Блог

Ihor Petrenko: КАРАНТИН ВИХІДНОГО ДНЯ: ЗАБАГАНКА ВЛАДИ ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?

Сьогодні хіба що лінивий не критикує рішення уряду щодо запровадження карантину вихідного дня. При цьому критики забувають, що мова йде не лише про життя наших громадян, які потребуватимуть допомогу, але не зможуть її отримати через колапс медичної системи, а й про іншу альтернативу – повний локдаун, який призведе до значно більших, навіть катастрофічніших, наслідків для економіки країни. Невже ми хочемо, щоб в Україні запрацював протокол сортування, коли лікар повинен буде обирати кого лікувати, а кого залишати без допомоги, так би мовити, на волю Бога?

0

comments5628

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Крива захворюваності зростає і її треба якось зупиняти. По суті карантин вихідного дня – це компромісне рішення, яке має хоч якось зупинити зростання інфікованих. Так, Володимир Зеленський зазначив, що тимчасовий режим карантину на вихідні, приблизно на кілька тижнів, може допомогти нам уникнути жорсткого локдауну, уникнути збільшення хворих, підготувати необхідну кількість ліжок.

Наразі значна кількість країн змушена вдаватись до певних обмежень заради зупинити поширення COVID-19. Так, з 20 листопада Швеція, яка до цього рухалася шляхом формування колективного імунітету (тобто не запроваджувала майже жодних обмежувальних заходів), для зупинки поширення корновірусу планує заборонити по всій країні продаж алкоголю після 22:00 в барах, ресторанах і нічних клубах. Урядовці Швеції вважають, що паби й бари є середовищем підвищеного ризику.

Наочним підтвердженням такої позиції є публікація в іспанському виданні El Pais, в якій пояснюється, які ризики несе для людини перебуваючи тривалий час у закритих людних приміщеннях, зокрема барах. Рекомендую всім з нею ознайомитись. Але якщо коротко, то за 4 години перебування в барі із зачиненими вікнами й без механічної вентиляції й з однією зараженою людиною захворіють майже всі відвідувачі.

Якщо ж усі відвідувачі будуть використовувати маски й перебуватимуть у закладі не більше 4 годин, то ситуація буде кращою, але мені складно уявити, щоб люди в барі чи ресторані, які їдять чи п’ють, не знімали маски бодай на якийсь час.

Ну і звичайно ситуація буде відносно безпечною, якщо у барі буде максимально вентилюватись повітря, всі будуть постійно у масках, а час перебування в барі буде не більше двох годин. Як думаєте, така ситуація реальна, особливо після третьої чарки?

Подібні дослідження є й в ізраїльських вчених, які довели, що саме у нічних клубах та у тісних залах ресторанів зараження відбуваються дуже активно.

Карантин вихідного дня не є вигадкою української влади. Наприклад, в Туреччині вводили комендантську годину на вихідних, зокрема забороняли виходити на вулиці по всій країні у неділю протягом дня чи в суботу від ранку до 15-ї години. Також подібні обмеження запроваджувались в США в штаті Аризона. На практиці було доведено, що саме завдяки такому типу карантину вдалося стримати хвилю поширення COVID-19. До речі в Туреччині наразі заборонили куріння в людних громадських місцях, щоб уповільнити поширення коронавірусу.Альтернатива подібних компромісним рішенням, які дають можливість бодай трохи зменшити поширення хвороби та уникнути зупинки всієї економіки, є повний локдаун, який повторно вже ввели Франція, Німеччина, Великобританія, Чехія, Італія, Польща, Латвія, Грузія, Греція. І це притому, що їх медична система в рази потужніша ніж наша.

Окремо хочеться передати привіт всім тим, хто нехтує елементарним правилам безпеки, як то носіння маски, користування дезінфекторами та тримання фізичної дистанції, бо саме завдячуючи вашій халатності багато в чому ми й отримуємо значне зростання захворюваності. А принагідно хочу нагадати, що маска призначена не для утеплення вашого підборіддя, а для щільного й одночасного прикривання всіх органів дихання – рота та носу!

Також не можу обійти стороною і «супер сенсацію» опубліковану на FB сторінці «Миротворця». В цій публікації йде мова, що нібито Зеленського у Феофанії лікують за 2,7 мільйона гривень на добу. Такі витрати на пацієнта є нонсенсом і головний лікар «Феофанії» пояснив, що сума на лікування Президента нічим не відрізняється від грошей, які витрачаються на будь-якого іншого пацієнта. Мова йде про 7800 гривень на день, залежно від препаратів та процедур, які роблять хворому. Клінічна лікарня «Феофанія» за цей рік прийняла вже 130 пацієнтів, хворих на коронавірусну інфекцію і бюджет лікування кожного хворого є однаковим. Для Президента немає окремого бюджету.

Тож карантин вихідного дня не є забаганкою влади. Це вимушений крок, який має зменшити кількість хворих, а головне він має допомогти медичним працівникам, яких ми «виробити» чи імпортувати не можемо. До того ж це компромісний варіант. Безумовно, навіть в цій ситуації уряд має надати бізнесу, який страждає необхідну підтримку. Це і питання орендної плати, і компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм, і портфельні гарантії, коли 80% кредиту покриватиметься державою, і вдосконалення всіх інших державних програм підтримку бізнесу в умовах пандемії. І було б добре, якби уряд вводив таку підтримку паралельно з ведення карантину вихідного дня, а не постфактум.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!