Блог

Вадим Трюхан: Дипломатична перемога України в Нью-Йорку

Одне з ключових завдань, над яким останні роки б'ється російська дипломатія - "закрити" тему Крима. І то наглухо. Проте не вдається. Хоча б'ються зі всіх сил.

0

comments2844

Вадим Трюхан

юрист-міжнародник

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник, магістр державного управління, експерт з європейської інтеграції, національної безпеки, міжнародного публічного та європейського права. Працював на різних посадах в МЗС України, - від аташе Договірно-правового управління до заступника директора департаменту ЄС і Посла з особливих доручень. Був директором Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції в Секретаріаті КМУ. Працював а Адміністрації Президента України, а також за кордоном, зокрема в місії ОБСЄ у Хорватії та в місії Ради Європи зі спостереження за виборами в Косово. 


Чергове підтвердження - засідання Генеральної Асамблеї ООН, яке відбулося в Нью-Йорку 23 лютого. Українські дипломати підгадали влучно, - зініціювали дискусію на тему “ситуація на тимчасово окупованих територіях України” саме в цей день, коли росіяни відзначають одне з найсакральніших своїх свят - “День захисника Вітчизни”, яке до 1992 року називалося “День радянської армії та військово-морського флоту".

 

Вже один той факт, що питання в порядку денному було записано саме в такій редакції, хай не епохальна, але все таки знакова дипломатична перемога України. Адже розглядалося питання в комплексі, і по стану справ у Криму та Севастополю, і в ОРДЛО.

 

А по суті, на перший погляд, нічого нового. Все та ж консолідована позиція міжнародної спільноти на підтримку зусиль України щодо відновлення власної територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах, заклики до Росії вивести війська з України, засудження агресії Росії та тимчасової окупації нею понад 7% території України тощо.

 

Водночас, уважні глядачі/слухачі можуть звернути увагу й на деякі “родзинки”.

 

По-перше, Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця порівняв дії Росії з агресією СРСР проти Афганістану, яка безславно завершилася сором'язливим виведенням радянських військ з цієї багатостраждальної країни у 1989 році, після 10 років війни. При цьому він закликав росіян і цього разу зробити те саме, - вивести свої війська з території України, країни, проти якої Росія веде війну вже 7 років.

 

По-друге, той же Сергій Кислиця виступив в ролі вчителя історії, навівши низку історичних прикладів експансіоністської агресивної поведінки СРСР, фактично порівнявши нинішню Путінську Росію з Радянською імперією, яка запам'яталася світу як “імперія зла”;

 

По-третє, риторика переважної більшості західних партнерів стала жорсткою, як ніколи раніше. Таке як рука “Вашингтонського обкому” почала виявляти дієвий вплив на своїх союзників.

 

А що ж росіяни? Та аж нічого. Все та ж заїжджена пластинка про порушення чогось там десь там самими українцями, державний переворот тощо. Єдине, що придумав заступник російського Постпреда Небендзі, який сам особисто навіть не з'явився на дебати,- озвучити “інноваційну” тезу про те, що це мовляв “майданна Україна окупувала нормальну Україну”. Іншими словами, - “українці окупували українців”. Так, так. Не росіяни, чи хтось інший, а саме українці.

                                                                              ****

Якихось проривних рішень не було ухвалено. Та їх ніхто і не очікував. Проте той факт, що росіянам довелося понад 3 години, як тим нашкодившим котятам вислуховувати жорстку критику на свою адресу від біля 30 держав світу, представники яких взяли слово під час дебатів, говорить сам за себе. І кволі спроби підтримати Москву представниками маріонеточних Венесуели та Сирії виглядали як відверте знущання над Кремлем. Навіть білоруси цього разу обмежилися нейтральними заявами. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!