Блог

Оленка Клочко: Хуліган-економіст: які вакансії пропонують українцям у Польщі

Чи можна знайти роботу на польських сайтах пошуку роботи та які професії для українців найпопулярніші

0

comments9381

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Польща для українців вже десятиліттями є найближчим та найдоступнішим місцем для роботи та отримання грошей. Війна цього не змінила, а навпаки поглибила міграцію українців у Польщу не лише для порятунку своїх життів, але й для роботи і життя.

 

Протягом довгого часу із Польщею асоціювалися дві крайнощі: можливість важкої низькокваліфікованої, але добре оплачуваної праці, або навчання у гарних вищих навчальних закладах за європейським зразком з престижним дипломом та можливістю стати крутим спеціалістом вдома, в Україні.

 

Здебільшого, все ж йшлося про роботу. Збирати полуницю, прибирати вдома у заможних поляків, чистити рибу, обслуговувати величезні брудні машини на заводах тощо. Власне, і пересічні поляки вважали, що українці їдуть у Польщу заробляти гроші саме на цих вакансіях.

 

Зараз прийшла війна і кількість українців, яким потрібна робота у Польщі, збільшилася у сотні разів. Серед них - спеціалісти високого класу, професіонали, з гарною сучасною освітою та великим досвідом. Втім більшість пропозицій у Польщі залишається такою, як і раніше.

 

На популярних польських сайтах роботи задля допомоги Україні у час війни  зробили спеціальну вкладку "Робота для українців", де зібрані усі вакансії, на які можуть претендувати наші громадяни.

 

Для розуміння, от короткий перелік найсвіжіших вакансій на найбільшому польському сайті пошуку роботи у розділі "Українцям":

"Прибиральник", "Водопровідник", "Різноробочий", "Оператор обладнання для переробки фруктів та овочів", "Оператор навантажувача", "Працівник складу", "Оператор токарного верстату", "Полірувач пластикових виробів", "Укладач тротуарної плитки", "Посудомийник", "Працівник автомийки", "Підсобний працівник на фруктовій фермі", "Продавець", "Офіціант" тощо.

 

Серед гуманітарних вакансій - "Психолог", "Контролер якості залізних деталей", HR-спеціаліст".

 

Звісно, зараз війна, тому нехтувати будь-якою роботою не на часі. Але уявіть, що в Україні ви - вчитель математики, або бізнес-маркетолог, туристичний агент, екскурсовод-краєзнавець чи юрист з господарського права. Як вам вакансія полірувача пластикових виробів?

 

До речі, середня зарплата у розділах "Для українців" складає приблизно 3100 злотих, або 20 000 гривень.

І це ще у разі того, що ви взагалі зрозумієте, про що йдеться, адже якість оголошень - окрема тема. Якщо ви колись замовляли щось з аліекспресу - то можете собі приблизно уявити, як виглядає текст оголошення. Але на аліекспресі є бодай фотографія.

 

Тут це звучить приблизно так:

"Вакансія: Домашня птиця - панчер. Обов'язки: Штампувальні елементи на лінії штампування"

"Вакансія: Хуліган/Економічний працівник. Обов'язки: Збірка піддонів"

"Вакансія: Мейсон. Обов'язки: Кладочні роботи. Вимоги: досвід роботи на аналогічній посаді"

"Вакансія: Військовослужбовець. Обов'язки: Ремонт та обслуговування побутового та садового обладнання".

 

Це не просто приклад, це реальні вакансії на найбільшому польському сайті з пошуку роботи "Центральна база вакансій". Тут два варіанти пояснення: або розділи "Для українців" були створені на сайтах, так би мовити, силоміць, за командою від держави, і самі власники не надто зацікавлені у їхній ефективності; або поляки вважають, що й так нормально, якщо потрібна робота - розберуться якось.

 

В принципі, якщо ви вмієте писати українською, то можете себе пропонувати польським сайтам роботи на вакансію "перекладач вакансій для українців" - роботи там вистачить на повну ставку. Щоправда, такої вакансії там немає. Так само, як і ще багатьох вакансій - цікавих, висококваліфікованих та якісних.

 

Де такі шукати, якщо Ви не хочете виготовляти залізні деталі, обдирати курчат чи збирати овочі на фермі - поговоримо наступного разу.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!