Юрій Луценко: виню у всьому лише себе особисто

Стенограма виступу Юрія Луценка. Його версія: один келих пива.

У прес центрі МВС сьогодні вільного місця було мало. "Повний аншлаг", - констатував хтось із прес-служби міністерства, пропускаючи вперед запізнілих журналістів.

Фотографи активно відганяли всіх від дверей - з хвилини на хвилину мав зайти міністр внутрішніх справ Луценко і розповісти пресі, що саме трапилося з ним в аеропорту Франкфурта.

Втім пресі не вдалося почути відповіді на всі запитання. Луценко відмовився відповідати до тих пір, поки парламент не розгляне питання його відставки. Сьогодні міністр розповів журналістам стільки, скільки за його переконанням потрібно для розуміння ситуації.

Приводимо повний текст заяви Луценка, зачитаної ним самим і відповіді на ті кілька питань, які вдалося поставити журналістам.

- Робоча поїздка відбулася успішно, виконані поставлені Кабінетом Міністрів та затверджені міністерством закордонних справ завдання . Проте в перший день нашої подорожі до Кореї в аеропорту німецького міста Франкфурта відбувся прикрий конфлікт, – розпочав Луценко.

- У зв’язку з цим я вчора підписав заяву на ім’я Прем’єра і голови парламенту з текстом якої я вас ознайомлю…Делегація МВС відбула з бориспільського аеропорту в Києві 4 травня, разом з нами також летів мій син Луценко Олександр, переліт якого був оплачений мною особисто з метою медичних консультацій в Кореї. По прибутті до стійки "Lufthansa" я був зупинений працівницею цієї аерокомпанії, яка заявила, що не допустить мене на рейс, через підозру у сп’янінні. При цьому всі інші члени делегації, які перебували зі мною - вже фактично знаходилися на борту літака.

Я запропонував пройти медобстеження, або запросити керівництво компанії, на що згоди не отримав. Після тривалого словесного конфлікту я почав вимагати у працівниці авіакомпанії представитися для підготовки судового позову до неї. Я наполягав, що в мене на це є право. У відповідь я отримав її заяву, що тут в мене прав немає.

Через деякий час була викликана поліція, яка без жодних пояснень оточила кожного з членів делегації, які вже в той час вийшли до мене, а потім затримали мого сина. При цьому один з поліцейських зробив йому ззаду захват нещодавно прооперованої шиї, а інший надягнув наручники. Звичайно в цій ситуації я не міг бути спокійним і спочатку голосно повідомив поліцію, що син нещодавно прооперований. Коли це не допомогло, звичайно я всіляко намагався припинити насилля щодо свого сина.

Через деякий час я був затриманий. Я пропонував провести медичне обстеження на вміст алкоголю в крові всіх членів нашої делегації, включаючи і мого сина. Такого рішення ми не добилися. Пізніше прибув адвокат, який добився медичного обстеження і першої медичної допомоги моєму синові.

Через деякий час прибув консул України Новоселов, а пізніше – начальник поліції пан Хефнер, який запитав моє бачення виходу із цієї конфліктної ситуації. Я повідомив пана Хефнера про те, що є два варіанти: або я подаю заяву в прокуратуру міста Франкфурта про необґрунтоване насилля щодо мене та мого сина, або я отримаю офіційні вибачення . Пан Хефнер відразу без коливань відповів, що офіційно приносить вибачення за дії підлеглих і просить не тримати зла на поліцію. Я прийняв ці вибачення. Нашій делегації було подано всіляку допомогу в перереєстрації на наступний рейс без додаткової оплати та розміщення в нічному готелі аеропорту.

Здавалося на цьому можна було б поставити крапку і конфлікт вважати вичерпаним. Але наступного дня жовта преса Німеччини розпочала ряд неправдивих абсолютно брехливих публікацій про цей конфлікт, які були передруковані в українській пресі . Особливо показовим є те, що на відміну від публікації навіть в жовтому "Bild" окремі ЗМІ ні словом не згадали інформацію про офіційні вибачення поліції.

Скандал став носити явно український внутріполітичний характер. Позиція секретаріату Президента та заяви так званого тіньового міністра від опозиції пана Джиги, який дослівно сказав : "Луценко злочинець, і його місце давно за гратами - доводить ситуацію до повного абсурду. В таких умовах виконання навіть окремої робочої поїздки до Кореї було достатньо складним. З огляду на те, що ця брудна кампанія проти мене і мого сина продовжується - я чудово розумію складність подальшого спокійного виконання обов’язків міністра внутрішніх справ.

Давнє бажання Секретаріату Президента і опозиції дестабілізувати діяльність МВС очевидне. Я особисто багато зробив і дуже ціную зусилля свого колективу, щоб дозволити звести їх нанівець, принести в жертву політичним амбіціям. Стабільність і ефективна робота МВС в умовах кризи, боротьба з корупцією - для мене важливіше за все, в тому числі і за мої амбіції. Тому я звернувся до прем’єр-міністра і голови парламенту негайно сьогодні розглянути питання про мою відставку.

Після оголошення заяви журналісти мали змогу поставити лише три запитання…

- Ви будете судитися з "Bild"?

- Так, зараз мої адвокати готують позов на газету "Bild", адже в її інформації є маса неправдивих речей. Газета "Bild", яка писала про три проміле в крові мого сина є повним абсурдом. Мій син Олександр дійсно був прооперований менше року тому і сьогодні вживання алкоголю в будь яких серйозних дозах для нього є смертельно небезпечним. У мене є всі підстави подати в суд. Навіть фотографії мене та мого сина вони розмістили з невідомим мені низькорослим лисим чоловіком, який не має жодного відношення до моєї сім’ї.

- Про те, що ви були нетверезі і про те, що ви ображали поліцейських "нацистськими свинями", пише не тільки "Bild", про це заявляє німецька поліція. Тобто ви стверджуєте, що німецька поліція бреше?

- Німецька поліція в заяві сказала, що вона спростовує інформацію щодо наявності 3 проміле в крові мого сина.

- Але ми спілкувалися з німецькою поліцією, і нам повідомили, що четверо поліцейських були поранені...

- Що стосується першого питання – я дав вам відповідь. Німецька поліція у своїй заяві на другий день спростувала інформацію "Bild" щодо алкоголю в крові мене і мого сина.

- Чи не вважаєте ви, що поведінка співробітниці аеропорту була зумисною?

- Я не виключаю, що була спланована провокація, проте виню в цьому лише себе особисто. Можливо я мав більше пам’ятати про те що бажання підставити мене, використати будь яку помилку навіть закордоном, виявляється, є для багатьох українських політиків набагато важливішим ніж реноме країни.

- Ви вживали в той день алкоголь?

- Так, після приземлення з Києва ми обідали в аеропорту Франкфурта разом із всіма колегами і в той день я випив келих пива. Це правда.

Я став жертвою побутової ситуації, яка, на жаль, вилилася в крупний політичний скандал через внутріукраїнську домашню війну. Я не маю наміру її продовжувати. Я зробив свою заяву і чекаю рішення парламенту. Після остаточного рішення парламенту… Я чекаю рішення парламенту, після якого я зможу коментувати.

Наразі , я думаю ми обмежимося наданою мною інформацією. Вона є вичерпною. Я ще раз підкреслюю – я діяв як глава делегації, який захищав інтереси офіційних завдань, які отримав як глава МВС. Я захищав свого сина як батько, і вважаю, що в цій ситуації більшість українських політиків мали би бути більш патріотичними. Проте, я не виключаю, що парламент прийме іншу точку зору, Тому давайте дочекаємося рішення.