Блог

Valerii Klochok: Борг на борг завжди породжує більший борг

Хто пам’ятає лозунг олімпійців «Citius, Altius, Fortius!», що в перекладі означає дослівно «швидше, вище, сильніше». Це точно про нас!

0

comments1160

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Боргова політика України залишається незмінною. Нас все більше ставлять в залежність від боргових зобов’язань. 

Наступного фінансового року влада планує позичати більше, активніше та сильніше!

Хто пам’ятає лозунг олімпійців «Citius, Altius, Fortius!», що в перекладі означає дослівно «швидше, вище, сильніше». Це точно про нас!

У 2021 році Україна позичить на внутрішньому та зовнішньому ринках понад 702 млрд.грн, з яких понад 439 млрд.грн спрямує на погашення боргів.

Один з інстурментів залучення коштів – ОВДП (облігації внутрішьної державної позики) і часто короткострокові. Відтак сума запозичень буде значно більшою прогнозованої.

Якою саме? 

Усе залежить від того, як ОВДП купуватимуть, як будуть сформовані відсотки цінних паперів та якими будуть терміни їх погашення (а це буде визначатися кон’юнктурою фінансового ринку) і таке інше.

Для прикладу, станом на 17.09.2020 року загальна сума залучених коштів стосовно виконаних угод з купівлі/продажу ОВДП на вторинному ринку за 2020 рік склала 256,8 млрд.грн. У державному бюджеті на 2020 рік заплановано провести таких запозичень на суму 377,6 млрд.грн. Є ймовірність, що до кінця року план навіть можуть не виконати.

У 2019 році картина була дещо іншою. Планувалося позичити 202 млрд.грн, а по факту було залучено на внутрішньому ринку 295,73 млрд.грн.

От саме тому цікавою, на наш погляд і динаміка зміни прогнозованих платежів за державним боргом (за даними Міністерства фінансів України). 

Прогнозні платежі за державним боргом у 2020-2045 роках за діючими угодами станом на 01.09.2020 за підсумками фінансового року становитимуть 517,94 млрд.грн з яких потрібно буде сплатити за ОВДП в якості погашення та обслуговування 322,11 млрд.грн. На початок фінансового року ці суми були відповідно 400,7 млрд.грн та 231,22. За 9 місяців поточного року ми збільшили боргове навантаження лише на ринку ОВДП на 90,89 млрд.грн. 

Іншими словами – ми позичали більше та під більші відсотки й на короткий термін ніж нам потрібно віддавати борги по ОВДП впродовж фінансового року.

Борг на борг завжди породжує більший борг



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!