Главная Новости Политика Як виграти конкурс з моралі. Поради стороннього
commentss НОВОСТИ Все новости

Як виграти конкурс з моралі. Поради стороннього

9 сентября 2009, 11:18
Поделитесь публикацией:
Як виграти конкурс з моралі. Поради стороннього

Почув щось "не те" — не будь байдужим, сигналізуй до НЕКу і потім пиши про це твір

Напередодні цьогорічних літніх шкільних канікул Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі ініціювала проведення Всеукраїнського конкурсу школярських та студентських робіт на тему "Моральний вчинок". 24 червня проект Положення про Всеукраїнський конкурс був розглянутий та схвалений на засіданні Національної комісії, присвяченому річниці її діяльності.

За задумом "смотрящіх" за нашою мораллю школярі та студенти навчальних закладів України І-ІV рівнів акредитації, як державних, так і приватних, можуть написати про свій моральний вчинок, аналогічний вчинок товариша, і взагалі – будь-який моральний вчинок, скоєний батьками, вчителями чи просто знайомими, який може стати прикладом для наслідування. Очевидно, з передбачуваної навали підліткових та юнацьких творів будуть вибрані такі, котрі можуть показати, які вчинки є моральними, і на які критерії треба рівнятися в подальшому.

Цікаво, що конкурс відкритий і для студентів зарубіжних країн. Тобто, якщо дитина якогось народного депутата України, котра здобуває вищу освіту в Кембриджі, захоче описати моральний вчинок, вона має право це зробити, пославши твір замовним листом на адресу НЕК: м. Київ, вул. Миколи Пимоненка, 10-А, оф. 2. Або, як варіант, скористатися електронною поштою. Не менш цікаво, що у конкурсі можуть брати участь іноземні громадяни, які навчаються у вищих навчальних закладах України. Уточню: переважно це – громадяни країн Азії, Африки та Латинської Америки.

Ці твори матимуть статус наукових робіт. Потім тексти переможців підуть до базових науково-дослідних установ НАН України. За словами голови НЕК, юриста Василя Костицького, на основі цих творів буде визначена ідеальна модель морального вчинку. Далі, очевидно, буде складено реєстр моральних вчинків. І буде написаний вірш, подібний до програмного твору радянського поета Володимира Маяковського. Пам’ятаєте? "Если мальчик любит мыло и зубной порошок – этот мальчик очень милый, поступает хорошо".

Судячи з усього, керівництво НЕК само ще до пуття не знає, як відрізнити моральний вчинок від неморального. Тому й звертається по допомогу до молодих людей, чий світогляд теоретично ще не зіпсований суспільством, де поняття моралі, ясна річ, давно нівельовані. Хоча моральний вчинок від неморального відрізнити, здається, простіше, ніж еротику від порнографії.

Правда, для українських моралістів, котрі за свою боротьбу за втілення в життя забутих основ комуністичної моралі оголені жіночі груди на обкладинці журналу – це вже порнографія. Не допомагають розібратися у термінах навіть нові цьогорічні "Критерії віднесення друкованої, аудіовізуальної, електронної та іншої продукції, а також переданих

та отриманих комунікаційними лініями повідомлень та матеріалів до продукції порнографічного характеру". Зате саме активна боротьба з усім, що містить слово "секс", уже вважається паном Костицьким чи не найморальнішою справою.

З урахуванням цього, якщо школяр або студент напише твір про те, як замість купити українську версію "Плейбою" він витратив гроші на річну передплату газети "Сільські вісті" і подарував цю передплату старенькій сусідці-ветерану війни, яку перед тим перевів через дорогу, це вже буде прикладом морального вчинку. Бо, скажімо, тлумачний словник російської мови під редакцією Дмитра Ушакова – направду, перший-ліпший тлумачний словник, який потрапив на очі – визначає моральним такий вчинок, завдяки якому людина утрималася від спокуси та гріхопадіння.

Тобто, якщо школяр або студент захотіли щось вкрасти, когось зґвалтувати чи взагалі когось убити, але в останній момент стримали себе і написали про це маленьку сповідь у вигляді твору, то цим самим молоді люди зробили моральний вчинок. Якщо мали змогу подивитися фільм "Бруно" на фестивалі в Гуляй-Полі, але втрималися від спокуси та ще й переконали кількох однолітків замість того перечитати "Кобзар" — все, моральний вчинок зараховано. Якщо в закутках Петрівки комусь запропонували купити DVD із "дорослим" кіно, а в магазинах – цілком легально виставили на продаж ліцензійний диск фільму "Пила", і такі дії продавців були вголос засуджені – маєте ще один приклад морального вчинку. Подолав спокусу – став на Світлу Сторону джедаїв із НЕК.

Бачте, як усе, виявляється, просто з моральними вчинками. Кожен із нас може поважати себе за власну моральність щодня і тішитися з цього. Особливо треба перейнятися моральними вчинками народним депутатам України: практично кожна з фракцій хором звинувачує опонентів у аморальності. Але якщо політика – то справа аморальна, то здача депутатського мандату чи простий заклик до цього – зразок морального вчинку.

Найсвіжішою ілюстрацією моральних орієнтирів Нацкомісії можна вважати її рішення від 27 серпня 2009 року. Комісія вирішила визнати неморальною боротьбу з розповсюдженням СНІДу. Йдеться про пропаганду захищеного сексу в рамках проведення інформаційної кампанії "Не дай СНІДу шанс!". Тут треба зацитувати фрагменти з рішення НЕК, бо інакше мені не повірять.

Отже, було постановлено: визнати рекламне гасло кампанії "Будь-який секс хороший, якщо захищений" таким, що містить ознаки порушення етичних норм та може спричинити шкоду моральному здоров’ю населення. Тому вони будуть звертатися до Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства сім’ї, молоді та спорту України з вимогою проводити інформаційну кампанію "Не дай СНІДу шанс!" в рамках чинного законодавства України про захист суспільної моралі.

Таким чином, якщо до твору на відповідну тему школярі та студенти, в тому числі – з африканських та азійських країн, долучать ще й колективного листа з підписами, у якому вони засуджують слоган: "Будь яких секс хороший", то це буде ілюстрацією морального вчинку. А прикладом морального вчинку для школярів та студентів може стати докладний опис у творі незахищеного гумовим виробом сексу чи взагалі – роздуми на тему: "Чому я не буду займатися сексом".

Більше того: моральним вчинком, можна сказати – найморальнішим із моральних, слід вважати моніторинг довколишнього життя на предмет дотримання моральності. Побачив десь на видному місці обкладинку з напіводягненою красунею – запиши адресу торгової точки і заяви, куди треба. Почув щось "не те" — не будь байдужим, сигналізуй до НЕКу і потім пиши про це твір. Не хочеться згадувати всує моральний вчинок сибірського піонера Павла Морозова, який через те, що сходив до ЧК, тодішнього аналогу НЕК, і повідомив, де його батько-куркуль ховає зерно, став першим в історії СРСР піонером героєм і прикладом для кількох наступних підростаючих поколінь.

Значить, конкурс творів на задану тему на виході повинен виявляти подібні вчинки і так само уніфікувати їх як приклади моральності для наступних поколінь. Бо прикладів аморальності НЕК зібрав уже досить: і пропаганда безпечного сексу, і реклама жіночої білизни, і фільми жахів, і пісні, тексти яких містять не ті слова, які подобаються Василю Костицькому, і багато-багато іншого, цікавого та незвіданого.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!