Блог

Борис Кушнірук: Цинічне лобіювання інтересів “спонсору війни”

Ставки акцизів на стіки та ТВЕНи не можна знижувати.

0

comments1652

Борис Кушнірук

Економічна та політична аналітика

Політичні погляди - правоцентризм. Хочу, щоби Україна стала модерною, європейською державою. 

Те, що Данило Гетманцев – особа вкрай цинічна і одіозна, є вже загально усвідомленим і дивування не викликає. 


 

Але кожен раз він вміє довести, що “дна пробити не може”, бо там безодня. 


 

Як мені щойно стало відомо, пан Гетманцев так спішить лобіювати інтереси тютюнової компанії “Філіп Морріс”, що вже завтра, у понеділок, 3 червня, на Погоджувальній раді ВРУ буде пропихати законопроект про акцизи, який приховано зменшує акцизи на електронні сигарети, стіки - для айкосів для “Філіп Морріс”. 


 

Так у законопроекті передбачено зменшення на 30% ставок акцизного податку на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН), 80-90% ринку яких в Україні займає “Філіп Морріс”(IQOS), з ціною 100+ грн. за пачку в Україні, а в сукупному розрахунку “Філіп Морріс” контролює щонайменше 35% усього тютюнового ринку України.


 


 

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, який очолює пан Гетманцев в п'ятницю рекомендував прийняти законопроект №11090 про внесення змін до ПКУ щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби за основу.


 

Основною метою законопроекту є поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби до досягнення мінімального рівня встановленого Директивою Ради 2011/64/ЄС. 

Також, передбачено визначення грошової одиниці виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби у євро. Про це пише сам пан Гетманцев на своїй сторінці у Телеграм. 


 

Безліч разів наголошував, що ставлюсь критично до намагань підвищити ставки акцизів на тютюнові вироби до мінімального рівня, передбаченого в ЄС, без урахувань реальних доходів населення. Бо така невідповідність між вартістю тютюнових виробів і доходами населення призводить лише до зростання “тінізації” їхнього обороту та криміналізації. За останніми оцінками маркетологів вже чверть обороту тютюнових виробів знаходиться в “тіні”. Від чого виграють лише ті, хто забезпечує владний “дах” для цього. 


 

Але зараз питання навіть про це. Пан Гетманцев, при постійних намаганнях підвищити ставки податків, нишком проводить норму про зменшення акцизу на стіки “Філіп Морріс”. Це при тому, що ця компанія офіційно визнана в Україні міжнародним спонсора війни, який платить рекордні податки в бюджет РФ, які обраховуються у мільярди доларів. 


 

Ця компанія разом з російськими олігархами створила і досі оперує системою дистрибуції і в Росії, і в Україні. В Україні вона контролює 80% обороту стіків, які у нас не виготовляє, а привозить з Італії. Зараз ця компанія напряму залазить в кишеню усім нам, вибиваючи 30% знижки на акциз на стіки!?


 

Втрати українського бюджету від таких лобістських зусиль пана Гетманцева і тих, хто у владних кабінетах лобіює інтереси "Філіп Морріс", складуть 15 млрд на рік. 

Усвідомте!!! 15 млрд грн! Це в умовах війни, коли пересічні українці переказують на допомогу ЗСУ по 20-50-100 грн. 


 

Чому це відбувається!!?? За які заслуги "Філіп Морріс"? Чи це антизаслуги українські чиновники та депутати цінують??? Що відбувається???


 

Українські силовики за дрібні ділові стосунки з російськими компаніями влаштовують “маски-шоу” для українського бізнесу, з арештами і посадками у в'язницю, а у випадку “Філіп Морріс”, де йдуть мільярдні платежі в російський бюджет, наші можновладці та правоохоронці нічого не бачать, більше того - ще й дають відверто корупційні податкові преференції!!!


 

Якась паралельна реальність !!!


 

І все це, коли хочуть збільшити ставку військового збору, ставки ПДВ та акцизів, підвищують для людей і бізнесу тарифи на електроенергію. 


 

Ще раз. Частка стіків на ринку курильних засобів вже складає 35%.

80-90% обороту стіків контролює “Філіп Морріс”.


 

Висновок!! Цього не можна допустити!!! Офіційно визнана в Україні міжнародним спонсором війни тютюнова компанія "Філіп Морріс" повинна негайно піти з російського ринку! І тим більше вона не може отримати жодних податкових преференцій, цього не можна допустити!!! 


 

Очевидно, що з цього законопроекту треба забрати зменшення акцизного податку на стіки 

Треба встановити акцизне оподаткування стіків на рівні з мінімальним акцизним оподаткуванням та запровадити дію адвалорної ставки на ТВЕНи. 


 

(Відносною (адвалорною) визнається ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється у відсотковому або кратному відношенні до одиниці вартісного виміру бази оподаткування).



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!