Блог

Сергей Годный: Британський інвестор розпочинає судовий процес проти столичних можновладців.

Через поведінку кількох чиновників може постраждати інвестиційна репутація України.

0

comments2233

Сергей Годный

Кандидат политических наук

Политолог  (политтехнолог),  предпринимательэксперт по коммуникациям.

Напередодні Ukraine Recovery Conference в Лондоні інвестор з Великобританії розпочинає гучний процес проти України

 

          За лічені дні до початку Ukraine Recovery Conference, запланованої на 21-22 червня 2023 року в Лондоні, з Великобританії надходять новини, які ризикують серйозно зашкодити іміджу України. 

          Якщо конкретніше, то через поведінку кількох чиновників може постраждати інвестиційна репутація України. Адже почали спливати деталі скандальної історії, як спочатку українські чиновники «освоїли» гроші британського інвестора, а потім за допомогою ручних блогерів та ЗМІ намагалися очорнити його репутацію, щоб не повертати кошти. 

          Мова про бізнесмена з британським громадянством Томаза Сомхішвілі, який інвестував серйозні кошти в розбудову Києва, а замість вдячності отримав кампанію з «чорного PR». 

          Як говориться в заяві юридичної компанії Zaiwalla & Co, «пан Сомхішвілі став мішенню масштабної наклепницької кампанії. Публічна атака, що ґрунтується на хибних звинуваченнях, виглядає як ретельно скоординована, включаючи напад і тиск на певні українські ЗМІ з метою придушити будь-яке неупереджене розслідування звинувачень та висвітлення правдивих фактів щодо Сомхішвілі, його інвестиції в Україну та влади Києва». 

          Нема сумнівів, що в самій Великобританії ділова та політична еліта уважно спостерігає за резонансним судовим процесом. По-перше, для еліти Великобританії – це наочний приклад, як влада України поводить себе по відношенню до інвесторів з британським паспортом. По-друге, голова юридичної компанії Сарош Заївалла, який представляє інтереси Сомхішвілі – це відомий та впливовий юрист як у Великобританії, так і на міжнародному рівні . По-третє, від Zaiwalla & Co інтереси Сомхішвілі в суді буде представляти така знакова фігура як Едвард Гарн’є – нинішній член Палати лордів, колишній Генеральний стряпчий з питань Англії та Уельсу та екс-депутат Палати громад. 

          Ця історія почалася в 2007 році, коли Київська міська державна адміністрація об’явила конкурс на реконструкцію Харківської площі (Дарницький район, південний схід Києва). 

          На пропозицію відгукнувся бізнесмен Томаз Сомхішвілі, який інвестував біля 14 мільйонів доларів США, а також профінансував архітектурний проект, який розробили відомі англійські архітектори. 

          А потім… потім почалися справжні «дива». Адже міська влада Києва не виконала жодного свого зобов’язання в цьому інвестиційному проекті. Навіть право на оренду земельної ділянки іноземний інвестор отримував через суд.

          Потім Київрада взагалі скасувала конкурс на реконструкцію Харківської площі і замовила незалежну оцінку витрат, яких зазнав Сомхішвілі як інвестор. В результаті компанія Baker Tilly, яка входить до топ-10 найбільших аудиторів в світі, нарахувала 24 мільйони прямих і 76 мільйонів непрямих збитків, які зазнав Сомхішвілі. 

          Побачивши ці цифри, чиновники взагалі відмовились компенсувати збитки – і розпочалися судові процеси. 

          В 2019 році український суд офіційно визнав, що пан Сомхішвілі зазнав шкоди в розмірі 24 мільйони доларів, але відхилив вимогу щодо непрямих збитків. КМДА через київську прокуратуру домоглася скасування цього рішення на стадії апеляції. Але в 2021 році Верховний суд скасував рішення апеляційної інстанції – і повернув справу на повторний розгляд. До речі, офіційний представник посольства Великобританії відвідував кожне засідання суду, засвідчивши увагу Лондона до цього резонансного процесу за участю британського підданого. 

          В 2022 році, після початку вторгнення РФ, Сомхішвілі сам запропонував КМДА укласти мирову угоду, зокрема, замість сплати боргу виділити йому іншу земельну ділянку, де він побудує інфраструктурний об’єкт. Але замість цього проти іноземного інвестора розпочали справжню «чорну» інформаційну кампанію, звинувачуючи в усіх смертних гріхах. 

          Незважаючи на те, що компетентні органи офіційно спростували всі звинувачення, кампанія з «чорного PR» триває.

Так, на початку 2022 року партнер міжнародної юридичної фірми Wolf Theiss Тарас Думіч виступив із докладним публічним роз'ясненням щодо кожного пункту звинувачень проти бізнесмена. З'ясувалося, що ані РНБО, ані СБУ, ані Служба зовнішньої розвідки, ані інші компетентні органи України насправді не мають претензій до Сомхішвілі. У січні 2022 року Міністерство юстиції України письмово повідомило, що не сумнівається у британському громадянстві Сомхішвілі. Про повну безпідставність будь-яких тверджень про ремонт літаків ОФ на підприємствах Сомхішвілі офіційно заявило Міністерство оборони Грузії. 

І ось тепер в Лондоні розпочинається судовий процес під умовною назвою «Сомхішвілі проти влади Києва». Небезпечно, що цей судовий процес розпочинається напередодні Конференції з відновлення України. Адже до подій у Лондоні буде прикута увага сотень і тисяч інвесторів з усього світу. З одного боку, влада України намагатиметься залучити мільярди доларів на відновлення країни. З іншого боку, сотні і тисячі інвесторів наочно побачать, як насправді перші особи Києва і України ставляться до іноземних інвесторів. 

На поверхню спливе і корумпованість, і бездіяльність київських чиновників і правоохоронних структур. 

І якщо українська влада не компенсує збитки інвестора найближчим часом, то судовий процес в Лондоні має всі шанси пролунати на весь бізнес-світ. Але справа в тому, що в такому випадку сплатою 24 мільйонів доларів ця справа не закінчиться. 



Теги:
comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!