Главная Новости Политика Юрій Дмитрук: Фракція БЮТ не завжди встановлює жорсткі правила при голосуванні
commentss НОВОСТИ Все новости

Юрій Дмитрук: Фракція БЮТ не завжди встановлює жорсткі правила при голосуванні

5 сентября 2008, 09:42
Поделитесь публикацией:
Юрій Дмитрук: Фракція БЮТ не завжди встановлює жорсткі правила при голосуванні

Заступник голови фракції БЮТ в Київраді пояснив, чому БЮТ проголосував за продаж ""Київводоканалу", "Київгазу" та "Хліба Києва"

Майже півтора місяці працює тимчасова комісія Київради з розгляду звернень громадян стосовно надання земельних ділянок під будівництво. За результатами її роботи Київрада поки заборонила тільки два скандальних будівництва. Про роботу комісії, а також нові стосунки між БЮТ і Блоком Черновецького ми поспілкувалися з головою тимчасової комісії та заступником голови фракції БЮТ в Київраді Юрієм Дмитруком.

"k": Хто входить в комісію з розгляду звернень громадян стосовно надання земельних ділянок під будівництво? Які принципи роботи комісії?

Ю. Д. : Така комісія була в Київраді минулого скликання і я цю комісію очолював. Утім, до перевиборів не всі питання були розглянуті, і тому після виборів виникла необхідність відтворити таку комісію. На відміну від своєї попередниці, нова комісія чисельно значно менша, однак, разом з тим, її склад значно впливовіший. Тепер до комісії ввійшли керівники фракцій і заступники голів фракцій, а саме – Алла Шлапак від Блоку Черновецького, Андрій Миргородський від Блоку Кличка (Ред. – Миргородський на момент виборів член спостережної ради будівельної компанії "XXІ століття"), Михайло Голиця від Блоку Литвина (Ред. – Голиця керівник Головного управління житлового забезпечення КМДА), Ігор Баленко від ГАК (Ред.- Баленко голова спостережної ради ЗАТ "Фуршет") і Олексій Омельяненко від Партії регіонів (Ред. – голова спостережної ради ВАТ трест "Київміськбуд-1" ім. М.П. Загороднього). Ми визначилися в комісії, що наші рішення повинні прийматися одностайно. Після цього рішення погоджуються у фракціях. Таким чином, практично гарантується, що рішення комісії будуть затверджені Київрадою.

"k": Як уникнути лобізму, якщо не тільки у кожній фракції Київради багато забудовників, а і в самій комісії їх достатньо?

Ю. Д. : Так, дійсно, яку фракцію не взяти, то є депутати, які мають те чи інше відношення до тієї чи іншої будівельної фірми. Чи не стане комісія колективним захистом цих будівельних компаній? Маєте право і так ставити питання. Дійсно, є певні інтереси, але і в кожної фракції є бажання захищати виборців.

"k": І все ж таки, якщо на комісії зачіпаються інтереси представника якоїсь фракції

Ю. Д.: …питання вирішується у фракціях і в решті-решт на сесії Київради.

"k": Чи немає серед звернень громадян скарг на будівельні фірми, які мають своїх "агентів" в Київраді?

У нас є великий список скарг. Але, чесно кажучи, я не надто придивлявся, чиї там земельні ділянки. До речі, за назвою фірми не завжди можно чітко визначити, хто стоїть за тим чи іншим будівництвом. Таких колективних скарг у нас близько 80 – частина з них — це звичайний соціальний егоїзм, частина – ініційована різними групами, які працюють на виконання тих чи інших замовлень супроти забудовників. Не всі скарги — це волевиявлення мешканців.

"k": На останній сесії прийнята низка рішень про продаж земель під будівництво. Загалом продано понад 17 га за приблизно 360 млн. грн. Виходить в середньому по 45 тис. доларів за "сотку". БЮТ підтримав ці рішення. Чи не задається Вам ціна заниженою?

Ю. Д. : Там є різні рішення. Там є і 100 тис. доларів за "сотку". Там, де БЮТ вважав, що ціна занижена, питання по нашій ініціативі були зняті з розгляду. Якщо говорити про продаж земель, то закон про оренду землі передбачає, що якщо ділянка знаходиться в оренді, то орендар має приоритетне право на викуп. Тобто в даному випадку ми голосували за продаж там, де земля вже знаходиться в оренді. Чому? Тому що вони могли платити орендну плату за землю, але ця плата замала, і ми вирішили, що краще цю землю продати. Наприклад, по Ботанічному саду ми не голосували, хоча треба теж розуміти, що то не була земля саду і вона планувалася під житлове будівництво.

"k": БЮТ завжди виступав за продаж землі через аукціони. Чому тепер "бютівці" не наполягали на продажі цих ділянок на конкурсній основі?

Ю. Д. : Чому без аукціону? Якщо там є власність або ділянка знаходиться в оренді, то ця земля не може піти на аукціон. До речі, на останній сесії ми змінили положення про проведення аукціонів. Ця зміна дасть можливість виставляти на аукціони, якщо на цій ділянці є навіть власність. Тобто, якщо там власність на 5 "сотках", а власник хоче отримати 2 га, то, звичайно, має відбутися аукціон.

"k": Подейкують, що перед першою сесією нової Київради між БЮТ і Леонідом Чернівецьким була певна угода про розподіл комісій. і в цей "пакет" входила і ваша посада голови комісії з питань "скандальних будівництв". Чи це правда?

Ю. Д. : Я знаю про ці чутки. Що стосується моєї посади, то ніяких домовленостей не було. Це не та комісія, в котрій робота приносить якісь дивіденди. Ця комісія — це свого роду "скринька", куди скидаються з Київради всі скарги і мені їх доводиться розбирати. До речі, Черновецький і без домовленостей чудово розумів, що краще було віддати цю комісію опозиції, щоб саме на опозиціонерів падали всі громи і блискавки.

"k": Утім зараз БЮТ не демонструє тої опозиційності супроти Черновецького, яка була в Київраді минулого скликання. Чому?

Ю. Д. : Ми зробили висновки з виборчої кампанії, що пройшла у травні. Ми побачили, що кияни не завжди розуміли наші дії. Не зрозуміли і нашого заперечення всього, що робить Черновецький. Тому ми в якійсь мірі поміняли свої підходи до вирішення проблем киян. Один з головних нових принципів, які ми заклали в основу нашої діяльності – виборці не можуть чекати, доки ми прийдемо до влади. При вирішенні будь-яких питань в Київраді ми повинні нав’язувати свою точку зору і давати свої пропозиції. От остання сесія – ми вносили свої пропозиції, і жодна з них не була не підтримана. Всі підтримали. Якщо наші пропозиції враховуються, то як ми можемо не голосувати за ці рішення? Це новий принцип, який БЮТ сповідує у відносинах з Черновецьким. Ми були, є і будемо в опозиції до мера, але разом з тим будемо проводити через Київраду рішення на користь киян.

"k": Як "бютівці" голосували з питань продажу акцій, що належать місту в таких акціонерних товариствах як "Київводоканал", "Київгаз" та "Хліб Києва"?

Ю. Д .: У нас було вільне голосування. І з приводу цих комунальних підприємств існує дві позиції. Є точка зору, яку може підтримувати опозиція, що це все розпродаж власності громади. Можна і так говорити. В дечому вони мають рацію. Але є й інша точка зору – ці пакети акцій не стільки власність київської громади, скільки привід отримувати дотації приватним власникам з міського бюджету. Є певний ризик у продажу цих пакетів, але я завжди вважав приватного власника більш ефективним. До речі, Київрада проголосувала не за продаж цих пакетів акцій, а тільки за зняття мораторію на продаж. Ще нічого не продали. Це все пересмикування фактів, щоб нагнітати ситуацію.

"k": БЮТ часто називали "тоталітарною сектою", а тут "вільне голосування"…

Ю. Д. : Фракція не завжди встановлює жорсткі правила при голосуванні. Можуть бути різні думки у депутатів фракції, і депутати визначаються самостійно. Таке було й раніше. Просто ми розуміємо, що деякі питання будуть прийняті і без нас, бо у Черновецького є більшість, і ламати людей немає сенсу. Треба поважати точку зору кожного депутата, і по непринциповим для фракції питанням ми вважаємо можливим вільне голосування.

"k": Свого часу Ви відзначилися вельми оригінальним привітанням секретаря Київради Олеся Довгого з днем народження в газеті "Хрещатик". Ви побажали Олесю Станіславовичу, щоб "лицемірство, яке присутнє в його характері, з роками, дай Бог, пройшло". Як, на Вашу думку, Довгий "виправляється"?

Ю. Д. : Хочу сказати, що Олесь Станіславович міняється…Ейфорія, яка була в нього після першого обрання, на мій погляд, пройшла. На сьогодні він знаходить більш виважений підхід до вирішення питань із врахуванням точки зору всіх політичних сил.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!