Главная Новости Политика Ігор Кріль: «Є такі губернатори, яких ЄЦ не хотів би бачити у своїх лавах»
commentss НОВОСТИ Все новости

Ігор Кріль: «Є такі губернатори, яких ЄЦ не хотів би бачити у своїх лавах»

18 марта 2009, 14:04
Поделитесь публикацией:
Ігор Кріль: «Є такі губернатори, яких ЄЦ не хотів би бачити у своїх лавах»

Лідер Єдиного центру розповів про те, що 13 переможців останніх регіональних довиборів вирішили вступити в ЄЦ.

- 15 березня окрім тернопільських виборів пройшло ще 84 голосування. Які відомості щодо них?

- Маленькі вибори набагато важливіші ніж великі. Там обирають людей¸ які невеликим ресурсом будуть вирішувати проблеми простих людей. Але всі від того відмовляються. На тих виборах було висунуто 241 кандидата. З них 82 від Єдиного центру, БЮТ – 33, Партія регіонів – 21, Блок Литвина – 15, НСНУ і НУНС – 14. Вдумайтесь – такі великі партії, що хочуть створити в Україні двопартійну систему, висувають в 2,5 та чотири рази менше, ніж ЄЦ, який всі вважають маленькою партією. Більше того – перемагає 15 кандидатів від ЄЦ. БЮТ та ПР – по вісім, у литвинівців — шість. Плюс ще 13 переможців виборів виявили бажання вступити до ЄЦ. І у нас сьогодні є 28 переможних голів, третина від усіх. Але про це ніхто не буде казати, бо боролись в одній Тернопільській області. Так само як в Києві борються за цей великий пиріг. Бо тут є що вкрасти. Тому державі важливо просунути цей пиріг ближче до села, тоді може й менше будуть сваритись, бо не буде за що.

- Чи прогнозуєте ви що в подальшому губернатори та мери будуть приєднуватись до ЄЦ?

- У нас з’явився електоральний ресурс. І наша нова політична сила може бути цікава багатьом достойним людям. Я не сумніваюсь, що нові люди будуть з’являтись в партії і на центральному, і регіональному рівнях. Хто це буде – це покаже час. Але в Україні є й такі губернатори, яких ЄЦ не хотів би бачити у своїх лавах ні за яких обставин. Але хто це – не скажу.

- Відомо що у тернопільських виборах якимось чином приймала участь заступник Балоги по питанням виборів Марина Ставнійчук,. Що вона робила в кабінеті губернатора Юрія Чижмаря?

- Коли у людини виникає проблема, то правильно чинить той, хто шукає причину в собі. Не в комусь, щоб на нього злитись, а в собі. Як сьогодні робить БЮТ – шукає проблеми в комусь, а не собі. Та вони програли ці вибори з тельбухами! Тому що їм не хватило розуму не робити дурниці. Тепер повинні хоч скажати: "Народ, ми поступили неправильно, пробач. Ми вам брехали з ранку до ночі, ви вірили в це, ми не виконували своїх обіцянок, пробачте ми більше цього робити не будемо". Але вони все рівно шукають проблеми у Марині Ставнійчук, Юрію Чижмарю, Вікторі Балозі, "Єдиному Центрі". А всі проблеми в них самих. Я думаю, що відбулось дуже важливе для держави – початок зняття тої "пєлєни" з очей, люди побачили що відбувається насправді. Тому БЮТ і боїться. Народна мудрість: "Коли Бог хоче наказати, він відбирає розум". Сьогодні в діях БЮТ розуму було мало. І вони продовжують його втрачати. Хочу їм побажати зупинитись і пошукати причину в собі.

- Чи не занадто далекосяжні висновки ви робите щодо тотальної поразки БЮТ? Адже це лише вибори в облраду невеликої області

- Але саме тієї області, у якій концентрувався потенціал БЮТ. У минулому році їх рейтинг тут був 60%. Сьогодні вони набрали вісім. Значить щось відбувається. Ми часто говоримо речі, які справджуються у перспективі. Півтора роки тому ми говорили, що з НУНС створюється філія БЮТ. В’ячеслав Кириленко тоді казав, що це не так, бо він тоді керував цією філією. Коли його посунули він почав казати, що є насправді.

- Чи не свідчить перемога "Свободи" Тягнибока про зростання екстремальних настроїв в суспільстві на фоні розбрату серед великих НУНС та БЮТ?

- Думаю, що тут цього немає. Перемога "Свободи" відбулась тому, що коли почали валитись рейтинги великих партій, то виборець мав кудись йти. В той момент якраз і підвернулась "Свобода". І тепер вона має довести роботою в облраді, що вона може зробити щось добре. Бо досі вони лиш розказували що поганого зробили інші.

- Ви не вважаєте, що через відмову БЮТ від повноцінної участі у виборах, результат вийшов дещо спотворений?

- Як ми казали в дитинстві: якби у роті росли гриби, до лісу не треба було б ходити. Сьогодні відбувся обвал рейтингу БЮТ – зафіксовано. Значно зріс рейтинг "Свободи" – зафіксовано. Дуже серйозно зріс рейтинг Єдиного Центру – зафіксовано. Хто хоче це спростувати – це невдячна справа, займайтесь своєю роботою.

- Як ви вважаєте, чи правильно зробив Яценюк, не взявши участь у виборах?

- Існує така думка, що у нього нібито є рейтинг. Але під ним немає політичної команди, яка б у випадку певної перемоги забезпечуватиме реальну роботу для людей. Можливо він, розуміючи що немає цієї основи, злякався і не пішов на вибори. Але якщо він хоче щось змінювати в державі, то йому треба було йти і доказувати, що він це може. З точки розвитку держави це неправильно. А яка користь Україні з технологій?

- Як ви оцінюєте участь Юрія Луценко в цих виборах?

- "Народна самооборона" і щось там ще приймали участь у виборах (блок Народної самооборони "Нескорені" — proUA). Може це й не його блок, не знаю. Але три проценти вони навіть близько не набрали. Зовсім не хочеться за нього говорити, нема за кого там говорити.

- Для вас був очікуваний результат ПР?

- Ні. Я думав, що реально вони мали набрати менше. Я не хотів би заглиблюватися у деталі виборчої кампанії, хоча багато що знаю. "Регіонали" вели себе більш помірковано, і це могло на них спрацювати. Так, вони голосували за відміну виборів, провівши з БЮТ бартер по відставці Огризко. Але вони не воювали і працювали з людьми. Як в хорошому, так і в іншому розумінні цього слова.

- З цього приводу довелось багато чути про людей, які поряд з дільницями пропонували по 50 гривень за бюлетень. Ви пов’язуєте цих людей з якоюсь партією?

- У мене нема підстав пов‘язувати це з якоюсь партією. Приймні, ми так точно цього не могли робити. Для нас був принциповим чесний результат. Себе ж не обманеш. Я чув про подібні порушення від багатьох людей. Але той, хто робив, то нехай це залишається на його сумлінні.

- Карних справ з підкупу виборців не буде?

- Не бачу підстав для юридичних зясувань після виборів.

- Успіх ПР може привести до більшої самостійності у Раді з огляду на їх спільні голосування з БЮТ?

- Прогнозувати важко. Якщо такі неприродні союзи між політиками будуть відбуватись, то можна буде говорити, що ще декому відказано в розумі.

- Чи можна сьогодні стверджувати, що перші два місця у президентських виборах займуть Тимошенко та Янукович?

- Не факт. У державі відбуваються складні процеси і той хто робить висновки на основі соціологічних рейтингів, той не спрогнозує ситуацію ніколи. Можуть бути великі зміни у короткий проміжок часу.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!