Блог

Ihor Petrenko: Легальний азарт VS нелегальний азарт

Одинадцять років гральний бізнес в Україні був або повністю в тіні, або в так званій сірій зоні, маскуючись під лотереї, фактично, перебуваючи на межі правого регулювання.

0

comments6739

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Такий ринок був нездатний забезпечувати права ані операторів, ані гравців, ані мінімізувати прояви лудоманії (гральної залежності). Крім того, така ситуація сприяла розквіту корупції й чисельних тіньових схем, пов’язуючи в злочинні структури чиновників, правоохоронців та почасти представників криміналітету. Натомість легалізація азартних ігор в Україні відкриває нову сторінку у цій сфері, коли на перше місце виходять принципи responsible gambling.

 

З запуском легального ринку в операторів більше немає потреби вдаватись до чорних чи сірих схем й шукати патронату з боку чиновників та/чи правоохоронців, які збивають «мзду» за свої «послуги». Також руйнується монополія, коли декілька лотерейних операторів через різні схеми контролювали відсотків 80 ринку, тобто з’являється конкуренція, чіткі правила гри для всіх операторів та державний Регулятор, який слідкує за їх дотриманням всіма учасниками ринку. Безумовно, зловживання теоретично можуть мати місце, але відтепер діє Закон та інші нормативно-правові акти, до яких можна апелювати відстоюючи свої права. Нелегальний ринок взагалі не передбачає будь-яких правил, окрім «правил вулиці».

 

Не менш важливим запуск легального ринку є й для самих гравців, які відтепер можуть грати й робити ставки безпечно в ліцензованих гральних закладах, тобто бути впевненими, що обраний ними оператор функціонує у повній відповідності до закону та жодні «маски-шоу» йому не страшні. Крім того, гравці мають можливість у законний спосіб врегульовувати спори з операторами – це те, чого точно немає на чорному ринку, де вам просто можуть не віддати ваш виграш «кремезні чолов’яги».

 

Відмінною рисою легального ринку також є принципи responsible gambling (відповідальної гри), які зокрема закладені у профільному законі, та які є невіддільною складовою ведення легального й прозорого бізнесу. Простіше кажучи, мова йде про соціальну відповідальність в індустрії азартних ігор з боку всіх учасників – держави, операторів, постачальників послуг. Окрім прозорості та чесності важливим елементом responsible gambling є підвищення обізнаності про ризики, пов’язані з азартними іграми, зокрема про лудоманію (ігрову залежність). Тобто такий підхід передбачає: контроль гравців, які мають схильність до лудоманії; запобігання гри неповнолітніми; боротьба зі злочинністю в цій сфері; захист даних та створення безпечного онлайн-середовища; етична реклама тощо. Загалом мова йде про зрощення культури азартних ігор у всіх її проявах. Це важливе завдання як для самого Регулятора – Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), так і для профільних асоціацій, як, наприклад Ukrainian Gambling Council та «Гемблінг асоціація України».

 

Легальний гральний бізнес заснований на принципах відповідальної гри – це те, що дозволить галузі стати ефективною та прозорою частиною економіки країни. А дотримуватись положень Responsible gambling мають як оператори, турбуючись про своїх клієнтів, так і самі гравці, які не мають грати на шкоду родині й оточенню. У будь-якому разі лише легальний азартний бізнес дає змогу втілювати в життя такі принципи, задовольняти запит на соціальний захист, забезпечувати права всіх учасників та обмежувати доступ до гри тих, хто не в змозі себе контролювати.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!