Рубрики
МЕНЮ
Виталий Войчук
Перед візитом прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска до України, який, можливо, відбудеться наприкінці березня, до Києва приїхав віце-міністр сільського господарства Анджей Диха (1978 р.н.) у супроводі делегації польських виробників м’яса. "proUA" поцікавився у польського урядовця, яка основна мета його візиту.
- Дональд Туск збирається до України. Що Ви будете рекомендувати прем’єрові?
- Я буду рекомендувати щоб він приїхав якнайшвидше…Хоча, сподіваюсь, що нам вдасться спільно з українськими колегами з Міністерства аграрної політики України вирішити основні проблемні питання, і потреби ангажувати прем’єра не буде.
Головне питання — це відкритість українського ринку для польських сільськогосподарських товарів. Важливою також є співпраця польських інвесторів у переробній промисловості. Зараз у Польщі дуже гарячою темою є низькі ціни на живу худобу. І одним із елементом аграрної політики уряду є пошук нових ринків збуту для своїх товаровиробників.
Що стосується України, то де-факто квоти на експорт не існує, але експорт не розвивається. Статистичні дані кажуть самі за себе: до 2005 року – експорт м’яса і м’ясопродуктів становив понад 20 млн. євро в рік, наступного року — трохи більше 4 млн. євро, і в 2007-му лише 2 млн. євро.
У липні Україна стане членом СОТ, відтак митні ставки, які в залежності від продукції становлять 100-300 %, будуть значно знижені. Тому на зустрічах у МінАП ми б хотіли довідатись чи Україна планує раніше знизити ввізні мита. Також нам важливо знати, які ще бар’єри — санітарні наприклад, можна усунути, щоб полегшити вхід польських продуктів харчування на український ринок. Завданням уряду є усувати інституційні перешкоди і творити добрий клімат для торгівлі.
- Які об’єми експорту польського м’яса були б для вас прийнятними?
- Такі, що відображали б потенціал польських виробників та українських споживачів. Думаю, що хорошим був рівень перед 2005 роком: 20-30 млн. євро в рік. Він є реальним для нас.
Зараз експорт становить 2 млн. євро. Такий низький рівень спричинений високим захистом ринку з боку України. Контрабанда м’яса з Польщі якраз і викликана такими умовами. Тим паче, що за польським законодавством товар, що покидає територію Польщі, не підлягає настільки жорсткому контролю як той, що прибуває на нашу територію. Ми б теж хотіли, щоб в майбутньому не було причин для незаконного експорту.
За нашою інформацією, ціна м’яса і м’ясопродуктів в Україні є дуже високою. А саме ці продукти займаєть велику частку у бюджеті українців. Тому більша відкритість ринку могла б покращити ситуацію саме українського споживача. Адже з відкриттям ринку в Україні знизиться і ціна м’яса.
- Однак від того будуть не надто задоволені українські фермери
- У цьому питанні важливою є міра і розважливість. До 2005-го українське сільське господарство теж розвивалось, але тоді купити польські продукти в Україні було простіше.
Сьогоднішня Польща може запропонувати українським споживачам продукти високої якості. Хочу вам повідомити, що після вступу в Європейський Союз наші продукти стали справжнім хітом в Європі. Добрий смак польського копченого м’яса підкорив Париж! Думаю, що є багато людей в Києві, що хотіли б скоштувати ці продукти.
Варто також зауважити, що в Польщі діє заборона на ГМО. Тому польські продукти – здорові та екологічні. Вони відповідають найвищим стандартам ЄС.
- Можливо, ціна на польське м’ясо і збільшиться. Чи введе уряд Туска оподаткування фермерів?
- Зараз у процесі вироблення Спільної Європейської аграрної політики у Польщі йде дискусія про те, від якого рівня фермер має платити податки. На сьогодні діє нульова ставка оподаткування. І за коаліційною угодою вона не буде змінена.
Для нас важливо, щоб наше сільське господарство функціонувало в рамках Спільної Європейської аграрної політики. Тому головним завдання уряду є гарантувати польським фермерам ті самі умови господарювання і конкуренції в Польщі, які мають фермери інших країн.
Друге, на чому нам залежить, це фінансування нашого сільського господарства із бюджету Євросоюзу. Якщо при вступі в ЄС ми мали 35% дотації, зараз маємо 55%, а в інших країнах фермери мають 100%. Тому польське м’ясо є навіть дорожчим, ніж в інших країнах-членах ЄС. Але до 2013 року ми маємо дійти до 100% дотації. І вже в другій половині цього року почнуться консультації про Спільну Європейську аграрну політику після 2013.
Як повідомив "proUA" прес-секретар Посольства Польщі Ярослав Рибак, польська делегація мала зустріч із заступником міністра агрополітики Романом Шмідтом. Обговорювалось два питання – лібералізація ветеринарних вимог для експорту польського м’яса та зниження митних ставок.
Обсуждения
Новости партнеров
Новости