Блог

Алексей Буряченко: Експорт з дисконтом, імпорт з премією. Провал імпортозаміщення в рф

Санкції в дії.

4

comments8204

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

На п’ятий місяць повномасштабної війни, яку росія розпочала 24 лютого проти України російські політики все таки заговорили, що щось не так з їхньою економікою. І чомусь вже не так чути, із російських ЗМІ, що санкції на росію не діють, що в росії швидкими темпами набирає обороти програма з імпортозаміщення. Про радужні плани якої розповідали цілодобово на всіх російських ток-шоу. А, навпаки, все частіше доноситься про падіння економіки, різке зміцнення рубля і, що втрата Європи як головного ринку збуту вуглеводнів – змушують російський уряд запускати секвестр бюджету. Отже, цього разу долинули слухи з росії, і що цікаво про це заговорили депутати дерджуми, а саме, про повний провал програми з імпортозаміщення, яка, зауважу була розпочата в росії ще у 2014 році на тлі початку війни росії проти України та анексії Криму, і на яку були виділені колосальні кошти.

 

Отож, голова комітету держдуми з бюджету та податків Макаров, нещодавно, розкритикував діяльність уряду, який за його словами провалив програму імпортозаміщення, а також розвитку авіа- та автомобілебудування. Як було заявлено, розвиток авіаційної промисловості, фактично зірвано. Не досягнуто 32 показники, 56 із 65 показників «показують технічні дії», що по суті означає видимість активності, щоб виправдати колосальні витрати бюджетних коштів. А головне -- повністю відсутня проектна частина (план дій щодо розвитку авіапрому), що означає, що всі витрати спрямовані на оплату «поточної діяльності» -- зарплати чиновників, адміністративні витрати та інше, що не стосується конкретного оновлення. Було провалено серійне виробництво літака МС-21, двигунів ПД-14 та паливних систем. Ще гірша ситуація в автомобілебудуванні, а саме провалено випуск вітчизняної автоматичної коробки передач та гальмівних систем, що фактично зупинило вітчизняні заводи. У тому числі КАМАЗ, єдиний виробник конкурентних вантажних авто радянської розробки, який повністю залежить від імпортних гальмівних систем та автоматичних коробок. Як було заявлено Макаровим із 513 млрд руб, які були виділені на програму 450 млрд руб були «витрачені не на валову додану вартість». Тобто простими слова кудись пішли. Але зауважу, уряд рф не «здається», а навпаки розширяє, зараз, програму  по авіа- та автомобілебудування і додатково до 450 млрд руб виділяє 800 млрд руб. Ну що ж як говорить саму російська приказка «красиво жить не запретишь». Зауважу це тільки одна із програм по імпортозаміщенню. 

 

Також, про провал програми з імпортозаміщення в росії заявив голова комітету рф з конституційного законодавства Клішас, який зазначив, що програма імпортозаміщення провалена повністю, незважаючи на «бравурні» звіти галузевих відомств. За словами політика, провал імпортозаміщення видно і за асортиментом товарів народного споживання, і в багатьох інших сферах. 

 

На тлі всіх цих заяв від російських політиків про імпортозаміщення і спростувань від кремля цікава заява голови ЦБ Набіуліної, яка прокоментувала економічну ситуацію в рф, -- «Ситуація в Росії зараз складна, тому важливо проявляти гнучкість і швидко реагувати на зміни; «і як раніше» в економіці вже не буде - зовнішні умови для Росії погіршилися значно і надовго, якщо не назавжди, зауважила вона, -- Макроекономічно зараз Росія втрачає від міжнародного поділу праці, продовжила Набіулліна — «експорт у нас із дисконтом, імпорт із премією». Тому потрібно перестати вважати експорт самоцінністю -- значна частина виробництва має працювати на внутрішній ринок». 

 

Отож, як я неодноразово наголошував, і на цьому зауважують всі фахівці в економічній сфері -- російська економіка дуже щільно включена у глобальну економіку. І переорієнтувати її миттєво на внутрішнього виробника або швидко замінити ланцюжки постачання не реально від слова «зовсім» та ще й враховуючи реалії чиновничої системи росії, для яких першим лозунгом є -- «головне, не забути про себе». 

 

Отже, росія може довго тішити себе ілюзіями надівши рожеві окуляри, що от завтра все станеться і миттєво росія почне виробляти все сама від мікрочіпів до літаків і т.д. Але як би все було так супер то експерти Рахункової палати рф не били на сполох, у закритій доповідній записці, про ризики примітивізації та технологічної деградації економіки росії. Цей ризик виявляється у зниженні технологічної складності економіки та відкаті на попередні технологічні рівні, у тому числі в секторах, в яких останніми роками відбувалися модернізаційні процеси. Наприклад, відставання у виробництві сучасного покоління чіпів за поточними оцінками становитиме -10-15 поколінь; відставання у поколіннях мобільного зв'язку -1 покоління (у кращому випадку за оцінками провідних галузевих гравців вдасться зберегти покриття за стандартами максимум 4G, 5G за умов санкцій технічно реалізувати не вийде); в автомобілебудуванні вже запущено процес виробництва автомобілів знижених класів – допустимо виробництво за стандартами Євро 0 замість Євро 5. Крім того, процеси примітивізації сприятимуть подальшому посиленню монокультурної структури російського експорту з перевагою вуглеводнів.

 

Такі, заяви рахункової палати рф не є чимось неймовірним, адже як я зауважував росія дуже інтегрована в світову економіку. Так, навіть, частка імпортних ліків у росії 2021 році становила 67 % (за вартістю). При цьому треба враховувати, що для виробництва так званих російських препаратів використовуються переважно імпортні субстанції, технології та обладнання. Після повномасштабного військового вторгнення в Україну найбільші фармацевтичні компанії одна за одною поступово згортали роботу в Росії. Зокрема, в травні російський ринок покинула перша міжнародна фармацевтична компанія Bristol Myers Squibb (BMS), яка займається розробкою ліків для лікування ВІЛ-інфекції, шизофренії, гепатиту та онкологічних захворювань. Раніше такі фармкомпанії як Pfizer, Johnson & Johnson, GSK, AbbVie, Lilly, MSD та інші оголошували про припинення інвестицій та відмову від запуску нових клінічних досліджень. Іноземні фармдистриб’ютори, наприклад, німецький BASF, британський Croda, американська Panreac та інші, припиняють або скорочують роботу в Росії за зарубіжними виробниками сировини та допоміжних речовин. 

 

Але дефіцит ліків у Росії лише вершина айсберга. Продовжимо далі, частка імпорту в товарних категоріях, до прикладу, телекомунікаційного обладнання - 86%, одягу - 82%, текстилю та галантереї - 73%, парфумерії, косметики, миючих засобів коштів – 57%, спорттоварів – 48%, ігор та іграшок - 92%, взуття - 87%, в товарній групі «автозапчастини» становить 95%. До речі, цікаву інформацію, дали нещодавно російські ЗМІ -- кількість звернень клієнтів СК "Росдержстрах" у зв'язку з розкраданнями запчастин та навісного обладнання автомобілів зросла на 47% з початку 2022 року. Насамперед йдеться про крадіжку дзеркальних елементів, фар, запасних коліс, колісних ковпаків та інших легкознімних деталей. Як констатували в російській страховій компанії, через сформований дефіцит автомобілів і запчастин в росії в зону ризику потрапили як люксові, так і масові моделі автомобілів.

 

Для мене, неочікуваною стала інформація, в контексті імпортозаміщення, від науковців РАН в сфері у економіки. Отже, техніка, технології, засоби захисту рослин, насіння, яйця бройлерів та несучок, навіть бичаче насіння -- майже все це завозиться до росії з-за кордону. Частка імпортної насіннєвої картоплі становить близько 80%, насіння цукрових буряків – не менше 97%. Цукровий буряк, соняшник, ріпак, кукурудза, соя - практично всі овочі в росії вирощують із насіння гібридів, закуплених у Франції, Німеччині, Італії та США. Продукція російських селекціонерів серйозно поступається за показниками життєздатності та врожайності, робота у цьому напрямі не велася 20 років. Інкубаційні яйця та живі курчата для вирощування російських бройлерів та несучок імпортні, російське молочне тваринництво залежить від постачання насіння бугаїв -- покращувачів породи. Ну що ж враховуючи ці зауваження, напрошується один висновок -- продовольча безпека росії перебуває в жалюгідному стані, так що росіянам вчасно згадувати «ніжки Буша», які свого часу в умовах дефіциту продуктів харчування в 90-ті роки врятували від голоду мільйони росіян.

 

Що ж, як довго росія не намагалася «тримати лице», що все добре і «ось ми зараз всім все покажено» але як говорить народна мудрість «шило в мішку не приховаєш» і гучне, бравурне імпортозаміщення як і самодостатність росії такий самий міф, як і її «друга армія у світі». 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!