Главная Новости Политика Скільки Україна заробить на ЄВРО-2012
commentss НОВОСТИ Все новости

Скільки Україна заробить на ЄВРО-2012

12 июля 2009, 10:01
Поделитесь публикацией:
Скільки Україна заробить на ЄВРО-2012

Доходи України від Євро-2012 не покриють і малої частини витрачених грошей. Максимум ми відіб’ємо кожну п’ятнадцяту вкладену гривню.

Українські чиновники щодня сперечаються про те, скільки потрібно витратити грошей на проведення Євро-2012. Але поки ніхто не полічив, скільки ж Україна одержить від цього футбольного бенкету.

В Україні на підготовку до Євро-2012 планується витратити близько 15 млрд. євро. З них безпосередньо з бюджетів різних рівнів потрібно витратити близько 5 млрд. євро, решту грошей — одержати від приватних інвесторів. Це офіційно затверджені цифри. Але останнім часом апетити чиновників зросли і організатори говорять уже про 20 млрд. євро. Це, звичайно, не враховуючи податкових пільг, які надаються приймаючим містам і самому УЄФА, додаткових витрат, що ростуть із кожним днем, і плати за кредити, яку доведеться виплачувати в майбутньому.

При цьому чиновники, які ще рік тому запевняли всіх у тому, що Євро–2012 — це мільярди інвестицій, останнім часом затихли. Щоправда, місцеві влади тихенько радіють тому, що їм перепаде шматок бюджетного пирога, про який в інших умовах вони й мріяти не могли. Тут і додаткові субвенції, і надія одержати 100% доходів із податків фізосіб, і держгарантії на кредити. А ось про інвестиції з-за кордону вже ніхто не згадує. Поки що за фактом під Євро-2012 Україна не змогла залучити жодного великого іноземного інвестора, і, за словами гендиректора КУА "Інеко-Інвест" Олега Моркви, обсяг іноземних інвестицій цього року на такі проекти навряд чи перевищить $0,5 млрд. Тоді як необхідно не менше $2 млрд. Інакше кажучи, Україна буде змушена власними силами фінансувати значно більше, ніж передбачалося раніше.

При цьому у різних офіційних заявах не можна знайти жодної конкретної цифри, що дала б відповідь на питання: а що одержить Україна від передбачуваного свята футболу? Адже спочатку Євро-2012 підносили не тільки як іміджевий, а і як економічно вигідний проект.

Умовно доходи, які країна одержить від чемпіонату Європи, можна розділити на дві частини. З одного боку, державі солідний прибуток приносять безпосередньо футбольні фанати, які приїжджають на матчі. Потрібно сказати, що прогнози українських чиновників у цьому питанні досить оптимістичні. За словами голови виконавчої дирекції з підготовки й проведення Євро-2012 Івана Федоренка, до України прибуде не менше мільйона туристів. І якщо кожний із них щодня залишатиме 200 євро, то державний бюджет поповниться на два мільярди. В уряді настрої менш райдужні, але також досить оптимістичні. Менше місяця тому Кабмін схвалив концепцію організації розміщення гостей і учасників фінальної частини Євро-2012. У ній зазначено, що за попередніми розрахунками 16 матчів чемпіонату, які пройдуть в Україні, повинні відвідати близько 800 тис. осіб, із яких 640 тис. — іноземні вболівальники. З огляду на вартість проживання в українських готелях, експерти прогнозують, що в середньому кожний уболівальник може залишити в Україні майже 500 євро (це без ціни квитків на матчі). Ще приблизно 100 тис. туристів можуть прибути не на футбольні матчі, а заради атмосфери свята. Виходить, доходи бізнесу можуть скласти 370 млн. євро., частина з яких потрапить до бюджетів. З іншого боку, УЄФА у своїх розрахунках орієнтується на вболівальників, здатних викласти за спортивний бенкет духу не менше 2 тис. євро. Звідси й вимоги щодо п’ятизіркових готелів. Адже якщо навіть 30% спортивних туристів дійсно витрачатимуть такі суми в Україні, то доходи українського бізнесу від чемпіонату можуть досягти 650 млн. євро, із яких майже 75 млн. потрапить до бюджету.

Але довіряти подібним цифрам треба обережно. У міністерстві туризму Польщі також говорили про майже мільйон уболівальників, але потім польські експерти, яким властивий економічний підхід до організації чемпіонату, озвучили реалістичніші цифри. Вони вважають, що до країни на Євро-2012 може приїхати від 50 до 400 тисяч уболівальників. Причому найбільш імовірна саме перша цифра. А на максимум можна розраховувати тільки у випадку виходу до фінальної частини німецьких і голландських команд. Тому, здається, з 640 тисячами наша влада погарячкувала. До речі, якщо подивитися на доходи країн, що вже приймали в себе чемпіонат Європи з футболу, то зрозуміло, що Україна дивиться в майбутнє надто оптимістично. Так, Португалія під час Євро-2004 від візиту туристів одержала 92 млн. євро, а Австрія і Швейцарія в 2008 році заробили 414 млн. євро. Очевидно на щось середнє повинна розраховувати й наша держава.

Потрібно сказати, що була ще одна офіційна заява української сторони на тему можливих доходів від Євро-2012. Із самого початку український уряд говорив про $8 млрд. доходів держбюджету від заходів, пов’язаних із Євро-2012. Щоправда, зрозуміти звідки узялася ця надзвичайна цифра — нереально. Тому її можна списати на дію ейфорії.

З іншого боку, чималі гроші УЄФА за підсумками чемпіонату "відсипає" приймаючим країнам на покриття витрат, пов’язаних із проведенням Євро. У цьому зв’язку можна подивитися на суми, які одержали інші держави, що проводили чемпіонати Європи раніше. Приміром, Австрія і Швейцарія одержали від УЄФА за організацію Євро-2008 464 млн. євро, Португалія — приблизно 390 млн. Але потрібно підкреслити, що доходи, які УЄФА віддає приймаючим чемпіонат країнам, прийнято розраховувати не в абсолютних цифрах, а у відношенні до ВВП держави — 0,2–0,25%. З огляду на розмір українського валового продукту, ми можемо точно розраховувати на 1,9 млрд. грн. або майже 180 млн. євро. Хоча експерти УЄФА стверджують, що Україна й Польща можуть одержати до 500 млн. євро, але навіть приблизних цифр кому скільки ніхто називати не ризикує.

Щоправда, питання не в тому, скільки Україна одержить грошей від УЄФА, а хто саме в Україні цими коштами розпоряджатиметься. Зараз найбільш імовірним одержувачем частини прибутків УЄФА є Федерація футболу України. Адже саме під її началом створена керуюча компанія, що займеться роботою зі спонсорами, рекламою, символікою і трансляціями. Очевидно цій компанії і буде перераховано доходи від проведення чемпіонату. Для європейського футболу це нормальна практика, але й гроші зазвичай у футбольні проекти вкладаються не бюджетні, а приватні. І саме керуюча компанія залучає кредити під Євро, а потім розраховується із кредиторами. У Португалії, де для проведення чемпіонату в 2004 році було витрачено солідні бюджетні кошти, частину грошей керуюча компанія перелічила до бюджету. Однак повторення такого сценарію в Україні малоймовірне.

У підсумку виходить, що при найкращому розкладі Україна одержить приблизно 1 мільярд євро, з яких до бюджету потрапить близько 75 млн. Якщо ж реалізується песимістичний сценарій, то нам дістанеться менше 300 млн. євро. В обох випадках доходи не покриють і малої частини витрачених Україною грошей — максимум ми відіб’ємо кожну п’ятнадцяту вкладену гривню.

Утім, ніхто не ставить під сумнів необхідність проведення чемпіонату саме в Україні. Зараз відмова від Євро-2012 відкине нас в іміджевому плані на десятиліття назад. Справа в іншому: перед тим як уплутуватися в бійку, необхідно було правильно оцінити свої сили. Польща, що планує витратити на Євро-2012 майже 20 млрд. євро, заручалася фінансовою підтримкою Брюсселя. Євросоюз зобов’язався оплатити майже третину кошторису. Ми ж поки маємо нечітке уявлення звідки взяти необхідні гроші і як потім розплачуватися з боргами. Одна надія — можливо, хоч дороги в нас стануть кращими. Іншого економічного сенсу в цьому футбольному бенкеті просто немає.

Доходи УЄФА, отримані від проведення чемпіонатів Європи з футболу

Швеція (1992) — 39 млн. євро

Англія (1996) — 141 млн. євро

Бельгія і Голландія (2000) — 221 млн. євро

Португалія (2004) — 839 млн. євро

Австрія й Швейцарія (2008) — 1,3 млрд. євро

Україна й Польща (2012) — прогноз не менше 1 млрд. євро

За матеріалами: "Комментарі:"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!