22 июня 2010, 09:46
Поделитесь публикацией:
Cherchez la Супруненко-2

Зять Черновецького готується знести три будівлі в центрі Києва.

Дочка Черновецького знову порадувала коштовними надбаннями. Вчора стало відомо про її новий Феррарі за 2,5 мільйоні гривен. І це після того як вона втратила коштовності на 4,5 мільйони євро.

В свою чергу ми продовжимо розслідування про те, як сім’я Черновецького за безцінь хапає коштовну землю у центрі Києва. У найближчий четвер добігає свого логічного кінця оборудка з трьома земельними ділянками. Від джерел у Київраді відповідні проекти рішень потрапили в розпорядження "proUA".

На сесії міськради 24 червня заплановано розгляд трьох питань з майже однаковими назвами: "Про раціональне використання… земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування адміністративно-готельно-житлового комплексу з приміщеннями громадського та торгівельного призначення, з підземними та надземними паркінгами зі знесенням існуючих будівель…".

Під приводом "організації раціонального використання" буде змінено функціональне призначення земельних ділянок загальною площею 1,371 га за наступними адресами: бул. Дружби народів, 19 (0,335 га, знаходиться у власності ЗАТ "Променергоавтоматика"); вул. Предславинська, 39 (0,671 га, ТОВ "Культурний центр "Лаконіт"); вул. Тверська, 6 (0,365 га, ТОВ "Бровтек").

Себто, дозволяється знести що там є, і збудувати що завгодно (зверніть увагу на всебічність призначення нових будівель). Дозвіл на це видається фірмам славнозвісного В’ячеслава Супруненко, зятя Леоніда Черновецького.

Ми називаємо всі вищезгадані компанії фірмами Супруненко не безпідставно. За даними ДПАУ, ТОВ "Бровтек" заснована компаніями "Юридичний центр "Еквітас" и "Паладіс". Засновниками цих ТОВ виступають В’ячеслав Супруненко та його брат Олександр, народний депутат від Партії регіонів. В свою чергу, за даними ДКЦБФР, компанія "Бровтек" у лютому цього року стала акціонером ЗАТ "Променергоавтоматика".

Також нагадаємо, що директором "Бровтеку" є депутат Київради від блоку Черновецького Петро Іванов. Це той самий діяч, у якого навесні зникла машина з усіма документами про приватизацію в Києві за всі роки правління Черновецького.

Повернемось до наших ділянок. Наразі їх функціональне призначення має змінитись на "будівництво, експлуатацію та обслуговування адміністративно-готельно-житлового комплексу з приміщеннями громадського та торгівельного призначення, з підземними та надземними паркінгами зі знесенням існуючих будівель".

У всіх випадках ці ділянки раніше були спочатку передані в оренду, а потім було прийнято рішення про їх продаж із збереженням цільового використання "для експлуатації та обслуговування виробничо-господарських будівель і споруд".

Розглянемо схему докладніше на прикладі Предславинської, 39, де знаходиться адміністративна будівля радянських часів (поряд з київською прокуратурою в районі Палацу "Україна").

У вересні 2006 р. Київрада віддала ділянку в оренду ТОВ "Культурний центр "Лаконіт" ділянки на Предславінській, 39. А вже через півроку Київрада голосує за продаж ділянки цій же фірмі за 10,12 млн грн. згідно висновку оцінювача про ринкову вартість землі, наданого у грудні 2006 року. В умовах продажу повідомлялось, що покупець сплатив зі ділянку 10-відсотковий аванс у розмірі 1,03 млн грн.

"Решта коштів може сплачуватись у розстрочку протягом п’яти років рівними частками до двадцять п’ятого числа кожного місяця від дня нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки", — повідомлялось в рішенні Київради.

Між тим, державний акт на земельну ділянку був оформлений тільки через рік після рішення Київради про продаж — в червні 2008 року, тобто і грошей до того часу ніхто не платив. Невідомо чи і після цього сплачувалась решта коштів у сумі 9 млн грн.

Тим часом "за время пути земля могла подрасти". Тим більш, що мова йде за землю у самісінькому центрі столиці. У проекті рішення, що виноситься на голосування у четвер, зазначена нова нормативна грошова оцінка ділянки у розмірі 37,12 млн грн., що майже в чотири рази перевищує суму, яку мав би сплатити "Лаконіт" за цінами 2006-го року.

Сенс збільшення нормативної оцінки банальний. Тепер, якщо Супруненко забажає продати ділянку, а не забудовувати її, він буде продавати її не нижче від нової ціни. Тобто "підйом" складе сотні відсотків. І це навіть у випадку, якщо він збуватиме ділянку за офіційною ціною, а не ринковою, яка в цьому районі Києва складає майже таку ж суму, тільки не в гривнях, а в безумовних одиницях. І всі ці гроші профукав міський бюджет за участю контрольованої Черновецьким більшості Київради.

"Якби від самого початку було задекларовано, що ці ділянки відводяться під будівництво адміністративно-готельного комплексу, то абсолютно іншою була б і оцінка земель, і були б зовсім інші вимоги щодо її передачі новим власникам. Адже під час оцінювання земель у вигляді коефіцієнтів враховується, зокрема, їхнє місце розташування, доступ до інженерних мереж та цільове призначення. Окремо варто зазначити, що у Генплані ці земельні ділянки фігурують як території для розміщення виробництва, а не готелів — проте власників та більшість Януковича-Черновецького у Київраді це, здається, мало цікавить", — вважає голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова.

Суперрентабельність оборудки досягнута завдяки схемі заволодіння землею. Коротко це виглядало так. Будівлі на Предславинській, 39 та Тверській, 6 раніше належали ЗАО "ВНІІ аналітичного приладобудування". Супруненко та голова фракції блоку Черновецького Денис Комарницький свого часу стали акціонерами відомого з часів СРСР підприємства, потім організували передачу будівель іншим своїм фірмам. Далі Київрадою були прийняті рішення про передачу Супруненко земельних ділянок. Гроші на всіх етапах мерський зять фактично не платив. Зате тепер має ділянки, заточені під продаж будь-кому охочому до будівельних проектів у центрі столиці.

Детальніше про заволодіння землею можна прочитати тут , а також тут.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!