Блог

Valerii Klochok: Коломойському прилетіло! Коломойський пакує валізи?

США ввела санкції проти українського олігарха. Показово, що буквально два тижні тому НАБУ провело показову операцію із затримання топ-фігуранта у справі Приватбанку (щодо розкрадання коштів через видачу фіктивних кредитів на мільярди гривень через підставні компанії пов’язані з колишніми власниками банку). Загалом ця історія доволі давня та складна.

0

comments6204

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Якось так вийшло за попередньої влади, що саме цей банк отримав від НБУ рефінансування на суму понад 5 млрд.дол бо міг збанкрутувати й постраждали б мільйони українців, які були клієнтами цієї фінансової установи.  

 

Мені й до цього часу «дивно»: чому знали що банку @опа і продовжували туди вливати шалені гроші? І не чиї небудь, а наші з вами – гроші платників податків.

Правда про судові тяжби, вручення підзор, ухвалення спецзаконів etc. можливо колись стануть суспільним надбанням а винні в оборудках будуть покарані. Мрії, наші мрії…  

 

Але!

 

23 лютого Венедіктова зробила дуже цікаву заяву. Цитую: «Справи так званої групи «Приватбанку» - це далеко не єдина траєкторія руху нашого спільного з НАБУ та САП локомотиву. На всі питання, що турбують суспільство вже багато років, будуть надані адекватні часу та простору відповіді. Раджу приготуватися тим свідкам (поки що), на діяльність яких правоохоронці дивились із закритими очима - відкриємо. Впевнена, цей натяк зрозумілий».

 

І я вам скажу, навіть після оголошення цієї заяви в одному з ефірів у декого і справді зашквачало. Було дуже помітно. Але про все це трохи згодом. Слідкуємо і будьмо пильними.

 

Поява санкцій США проти Коломойського може свідчити про консолідацію дій правоохоронних органів України та США. Там вже давно порушені кримінальні справи проти нього і питання лиш часу, коли Коломойський знову опиниться в Ізраїлі задля уникнення екстрадиції з України. Такий варіант подій як на мене дуже вірогідний. Я б сказав – найбільш вірогідний.

 

Чи може таке статися? Думаю, що може.  

 

Цілком очевидно, що Офіс президента й сам Зеленський бажають позбутися будь яких зав’язків зі скандальновідомим на увесь світ олігархом. Відтак вручення підозр Яценку, Дубілету старшому (молодший Дубілет свого часу працював IT-директором Приватбанку та міністром Кабінету міністрів в уряді Гончарука), мовчазна згода США на ухвалений закон «проти Ситника» etc. – це все ланки довгого, спільного зі США ланцюга кримінального переслідування Зеленським та Ко одного з українських олігархів.  

 

Стверджувати про системність в плані деолігархізації ще зарано, але це вже другий потужний кейс після санкцій проти Медведчука. Тим паче суди та скандали довкола Приватбанку, Коломойського й Боголюбова відомі на увесь світ і у разі схвалення позитивного для України рішення – це буде величезний доробок для влади.

 

Невелике уточнення.

 

Коломойський ніколи не повертає борги. Це один із способів, яким він нажив статки. І нині для Коломойського судова тяганина щодо Приватбанку – це боротьба не за банк, а боротьба за те аби не повертати борги. Тому для нас принципово важливо через кейс Комойського довести усім, що відома приказка «Борги повертають лише лохи і труси» не працює.  

 

Я не маю поки що стовідсоткового відчуття, що це точно станеться але новина про санкції проти Коломойського дуже потужна. Окрім того – це може бути і сигналом про готовність адміністрації Байдена зустрітися з Президентом України. Побачимо. Але в умовах неоголошеної війни з Росією зберегти навіть тактичну підтримку США для нас дуже важливо.  

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!