Газова поЖертва

Після обіцянки дешевого газу церкви отримали замість нього розірвані в односторонньому порядку старі договори. Тобто залишились без газу взагалі…

З 1 жовтня Церкви мали платити за газ для опалення храмів за цінами для населення. Тобто мінімум у 3 рази менше. Таку пожертву приніс усім релігійним організаціям уряд Тимошенко своєю постановою "Про ціни на природний газ для потреб релігійних організацій". Але з настанням перших холодів церкви у Київській області отримали не дешевий газ, а розірвані в односторонньому порядку заднім числом старі договори. Тобто залишились без газу взагалі…

Коротка історія дорогого питання

Ще з 2002 року Церкви добивались, щоб релігійні громади платили за газ та інші комунальні послуги за тарифами для населення.

Усі прохання розбивались об НАК "Нафтогаз" і НКРЕ. Скажімо, тодішній голова НКРЕ Юрій Продан писав так:

"в умовах, коли вартість природного газу не відшкодовується певними категоріями споживачів в повній мірі (питома вага їх у загальному споживанні становить 42,2%), зобов’язувати НАК "Нафтогаз України" забезпечувати поставку природного газу іншим категоріям споживачів за цінами, як для населення, на думку Комісії, недоцільно. Резервів для покриття додаткових витрат, пов’язаних із зміною розміру цін на газ природний, немає, також не визначені інші джерела компенсації."

Та цього літа під час зустрічі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій передали Звернення глав конфесій, у якому зокрема просили Уряд встановити для релігійних організацій тарифи на природний газ та на водопостачання на рівні як для населення.

Прем’єр запевнила, що Уряд доведе це питання до логічного завершення.

Той самий Юрій Продан, тепер уже на посаді міністра палива та енергетики, коментуючи звернення Ради Церков, сказав уже дещо по-іншому : " На потреби інших установ, окрім населення, йде імпортний газ. Сьогодні, на жаль, немає ресурсу, при якому ми могли б вважати за ціною для населення, але розглядатимемо цю пропозицію за наявності джерел компенсації витрат "Нафтогазу України". При цьому Продан відзначив, що "багато хто з них ( релігійних організацій – ред.) є прибутковими організаціями, вони мають свої виробництва – видають літературу і іншу церковну продукцію.

І справді, Кабмін дотримав слова і навіть знайщов ресурс. Уже 3 вересня була прийнята постанова 989, про яку Управління у зв’язках із засобами масової інформації Секретаріату Кабінету Міністрів України поспішило повідомити так: "Уряд прийняв рішення, що природний газ для релігійних організацій на комунально-побутові потреби відпускатиметься за цінами, які діють для потреб населення".

Щоб краще зрозуміти ціну питання "proUA" уточнив у адміністратора однієї з невеликих церков Київської області, скільки б мала платити їхня церква за газ за тарифами для населення. Виявилось, що сума з 10-15 тис.гривень у морозний місяць знизилась до 3-5 тис.гривень.

І якщо провести примітивні підрахунки, знаючи, що в Україні є 22437 храмів , то виходить, що Уряд Тимошенко жертвуватиме Церкві – 157 млн. гривень кожного місяця опалювального сезону.

Тут виникає ще одне проблема. Зараз різним релігійним організаціям передано 3940 храмів- пам’яток історії і культури. Власниками більшої частини з них є не релігійні організації, а музеї, архіви чи інститути. Ці храми – хоча й використовуються для богослужінь, але оплачують за опалення з дірявих бюджетів державних організацій. Як бути із їхнім опаленням?

Хотіли як краще, а вийшло як завжди

Першими жертвами "газової постанови" стали церкви Київській області.

З настанням перших морозів вони почали отримувати від "Київоблгазу" листи, якими їх ставили перед фактом, що "у зв’язку з … відсутністю, виділеного ДК "Газ України" НАК"Нафтогаз України", ресурсу природньогогазу для реалізації релігійним організаціям на опалення культових споруд за роздрідними цінами…ВАТ "Київоблгаз"…в односторонньому порядку розриває договір з 01 жовтня 2009 р."

Вже 14 жовня до Голови Державного комітету у справах національностей та релігій Юрія Решетнікова почали надходити скарги, у яких релігійні громади викладають суть проблеми і пишуть, що "Постанова Кабінету Міністрів, що мала на меті створити кращі умови для релігійних організацій, була використана для завдання шкоди церквам".

Пан Решетніков не залишив без уваги скаргу братів по вірі й одразу ж поінформував керівництво Уряду, щоб передовий досвіт "Київоблгазу" не взяли на озброєння інші облгази.

"proUA" намагався отримати телефоном офіційний коментар ВАТ "Київоблгаз", але кожен наш співрозмовник – працівник "Київоблгазу" не бажав засвітити своє ім’я в пресі.

Тому цитуємо коментар "джерела":

"Вся проблему в тому, що в самій постанові "Про ціни на природний газ для потреб релігійних організацій" є одне слово – "опалення", яке і створило всі проблеми. Ми повинні відпускати газ для опалення культових споруд за цінами для населення відповідно до об’ємів річного споживання. У залежності від об’ємів визначено 4 категорії, так само як і в населення.

Але окрім опалення, церкви споживають газ і на побутові потреби, наприклад хтось має газову плиту. За цей газ вони повинні платити по-старому, тобто як промислові споживачі. І тут починається головна проблема – як розділити цей газ. Найперше – це потрібно встановити два лічильника. Це ще якось можна вирішити.

Але друга проблема вже глобальніша. Ми закуповуємо газ у ДК "Газ України". На потреби населення ресурс виділено. Але для релігійних організацій – ні.

Продавати ж, до вияснення ситуації, газ для опалення церквам за промисловими цінами – ми не маємо права. Тому ми змушені були в односторонньому порядку розірвати з релігійними організаціями договори на постачання природнього газу для потреб промислових споживачів. А щоб укласти нові не маємо ресурсу газу".

Щоб переконатись, що у подібну ситуацію потрапили релігійні громади не лише у Київській області, ми зателефонували в інші облгази.

Так у ВАТ "Львівгаз" (1791 культова споруда) нам пояснили, що вони знають про цю ситуацію. Щоправда, договорів з церквами не розривають, оскільки один споживач може мати не один, а декілька договорів.

"Ми чекаємо доки ДК "Газ України" дасть додаткову угоду на постачання газу релігійним організаціям для опалення культових споруд за цінами для населення. Передбачаємо, що проблеми матимемо в кінці жовтня, коли зводитемо баланс спожитого газу" - відповіла представниця "Львівгазу".

У "Дніпрогазі" ( 642 культова споруда) у п’ятницю було скликано спеціальну нараду, на якій рішення так і не прийняли, але планують зробити так, щоб всім було тепло.

Ми запитали і головного розпорядника газу, від якого залежить, чи постанова Тимошенко буде виконана. У ДК "Газ України" нам відповіли оптимістично, але непевно.

Цитуємо відповідь прес-секретаря ДК "Газ України" Олексія Ткача: "Природний газ для релігійних організацій є… Рекомендований НАК "Нафтогаз України" порядок обліку природного газу, спожитого релігійними організаціями, буде доведено ДК "Газ України" до відома газопостачальних підприємств (облгазів)".

Так що втішайтесь віряни: газ десь є. І скоро до нього навіть придумають "порядок використання". Дасть Бог, до весни встигнуть...