Главная Новости Политика Корекція карми і ремонт телевізорів
commentss НОВОСТИ Все новости

Корекція карми і ремонт телевізорів

25 сентября 2009, 16:44
Поделитесь публикацией:
Корекція карми і ремонт телевізорів

І коли я знову і знову проминаю чоловіка з табличкою “Ремонт телевізорів”, то хочу вірити, що це він: той, хто зумів зберегти катодні лампи у своїй голові.

Щоразу, коли спускаюсь до станції метро, бачу в переході цього чоловіка: зазвичай він сидить на старому, але все ще презентабельному, дипломаті, схиливши голову на груди; в руках він тримає картонку з акуратним трафаретним написом: “Ремонт телевізорів”. Іноді він сидить біля самих дверей, біля смітника, й недопалки пролітають у кількох сантиметрах від його обличчя.

Частіше його можна побачити біля самого виходу на поверхню, між двома жінками: одна щодня продає сир і ковбасу “прямо із заводу”, а інша торгує цигарками вроздріб, хоча не в цьому секрет її успіху; вона має термоси, пляшку коньяку “Десна” й чималу клієнтуру, яка вранці, по дорозі на службу, потребує розчинної кави з коньяком; допроситися у неї коньяку без кави неможливо – власне, от у цьому й полягає секрет.

В обох жінок бізнес процвітає. Ранкова актуальність кави з коньяком не поступається вечірній жадобі до недорогої ковбаси з сиром. А от у чоловіка з табличкою “Ремонт телевізорів” – навряд чи все гаразд. Ніхто йому не приносить сюди телевізорів, а сам він – сумлінний вартовий, без якого я вже й не уявляю цього переходу.

Кілька разів бачив, як до нього підходили люди, щось запитували. Називали моделі й виробників. Чоловік уважно слухав, але за мить хитав головою. І залишався зі своєю картонкою і тим різновидом надії, яка живе тільки в дуже сильних духом людях.

Коли я бачу цього чоловіка, часто пригадую один свій телевізійний конфуз. На початку 90-х я навчався у технічному вузі, де стара викладацька гвардія тероризувала майбутніх інженерів основами електроніки, інформатикою, математичним аналізом тощо.

Обрій знань вже затягнуло чорними хмарами великої революції в царині побутової електроніки та комп’ютерної техніки. Власне, цей швидкісний обвал вже починався, але ми затято довбали Кобол і Паскаль на початку ери С++, мучились з дроселями, резисторами і катодними лампами, хоча вже тривало титанічне здрібніння мікросхем, проклинали дисководи Іскра-1030, про які сьогодні вже мало хто й згадає. Ні, всі ці знання не були марні, просто вони застарівали на півдорозі від вуст викладача до наших студентських вух.

Минуло всього лише декілька років, протягом яких я мав щастя не стежити за технічним прогресом, і мені випала нагода застосувати набутий колись досвід: у нашій родині зламався телевізор, монстр нового покоління з майже пласким екраном. Дуже великий і підозріло легкий. На свій превеликий подив, знявши кришку, я не побачив там нічого. Нічого, на що сподівався. Жодної лампи, жодних шансів для паяльника і каніфолі. Це була швидкісна поразка – майже безболісна. Павутиння, що затягувало великі порожнини між трубкою та кришкою, мляво натякало на похід до сервісного центру, без альтернатив. У цій моторошній утробі з єдиною платою, власне, не було до чого застосовувати слово “ремонт” – тільки “заміна”.

Тож табличка “Ремонт телевізорів” сьогодні справляє на мене якесь містичне враження, ніяк не менше, ніж картонки з написами “Корекція карми” або “Лікування всіх хвороб. Гарантія”. З тією лише різницею, що я не вірю в існування шарлатанів, які тільки вдають, що уміють ремонтувати телевізори.

А може, цей чоловік сидить на своєму дипломаті зовсім не для того, щоб ремонтувати телевізори. Може, основне його покликання – це нагадувати людям про той їхній фах, яким вони колись знехтували. Який вдалося обміняти свого часу на дивіденди соціальних катаклізмів, епічного розкрадання, сезонних робіт у Польщі. Тоді, на початку 90-х, важко було втриматися від стрімких змін, котрі народжувалися й умирали на льоту, наче схеми побутової електроніки. Тож які, з біса, катодні лампи? Хто зміг тоді зберегти ці довбані катодні лампи в своїй голові?

І коли я знову і знову проминаю чоловіка з табличкою “Ремонт телевізорів”, то хочу вірити, що це він: той, хто зумів зберегти катодні лампи у своїй голові. Й поки інші засновували фінансові піраміди й партійні осередки, він пам’ятав про катодні лампи, які дедалі рідше ставали йому в пригоді.

Ось до цього чоловіка підходить жінка, щось запитує, а він знову хитає головою і розводить руками. І поправляє табличку “Ремонт телевізорів”.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!