Блог

Оленка Клочко: Кому з українців посольство Великої Британії дає відстрочку від призову по мобілізації

Британське посольство має повноваження надати відстрочку - це прояв корупції чи законні привілеї для обраних?

0

comments10046

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Всередині квітня набув чинності Закон про звільнення від мобілізації певних категорій громадян. Щоправда, звільнитися від мобілізації можна не лише за законом. Можна, наприклад, скористатися корупційною схемою, яка успішно працює через посольство Великої Британії.

 

Справа така: відповідно до згаданого Закону, мобілізації не підлягають громадяни, яких "забронювали" собі для вкрай важливих потреб (офіційно - "забезпечення функціонування") органи державної влади та інші подібні організації. Очевидно, посольство - доволі важлива установа і теж має право забронювати собі працівників.

 

Тепер слідкуйте за руками. Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс надсилає ноту (це такі надто офіційні листи, які шлють дипломати) в український МЗС, мовляв, для потреб посольства дуже потрібно забронювати українців призовного віку, які працюють на дипустанову. Поки все логічно, адже у посольстві аби-хто не працює, знайти і навчити нових фахівців непросто.

 

А от далі починається цікаве. Адже пані Мелінда продовжує: мовляв, оскільки посольство евакуювалося в Польщу, нехай цих людей не просто забронюють від мобілізації, а ще й дозволять їм виїхати за межі України (нагадаю, в умовах воєнного стану заборонено виїзд закордон чоловіків від 18 до 60 років, окрім тих, хто має на утриманні дітей, інвалідів, звільнений від військової служби за здоров'ям, або "заброньований" держустановою).

 

Але і це ще не все, адже посол Великобританії не бачить нічого поганого у тому, аби додатково просити такі самі преференції (відстрочка та виїзд закордон) ще й для родичів та партнерів оцих працівників. Увесь перелік осіб, про яких пише Мелінда Сімонс, складає 18 осіб, серед яких половина - подружжя працівниць та один партнер працівника Британського посольства. 

Звернення МЗС з посиланням на ноту британського посольства

 

Оскільки в умовах воєнного часу подібні рішення приймає Міноборони, українське МЗС звернулося до Кабміну з відповідним запитом. Міноборони, ймовірно, обурилося подібному зухвальству під час війни від українського європейського партнера і погодило для бронювання лише самих працівників посольства, а партнера і подружжя виключило зі списку. А може й не обурилося, адже зі списку виключили не всіх. Точніше, формулювання використали таке: "погодження, за винятком позицій, до яких внесено родичів і партнерів", і далі - перелік порядкових номерів у списку, кого виключити. 

Погодження Міноборони з виключеннями

 

 Чоловік однієї з працівниць посольства залишився у списку, його просто не згадали. Чи, може, не "просто"? 

№18, чоловік співробітниці, якого Міноборони не виключило с переліку

 

Усім українцям призовного віку, за яких попросила Мелінда Сіммонс, дали відстрочку від призову та право на виїзд закордон терміном на 6 місяців (Наказ Мінекономіки №1157-22 від 07 травня 2022 року). В умовах відстрочки ніде не вказано, що ці українці повинні потім повернутися в Україну чи протягом усього цього часу продовжити працювати на посольство Великобританії. 

Наказ Мінекономіки про надання відстрочки 

 

Ви вірите у сумлінність таких громадян? Я - ні. Всі українці зі свідомою громадянською позицією стали до лав ЗСУ чи Тероборони, їм була не потрібна протекція британської пані чи когось ще. А ті, хто відшукав лазівку, захищати країну явно не планують. Посольство вже ніби повернулося в Київ. Хто знає, чи повернулися ці українці зі списку Мелінди Сіммонс?



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!