16 июня 2009, 07:48
Поделитесь публикацией:
Пляжний туризм-2009

Попри прогнози, українцям не вдасться заощадити на закордонному відпочинку

Думки про те, що цьогоріч буде вдосталь дешевих "гарячих" турів, а турфірмам доведеться активно демпінгувати, гріли українців навесні краще за сонце. Тим більше що європейські туроператори вже повідомили, що менше подорожують навіть німці та іспанці, які частіше за інших європейців проводять відпустки за межами своїх країн. Відмовитися від літніх поїздок на європейські курорти довелося і багатьом американцям. Логічно готелі мали б продавати номери за будь-якою ціною, щоб їх заповнити, й українці могли б влітку заощадити на пляжному відпочинку. Однак очікуваної доступності закордонних курортів не виявилося. Надто вже постраждала Україна від девальвації гривні. До того ж ціни у валюті теж аж ніяк не антикризові.

Туніс прикинувся Туреччиною

На питання, відпочинок у якій країні цього року найбільше подешевшав, у турагентствах в один голос відповідають — у Тунісі. Там вартість номерів у готелях дійсно знизилася на 25–30% порівняно з минулим роком. Схожа ситуація в Туреччині та Єгипті. Для цих країн дуже важливі українські туристи, тим більше що німців і англійців на їхніх курортах зменшиться. "Турки і єгиптяни ще навесні обіцяли нам демпінгові ціни. Але глобальних знижок від них ми наразі не дочекалися. Власники деяких турецьких готелів надають знижки для українців на 20–30%. Але я б сказала, що вони просто ставлять реальну ціну", — розповіла начальник відділу розвитку туристично-екскурсійної діяльності Держслужби туризму й курортів Мілана Онисько. За її словами, на 15% подешевшав відпочинок у Єгипті. Однак не варто очікувати подальшого зниження цін, оскільки бажаючих відпочити за кордоном не поменшало. "Якщо торік, наприклад, з Донецька до Анталії було дев’ять чартерів, то зараз вісім. Можливо, згодом їх буде сім, але ще менше — навряд чи", — прогнозує директор донецького турагентства Анастасія Михайленко.

Вікно в Європу не відкрилося

"Європейські курорти не настільки залежать від наших туристів, як турецькі, отже, навряд чи знижуватимуть ціни спеціально для українських туроператорів. А українські оператори побоюються збільшувати свої квоти в готелях більше того, що вже замовили на початку року й навесні", — каже директор компанії-туроператора "Вояжів-Київ" Тарас Демура. Туроператори Італії, Греції та Іспанії дійсно не знижують ціни на відпочинок на своїх курортах. Однак роблять своїм гостям спеціальні пропозиції. Наприклад, безвізовий в’їзд до Хорватії з 1 травня до 31 жовтня. "А в Афінах є готелі, які продають сім ночей за ціною шести. Або проводять акції "плати за одномісне розташування — проживай удвох", — додає Анастасія Михайленко. Втім, зважаючи на те, що такі варіанти пропонують аж ніяк не найдешевші готелі, які не по кишені навіть середньому класу українців, — назвати їх знижкою досить важко.

Експерти зауважують, що реального зниження цін варто очікувати тільки на економтури — на пляжі Болгарії та Чорногорії, де тиждень відпочинку може коштувати 300–500 євро на особу.

Демісезонна екзотика: на островах дощі

Найменше криза позначається на екзотичному відпочинку, тобто на Мальдівах, Балі, Сейшелах, Таїланді й т.д. За прогнозами, туди полетить практично стільки ж українців, скільки й торік. Причому ціни на ці напрямки залишилися практично на рівні 2008 року. І не тому, що на островах не знають про світову фінансову кризу. За даними операторів ринку, тихоокеанські готелі теж трохи знизили свої тарифи, але на вартість туру це практично не вплинуло, оскільки основна складова в ньому — переліт, а також екзотичність й елітарність, на які знижок не дають.

Однак конкретно сказати про ціни й попит на дорогий екзотичний напрямок у турагентствах не готові. Оскільки — не сезон. "Екзотика починає бути актуальної восени й продається до середини весни. А зараз, крім тихоокеанських островів, і запропонувати нічого: на острові Балі сезон дощів, в Еміратах — температура плюс 60, залишаються Мальдіви, Сейшели й Маврикій, а ціни на відпочинок там не знижують", — пояснює Тарас Демура.

Обійдемося без "гарячого"

Отже, найпопулярніші пляжні напрямки насправді здешевіли на 20–25%. Але українці навряд чи це помітять, бо звикли до "гарячих" путівок, а їх цього року суттєво поменшає.

Якщо колись комісійні туроператора й турагента доходили до 20% вартості путівки, а зараз деякі турагентства знизили свої гонорари й путівки в них впали на 5–10%. Тому 2009 року оператори не бронювали номери в готелях і місця на чартерні рейси в таких обсягах, як раніше. "Компанії позбулися зайвого товару ще на початку року, коли укладали контракти з готелями й авіакомпаніями на літо. А немає надлишків — і розпродавати нічого", — прокоментувала директор з туризму компанії Pan Ukraine Олена Шаповалова.


Бюджет пляжного тижня

Джерело: дані туроператорів


АЛЬТЕРНАТИВА

Поїхали до Криму?

Можна, звісно. Але й тут ціни зовсім не антикризові. Навпаки, порівняно з минулим роком вартість номерів у кримських готелях зросла в середньому на 10–20%. Учасники ринку пояснюють це подорожчанням енергоносіїв, продуктів харчування, знецінюванням гривні Однак є й інша причина — у період травневих свят українські курорти відвідало на 20% більше українців, ніж торік. Багато вже змирилися з тим, що не зможуть дозволити собі відпочинок у Туреччині або Тунісі. Але ж попит завжди збільшує ціну пропозиції.

"Тиждень відпочинку в Криму обійдеться у $500–700, як у Туреччині. Але на вітчизняних курортах українці почуваються спокійніше — немає проблем з мовою, ментальністю оточуючих. При цьому вони впевнені, що істотно заощаджують", — пояснює Мілана Онисько.

За матеріалами: "Weekly.ua"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!