Главная Новости Политика Генпрокуратура розбереться з тими, хто приховує бланки держактів на землю
commentss НОВОСТИ Все новости

Генпрокуратура розбереться з тими, хто приховує бланки держактів на землю

2 апреля 2009, 16:36
Поделитесь публикацией:
Генпрокуратура розбереться з тими, хто приховує бланки держактів на землю

Начальник відділу Генпрокуратури Микола Куліковський розповів "proUA", що найбільше проблем у Харківській, Одеській, Київській і Тернопільській областях.

В Україні почали приховувати бланки актів на право власності на землю. Офіційно стверджують, що бланків нема. Неофіційно – " що можна пошукати". Проблема набула таких масштабів, що нею зацікавилась Генпрокуратура.

Начальник відділу нагляду за додержанням природоохоронного законодавства Генеральної прокуратури Микола Куліковський розповів proUA, що віднині ГПУ почала займатись приховувачами впритул. А відтак просить українців повідомляти органи прокуратури про свої проблеми. Тим паче, що у прокуратури натхнення зайнятись цим є.

М.Куліковський:

- Сьогодні до Генеральної прокуратури надходять численні звернення народних депутатів та скарги громадян щодо порушення законів при складанні, видачі , реєстрації і зберіганні державних актів на право приватної власності на землю. Тому Генпрокуратура перевірила додержання Державним комітетом земельних ресурсів законів при видачі державних актів на право власності на землю.

Ми встановили, що сьогодні в Держкомземі знаходиться понад 1 мільйон комплектів бланків державних актів нового зразка, які будуть видаватися територіальних органам на місця після завершення інвентаризації.

Окрім того, за інформацією Держкомзему, в регіонах на місцях у залишку знаходиться ще понад 300 000 бланків державних актів. Майже 250 000 — в територіальних органах Держкомзему та майже 55 тисяч — в регіональних філіях державного підприємства "Центр державного земельного кадастру".

- Звідки найбільше скарг?

- Найбільше скарг з Харківської, Одеської, Київської, Тернопільської областей. Є скарги і з АР Крим, хоча менше. Але і по всій Україні така вакханалія твориться.

Тому сьогодні Генеральна прокуратура доручила прокурорам на місцях провести перевірку по виявленню фактів щодо затримки або невидачі таких актів. І в разі виявлення порушень – відповідно реагувати.

- Ви вважаєте, що таку систему створили штучно?

- Так, штучно це все.. Актів, самі бачите – в надлишку. Майже півтора мільйона сьогодні є цих актів. От я вам приклад приведу. Якщо в територіальних органах Держкомзему Житомирської, Луганської чи Херсонської області актів немає ( а немає тільки в трьох), то цю потребу перекриває місцевий Центр кадастру .Наприклад, у Житомирського регіонального центру ДЗК є 2500 актів, Луганського – 5000, Херсонського – 2500.

- А яка статистика звернень?

- Це важко підрахувати, оскільки звернення приходять до різних гілок влади і не від одного громадянина. Багато колективних звернень. Тільки сьогодні до нас поступило з Харківської області 13 звернень.

- Звернення були до Генпрокуратури?

- Ні, ці були Голові Верховної Ради, а Голова ВР переправив до нас. Взагалі-то звернень завжди набагато менше, аніж випадків. Не кожен громадянин скаже про те, що сталось, правоохоронцям. Піде собі домовиться, через знайомих, через близьких. А тут вже людям наболіло, люди почали писати. Це набуває масовості.

Тому хотілося би звернутись до громадян. Якщо вони були свідками, або знають про такі факти, або тим більше самі стали жертвою того, що їм не видають тривалий час — нехай звертаються до правоохоронних органів. У першу чергу до органів прокуратури, і ми відповідно будемо реагувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!