Блог

Valerii Klochok: Європейський Союз продовжує пробивати дно за дном

Європейський Союз у своїй цинічності продовжує пробивати дно за дном (виявляється воно там не одне). Європейський парламент радить  не визнавати парламентські вибори в Росії, якщо вони пройдуть з порушеннями. При цьому Росію європейські депутати назвали найбільшим викликом для європейської безпеки і закликали підтримати Україну. Про це йдеться в прийнятій доповіді щодо майбутнього відносин ЄС з РФ, який підтримали 494 голосами проти 103.

0

comments10099

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Ок. Гарно й голосно.

 

Однак залишається відкритим запитання: в який спосіб будуть встановлені факти фальсифікацій та порушення виборів, якщо ОБСЄ ухвалила рішення не направляти своїх спостерігачів на ці вибори? Звісно, що причина такого рішення вагома – Росія в 10 разів обмежила кількість спостерігачів (з 500 до 50), які могла прийняти від ОБСЄ через пандемію коронавірусу. Але чому було не направити хоча б 50? Окрім того там присутні 249 міжнародних спостерігачів з 49 країн світу. Звісно це небагато. Але як Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ буде виносити вердикт демократичності виборів?

 

Звісно можна вважати абсурдом, що «єдиний виборчий день» триває 72 години. Впродовж трьох календарних днів там триватиме голосування замість одного. Втім це не вперше. Наприклад, районні вибори 2020 року, на яких обирали депутатів місцевих парламентів та губернаторів також тривали три дні – з 11 по 13 вересня.

 

Цього річ в період з 17 по 19 вересня обиратимуть 450 депутатів Державної думи за пропорційними списками, інших 225 парламентарів - у мажоритарних округах, на виборах в один тур. 

 

До цього процесу активно залучають в добровільно-примусовому порядку мешканців ОРДЛО, які отримали російські паспорти. Вони можуть голосувати онлайн, або ж фізично діставшись до виборчих дільниць на території Росії. Як повідомляють ЗМІ, для цього активно організовують безкоштовні трансфери. 

 

Якщо б росіяни організували там виборчі дільниці, то фактично визнали б свою присутність. Вони не заперечують свою присутність у Криму, але в Криму вже не перші вибори, вже є депутати Держдуми, обрані від Криму. І факт незаконного обрання депутатів Держдуми від Криму ніяк не вплинув на санкційну політику, наприклад Європейського Союзу або України. Навпаки, у 2019 році делегація Російської Федерації була поновлена в ПАРЄ. 

 

Тому я не маю сумніву, що вибори визнають за фактом, санкцій не буде. Економічні відносини ЄС і Росії постійно поглиблюються, і не тільки економічні, але й політичні, військові. НАТО не буде якось по-іншому поводитись відносно Росії. Вони зацікавлені в тому, щоб у Криму була потужніша присутність військ Росії для дотримання балансу на Близькому Сході. Про це не кажуть, але це доконаний факт. Немає жодних підстав говорити, що вибори на щось впливатимуть. Чергове «содрагание воздуха», не більше.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!