Главная Новости Политика Янукович назвал виновной в повышении тарифов в ЖКХ оппозицию
commentss НОВОСТИ Все новости

Янукович назвал виновной в повышении тарифов в ЖКХ оппозицию

20 февраля 2007, 20:00
Поделитесь публикацией:
Янукович назвал виновной в повышении тарифов в ЖКХ оппозицию

Кабинет Министров Украины считает правительство Тимошенко и Еханурова ответственными за повышение тарифов в жилищно-коммунальной сфере. Об этом говорится в заявлении пресс-службы Кабинета Министров, текст которого есть в распоряжении "proUA".

Приводим текст заявления полностью.

"Сьогодні Блок Юлії Тимошенко і "Наша Україна" у черговий раз продемонстрували безмежний цинізм своєї політики.

Адже саме ці політичні сили і політики, які перебувають нині в опозиції, своїми нерозумними діями створили ситуацію, на якій спекулюють.

Уряд Тимошенко несе головну відповідальність за зростання цін на газ, тарифів на електроенергію і послуги житлово-комунального господарства. Тимошенко особисто в серпні 2005 року прийняла рішення розірвати вкрай вигідну для України п’ятирічну угоду про постачання російського газу за ціною 48$ за тисячу кубічних метрів. Збільшення після цього ціни на імпортований газ у два рази неминуче спричинило зростання цін на продукти харчування, товари народного споживання, стрибок тарифів на електроенергію і послуги ЖКГ.

Тому абсолютно цинічно перекладати відповідальність за збільшення цін і тарифів на Уряд Віктора Януковича, що не приймав рішень про таке підвищення.

Якщо говорити про факти, то вони такі.

Після розірвання 23 серпня 2005 року довгострокового договору про постачання газу з Росії минула влада півроку, до морозів тримала країну в стані екстремальної невизначеності. Лише на початку січня 2006 року уряд Єханурова (у якому, до речі, нинішній лідер фракції "Наша Україна" В’ячеслав Кириленко відповідав за блок соціальних питань, серед яких найголовніші – забезпечити людей теплом і електроенергією) підписав угоду про постачання газу за ціною, удвічі більшою, ніж раніше.

Така стрімка зміна ціни на стратегічний для країни енергетичний імпорт вимагала негайного, рішучого соціально-економічного реагування з боку Уряду. Потрібно було перераховувати бюджет, компенсувати втрати людям і підприємствам, зм’якшувати ціновий удар усіма доступними засобами.

Однак, заклопотаний кон’юнктурними передвиборними міркуваннями, Уряд Єханурова геть забув про відповідальність перед країною, пішов на свідомий обман народу, не змінюючи цін і тарифів до 30 березня, тобто, до завершення виборчої кампанії. Уряд не вжив ніяких заходів щодо попередження назріваючої кризи, і тільки 30 березня 2006 року збільшив тарифи на електроенергію.

Тим часом, така політика день за днем свідомо "заганяла" у збитки державні компанії, що постачають газ і електроенергію населенню, бюджетним організаціям, промисловості – у тому числі, і приватному бізнесу. Накопичувалися колосальні борги за спожиті енергоресурси.

Тільки 28 квітня 2006 року уряд Єханурова установив нові ціни на газ. Вони передбачали 4-кратне раптове підвищення ціни газу для населення!

У той же час, у зв’язку з тим, що після виборів затяглося формування органів місцевого самоврядування, які згідно законодавства уповноважені встановлювати тарифи на послуги ЖКГ, ці тарифи не були сформовані до осені 2006 року. У результаті виникли величезні борги у комунальних підприємств, бюджетних організацій.

Усе разом це привело до повної розбалансованості фінансової системи держави.

Люди повинні знати, що Уряд Віктора Януковича прийняв від попередників, нинішніх "дбайливців народного блага", не тільки порожню скарбницю, не тільки порожні склади палива і газосховища, але і борги розміром більше 8 мільярдів гривень, а також не виконані і нічим не забезпечені зобов’язання держави щодо соціального захисту.

З 23 серпня 2005 року, коли Тимошенко розірвала угоду на постачання газу з Росії, до 4 серпня 2006 року, коли народне волевиявлення припинило повноваження уряду Єханурова, ні перший, ні другий з цих урядів абсолютно нічого не зробили для компенсації населенню, бюджетним організаціям, промисловості критичного стрибка цін на енергоносії.

І Президент України Віктор Ющенко за весь цей час жодного разу не вимагав від своїх урядів навести порядок у державних фінансах, запобігти сповзанню економіки в борговий колапс, не вимагав компенсувати витрати людям і підняти стандарти соціального захисту.

Наш Уряд і антикризова коаліція в парламенті хочуть, щоб люди в Україні усвідомили глибину прірви, в яку штовхала країну "помаранчева команда". Україна стояла на порозі найсерйознішої соціально-економічної кризи за всю свою історію.

І тільки ціною величезної напруги сил, завдяки рішучому виконанню антикризової програми, вдалося оздоровити ситуацію, домогтися фінансової стабілізації, частково вирішити боргові проблеми (у першу чергу щодо боргів із зарплат, пенсій і соціальних допомог, на що Уряд Віктора Януковича направив наприкінці 2006 року більше 1,5 мільярда гривень). Повернулися досить високі темпи розвитку економіки.

Уже 1 грудня 2006 року Уряд зміг упевнено, планомірно підняти розмір мінімальної зарплати і пенсії, а разом з цим реальні зарплати і пенсії виросли в середньому на 15,7%.

Малозабезпеченим верствам населення ми повністю компенсували підвищення тарифів на послуги ЖКГ, рішення про яке приймали місцеві органи влади.

Головна проблема, що потім постала перед Урядом – домогтися компенсації для середньозабезпечених прошарків населення. Тому було прийняте рішення, що обмежило плату за послуги ЖКГ: не більше 15% сукупного доходу для родин інвалідів, пенсіонерів, непрацюючих і не більше 20% — для всіх інших родин.

Уряд не несе відповідальності за різке підвищення тарифів місцевими органами влади, якими в більшості керують представники БЮТ, "Нашої України" та їх сателітів.

Сьогоднішні безвідповідальні, відверто популістські спроби зірвати роботу Верховної Ради України й ускладнити роботу Уряду – не що інше, як спроба дестабілізувати ситуацію. Дестабілізувати в той час, коли вона суттєво покращились і дає всі підстави з оптимізмом дивитись вперед.

Люди повинні зрозуміти, що тільки в стабільній обстановці, спираючись на економіку, що розвивається, ми можемо вирішити і застарілі проблеми, і ті, що виникають.

Уряд твердо заявляє, що вирішить всі ці проблеми.

За підсумками першого кварталу будуть підвищені мінімальні зарплата і пенсія. Виросте зарплата в промисловості і бюджетній сфері. Виросте реальний розмір пенсій. Таким чином, протягом 2007 року сім’ям з середніми прибутками не тільки будуть компенсовані витрати, пов’язані з подорожчанням енергоносіїв, але і буде забезпечене зростання реальних доходів населення.

І це не популізм. Це тверезий, надійний розрахунок, це наші зобов’язання перед народом України. Він виправданий на всі сто відсотків, усе намічене нам удасться зробити в умовах стабільності, у спокійній соціально-політичній обстановці.

Уряд, що зараз ретельно і планомірно контролює процес формування тарифів місцевою владою, забезпечить перегляд необґрунтовано завищених тарифів. Посадові особи, що винні в незаконному завищенні, понесуть відповідальність. А людям переплачені гроші будуть враховані в платежах наступних періодів.

Однак, Уряд не спрощує ситуації. У результаті провокацій БЮТ і "Нашої України" в державі різко упав рівень платежів за газ, електроенергію, послуги ЖКГ. Знову створюються борги за спожиті енергоресурси і послуги.

Нас знову штовхають до прірви, від якої з величезними зусиллями вдалося відвернути.

Тому Уряд заявляє: ми не піддамося ні на який шантаж і провокації, забезпечимо стабільний розвиток країни відповідно до законодавчо затверджених планів й програм, забезпечимо надійний соціальний захист наших громадян".



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!