Блог

Valerii Klochok: І ще раз про бюджет на 2021 рік

І ще раз про бюджет на 2021 рік. Власні спостереження в порівнянні з кошторисом 2020 року.

1

comments4267

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


За великим рахунком проекти практично не відрізняються один від одного в частині пропорційного розподілу видатків між відомствами. Так само, як у 2020 році, в 2021 заплановано збільшення видатків на чиновницький апарат, силовий блок, судову систему та практично на усі решту видатків. Звісно є виключення. Власне з найцікавішого, на що грошей запланували менше.

Міністерство у справах ветеранів України отримає на 3,8 млн.грн. менше аніж в поточному році. Втім це ніяким чином не відобразиться на його ефективності чи неефективності. Загальна сума фінансування 988 млн.грн., що аж ніяк не може бути базою для якогось прориву в питанні захисту ветеранів. Свого часу воно входило в структуру Мінсоцполітики. При Порошенку під конкретного депутата Міністерство заснували але воно так і не «вистрілило».

На 386 млн.грн. менше передбачили і Міністерству оборони (загальна сума фінансування 117,6 млрд.грн). З цього приводу чимало отримав критики на свою адресу Офіс Президента. Але враховуючи що ГУР МО отримає на 435 млн.грн. більше ніж торік, то можна впевнено підтвердити тезу, що фінансування Міністерства оборони не зменшилося.

Зі знаком мінус на наступний рік кочує і стаття, яка передбачає виплату субсидій громадянам. Уряд запропонував, парламент підтримав зменшення видатків на 562 млн.грн. (або на 1,5% менше від суми поточного року). Загалом українцям на виплату пільг і житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі заклали 36,6 млрд.грн.

Не дорахується майже 7 млрд.грн дотацій і Пенсійний фонд. Все через збільшення мінімалки та, як наслідок, збільшення перерахованих в ПФ сум єдиного соціального внеску.

Обріс масою скандалів між першим та другим читанням Державний фонд регіонального розвитку. Чималу частину коштів з нього перенаправили на субвенції місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (загальна сума 6 млрд.грн) В порівнянні з поточним роком ця сума виросла в 3,5 рази. Сам Державний фонд в наступному році буде навіть менший на 500 млн.грн. аніж нині. Хоча сума, що надійде до місцевих бюджетів на інфраструктурні проекти залишається незмінною, але не всі ці видатки куруватимуть та контролюватимуть у Фонді.

На 67% збільшили фінансування для ДБР та НАЗК. Якщо з ДБР ще можна пояснити збільшення через необхідність розвитку молодої структури, то щодо НАЗК залишаться чимало запитань. Ймовірно це буде пов’язано з більшим об’ємом роботи відомства щодо перевірки е-декларацій чиновників.

На 69% більше фінансування отримала і Служба зовнішньої розвідки України (4 млрд.грн загалом).

Понад 50 млрд.грн заклали для Державного агентства автомобільних доріг України. Та понад 21 млрд. на загальнодержавні видатки. Загалом на увесь проект Велике будівництво на наступний рік за різними джерелами планують витратити понад 150 млрд.грн.

Окрім того для Укрзалізниці на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізація залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень заклали 4,5 млрд.грн й 1,4 млрд. на будівництво аеропорту в Дніпрі.

Безпрецедентне збільшення фінансування зафіксовано і для Національної суспільної телерадіокомпанії України – плюс 725 млн. Загалом у 2021 році суспільний мовник отримає 2,27 млрд.грн. Майже еквівалент річному бюджету створено у серпні цього року Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України – 2,75 млрд.грн

Натомість загальна сума надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг залишилася практично без змін – 3 млрд.грн

Пильна громадськість та пандемія все ж змусили уряд збільшити фінансування освіти та медицини. Освітяни отримають загалом понад 154 млрд.грн а на медицину передбачили 162,5 млрд.грн Звісно, що обидві галузі отримають ще більше фінансування за рахунок місцевих бюджетів.

Суттєве підивщення фінансування отримав Офіс Генерального прокурора (на 3,6 млрд.грн) та відомство Авакова (на 4 млрд.грн)

Загалом дефіцит бюджету складає 257 млрд.грн і завданням номер один для влади буде пошук саме цієї суми.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!