Главная Новости Политика Синдром набутого Московського патріархату
commentss НОВОСТИ Все новости

Синдром набутого Московського патріархату

7 июля 2010, 16:26
Поделитесь публикацией:
Синдром набутого Московського патріархату

Києво-Печерська Лавра попіклувалась про хворих. На місці лікарні збудує готель

Сьогодні під Кабінетом Міністрів України працівники Секретаріату КМУ протягом 40 хвилин розважали журналістів. "Вихід у народ" стався під час пікету громадських "антиснідівських організацій". Принагідно нагадаємо, що віднедавна пікети під Кабміном проходять в такому собі гетто: 3-4 метри доріжки навпроти Кабміну і міцне кільце міліціонерів.

До пошуку справедливості "антиснідівців" спонукали кілька рядків резолюції Кабміну Азарова. 14 червня той вирішив виселити з Києво-Печерської Лаври масу організацій.

Конкретного списку страждальців допоки не знає ніхто ( а їх лише офіційних є понад два десятки) Тиждень тому "proUA" поцікавився у Мінкульту, хто потрапить під роздачу. Відповіді ще чекаємо. Гадаємо, що не дочекаємось. І на те є дві причини.

По-перше, одразу кілька наших джерел ( у тому числі і в вищезазначеному міністерстві) підтвердили нам, що усі звільнені приміщення потраплять в оперативне керування УПЦ МП. На уклінне прохання настоятеля Лаври і відомого політика Партії регіонів Павла. Відтак розповідати про це пресі категорично не рекомендується.

По-друге, впроваджуватись рішення Кабміну будуть з деяким відхиленням від чинного законодавства. Особливо це стосується відселення клініки, де лікують хворих на СНІД, а саме: "Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім.. Л.В. Громашевського Академії медичних наук України".

Річ у тому, що ця, єдина лікарня національного рівня, де лікують хворих на СНІД, знаходиться за межами Лаври, лише примикає до її стін.

Однак, рішення Кабміну було оперативно скероване президентові АМН, академіку Возіанову. На словах передали: виселяйтесь, місце шукаємо.

Власне така нестиковка закону з дійсністю і поставила сьогодні працівників Секретаріату в ідіотичне становище. Якщо з одного кінця пікету відомий урядовий переговорник – Іван Лукасевич – розповідав, що виселяти, звичайно, будуть, однак, без поспіху і лише в прекрасні умови, то за кілька метрів від нього його колега – жінка з волоокими очима – щиро дивувалась: "хто вам наговорив таких дурниць, що лікарню будуть виселяти? Адже ж уряд чітко написав: "з території Лаври", до якої лікарня не належить".

Найкумедніше те, що в підтвердження своїх слів вона показувала роздруківку відомої хамської заяви прес-служби Кабміну ( де акція "антиснідівців" названа "аморальною). Хоча саме тут чітко написано: "виселення клініки з території Києво-Печерської Лаври в обов’язковому порядку передбачає надання клініці Інституту нового приміщення".

Але Бог з ними, українськими чиновниками. Служба в них така. Більш цікавими є причини, які спонукали уряд на міжнародний конфлікт (про це згодом).

За даними "proUA", які, зрештою, не є таємницею уже для дуже багатьох, останнім часом лаврський владика Павел написав низку листів-прохань до нової виконавчої влади України. Одне з них стосувалось лікарні. Там, як стверджують наші співбесідники, Лавра має намір організувати готель. До речі, ще один лист присвячений Національному ботанічному саду. Якщо влада прислухається і до нього, то за кількадесятків метрів від місця, де кияни ходять нюхати магнолії, постане церковний цвинтар від філії Лаври – Іонівської церкви. Ну, і, звичайно, кілька будинків Академії Наук піде як бонус.

Взагалі-то, це не перший конфлікт Церкви з "Антиснідом". "proUA" ще минулого року писав про те, як без жодних дозволів захоплюючи пам’ятку архітектури – Водонапірну вежу – УПЦ МП принагідно знесло з неї символ солідарності із хворими на ВІЛ/СНІД — "Червону стрічку". Знесло не випадково: у Вежі ченці вирішили відкрити чергову церкву для проведення шлюбів. І подібний драстичний символ, зрозуміло, не надто би сприяв майбутньому бізнесу.

"proUA" тоді безуспішно апелював до організацій, які борються зі СНІДом. Останні переконували нас , що стрічку зняли лише на час ремонту, а потім ченці обов’язково її повернуть. Де зараз знаходиться стрічка – побачити може кожен, хто пройдеться до Мазепи, 23 ( до речі, це теж не територія Лаври).

Ченці поставили в іншому місці камінь і причепили стрічку туди. А найкумедніше, що для акції випросили гроші в Олени Франчук. Подейкують про 100 тисяч у.о. Оцінюючи вартість "будови", думаємо, тисяч 90 зекономили. А ще ж кілька років тому "Стрічку" відкривали з гідним події пафосом Посол Доброї Волі ООН з питань ВІЛ/СНІД Валід Арфуш, скульптор Олег Пінчук і "прочая, прочая"....

Тепер "антиснідівці" лише скрушно похитують головою: "Хто ж знав".... Сьогодні ж подібну позицію зайняло і керівництво лікарнею. Два тижні тому, поспілкувавшись із людьми, наближеними до керівництва клініки Громашевського, "proUA" із подивом дізнався, що "В переїзді немає нічого страшного... Нам обіцяють, місце в Конча-Заспі.. Щоправда, там зайнято, але може якось звільнять. Тому не пишіть поки що, може все владнається".

Каємось – треба було писати одразу. Однак хто ж знав, що керівництво лікарні, як стверджували сьогодні "proUA" учасники пікету, повністю стало на урядову позицію ("Але не треба їх критикувати....ви знаєте, вони люди підневільні").

Каємось особливо тому, що останнім часом клініка, ставши в позицію низького старту, почала різко обмежувати прийом хворих, намагаючись відправити їх в інші медичні заклади (хоча найкращі фахівці-обладнання – саме в "лаврській лікарні").

Будемо мати надію, що кроки церкви на шляху спасіння душ не приведуть до загибелі кількох людей.

А от на що надії нема, то це на те, що міжнародний авторитет України не похитнеться.

По-перше, клініка Громашевського отримувала найрізноманітнішу фінансову допомогу від найвідоміших світових організацій, а відтак усі вони долучаться до проблеми.

По-друге, клініка, як і водонапірна вежа – знаходяться, нагадаємо, під егідою ЮНЕСКО. А нова влада клятвенно обіцяла, що відтепер усі перебудови біля Софії і Лаври вона погоджуватиме з Парижем.

І по-третє. Через 10 днів "антиснідівці" повторять пікет. Але на цей раз у Відні – перед величезною конференцією з проблем ВІЛ/СНІД. І тоді ще низка європейців при слові "Україна", зможуть сказати не лише "Чорнобиль, Шевченко, Кличко", а і "Янукович".

Якраз добре впишеться в логіку майбутнього "Януковичгейту".

P.S. Історична довідка. Клініка розташована у будівлі, спорудженій у 1911 році за кошти киян як міська лікарня. З 1918 року ця лікарня почала функціонувати як міська інфекційна лікарня, з 1948 року у цьому будинку було розміщено Інститут інфекційних хвороб АМН України. Темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні є найвищими в Східній Європі.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!