Блог

Вадим Трюхан: Конституційний цуг цванг - який вихід?

Такої конституційної кризи, яка загрожує перерости в політичну в Україні ще не було. Ідеального виходу з ситуації немає. Фактично маємо юридичний глухий кут. Адже, за словами міністра юстиції Малюски, навколо суддів КСУ фактично законом збудовано броню, яка дозволяє їм робити все, що заманеться, і що їм дозволяє сумління.

0

comments3517

Вадим Трюхан

юрист-міжнародник

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник, магістр державного управління, експерт з європейської інтеграції, національної безпеки, міжнародного публічного та європейського права. Працював на різних посадах в МЗС України, - від аташе Договірно-правового управління до заступника директора департаменту ЄС і Посла з особливих доручень. Був директором Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції в Секретаріаті КМУ. Працював а Адміністрації Президента України, а також за кордоном, зокрема в місії ОБСЄ у Хорватії та в місії Ради Європи зі спостереження за виборами в Косово. 


Проте не реагувати, на те що відбулося, ніхто не може.

 

Захід вже відреагував, публічно заявивши, що це ставить під загрозу подальшу співпрацю. І мова не лише про безвіз. Йдеться про умови торгівлі, підтримку України в умовах війни тощо тощо тощо.

 

Президент зібрав закрите засідання РНБО, за результатами якого подав до Верховної Ради законопроект про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства.

 

Люди зібралися під будинком КСУ протестуючи проти антидержавних дій суддів.

 

Проте цього мало.

 

Щоб погасити вогнище, яке запалили 11 з 15 нинішніх суддів КСУ, раз і назавжди слід не лише відновити статус кво, перезапустивши КСУ і поновивши дію всіх (!) законів, визнаних неконституційними цим складом КСУ, а й переглянути всі інші рішення, які ухвалювалися ним за останні 1,5-2 роки. Адже там є й такі, які стосуються НАБУ, завідомо неправосудних рішень суддів тощо.

 

А ще важливіше забезпечити, щоб відповідні слідчі органи мають оперативно розслідувати дії КСУ і з'ясувати, чи не має в їхніх діях складу злочинів, ознаки яких для багатьох правників  очевині. Адже притягнення цих суддів до відповідальності, у разі, якщо вони порушили закон, стане запобіжником для інших бажаючих познущатися з держави.

 

Діяти треба миттєво. Адже загрози українській державі високі, як ніколи.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!