Блог

Ihor Petrenko: Місцеві вибори: соціологічні виміри напередодні голосування

Виборча кампанія поступово наближається до дня «Ч» – дня голосування 25 жовтня. Пристрасті наростають, коронавірус вносить свій негативний вклад. Прогнозувати результати виборів – невдячна справа, але на основі свіжих соціологічних опитувань все ж таки можна змалювати, хоча й дуже умовно, загальну картину, яку ми отримаємо після 25 жовтня. У даному матеріалі проаналізовано результати двох опитувань: соціологічної групи Рейтинг, яка провела завершальний етап моніторингу місцевих виборів 2020 по всій Україні, а також опитування ВГО «Передові правові ініціативи», які промоніторили вибори в столиці.

0

comments5015

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Агрегований рейтинг партій на місцевих виборах

 

Цікавим для розуміння передвиборчої ситуації в країні напередодні місцевих виборів є опитуваннясоціологічної групи «Рейтинг», яке дає дані щодо очікувань українців від місцевих виборів, участі у виборах, агрегованого рейтингу партій та очікувань фальсифікацій.

Так, опитування фіксує поступове зростання позитивних очікувань українців від місцевих виборів. Наразі 34% опитаних проти 27% згідно вересневого опитування вважають, що ситуація внаслідок виборів у їхньому місті/селі покращиться. Хоча відсоток тих, хто вважає, що ситуація не зміниться показує менш позитивну динаміку – 52% проти вересневих 56%. Проте справжніх скептиків лише 6%, які вважають, що ситуація погіршиться.

Опитування також фіксує невелике зростання відсотку тих, хто готовий взяти участь у виборах, наразі таких 61%. Наприкінці вересня таких громадян було 55%. 18% вагаються (50/50), ще 7% – можливо візьмуть участь, 13% – малоймовірно. Причому серед тих, хто зазначив, що обов’язково прийде на дільниці 73% точно визначились за кого віддадуть свій голос. 51% громадян України готові прийти на виборчі дільниці якщо ситуація з коронавірусом погіршиться, 21% вагаються (50/50), 9% – можливо прийдуть на дільниці, 17% – малоймовірно. Загалом українців не дуже лякає коронавірус, тож мотивація прийти чи не прийти на вибори лежить в інших площинках.

Дані щодо агрегованого рейтингу партій показують, що фаворитами українців здебільшого залишаються політичні сили, які представлені у парламенті. Так, за «Слугу народу» готові проголосувати 16,7% тих, хто визначився і має однозначний намір прийти на вибори, за «Опозиційну платформу – За життя» – 13,5%, за «Європейську солідарність» – 13,2%, за «Батьківщину» – 8,6%, за «За майбутнє» – 7,4%. Такі дані в значній мірі корелюються з опитуваннями щодо парламентських виборів.

З огляду на дане дослідження, прогнози скептиків, які пророкували тотальний програш президентської політичної сили навряд чи справдяться, оскільки вона продовжує займати лідируючі позиції і в агрегованому рейтингу, що означає, що цій політичній силі вдасться сформувати фракції майже у всіх радах різного рівня, і відповідно мати вплив на ухвалення рішень. Сила впливу буде, звичайно, різною, але в ситуації коли станом на сьогодні у «Слуги народу» нуль представників у місцевих органах влади, нуль мерів та нуль депутатів говорити про поразку буде, як мінімум, некоректно. Тобто провладна політична сила отримає представництво на місцях, що дозволить їй посилювати політику центральної влади в регіонах. І вже наступним етапом для них буде намагання створювати умови, коли в місцевих радах управління буде здійснюватися за вирішальної участі «Слуги народу». Це складне завдання, яке багато в чому буде залежати від якості кандидатів президентської сили, які отримають мандат за результатами місцевих виборів. Ну а це вже буде питання до тих, хто формував команди на місцях. Ведучи мову про провладну політичну силу треба зважати на те, що цей рік був дуже складним. Коронавірус та породжені ним економічні проблем підкосив рейтинг СН, за інших умов він міг бути більшим. Крім того, треба зважати й на те, що місцеві вибори – це можливість проявити себе регіональним політичним силам, які набагато ближчі до проблем конкретного регіону і, які отримують перетоки від загальнонаціональних політичних сил, в тому числі і від СН.

Також варто відзначити і зростання підтримки ПП «За майбутнє», рейтинг якої найбільш динамічно зростає. Ця політична сила провела найбільш потужну рекламну кампанію, а також найбільш вдало ангажувала під свої знамена популярних регіональних політиків.

Ну і на останок щодо опитування соціологічної групи «Ретйинг» варто відзначити невелике зростання очікувань українців щодо фальсифікацій на цих місцевих виборах. Так, сьогодні 48% вважають, що на місцевих виборах будуть незначні фальсифікації. У вересні таких було 52%. Станом на жовтень 28% – переконані, що вони будуть значними. У вересні таких було 21%. Наразі 16% – вважають, що їх не буде, хоче у вересні таких було 20%.

 

Столичні вибори

 

Згідно даних опитування ВГО «Передові правові ініціативи», трохи більше 54% киян готові взяти участь у голосуванні на виборах Київського міського голови та депутатів міськради. Майже 28% не готові брати участь у голосуванні, а майже 13% вагаються. Ще трошки більше 5% взагалі не ходять на вибори. Цікава також мотивація тих, хто не прийде на виборці дільниці. Так, з них 56% вважають, що переможець і так очевидний, ще 31% побоюється коронавірусу, а 12% взагалі ніколи не голосують.

Більшість киян (45%), згідно цього опитування, вважають другий тур виборів мера столиці пустою формальністю і додатковим ризиком через коронавірус. Ще майже 40% вважають другий тур формальністю через те, що переможець цих виборів і так очевидний. І лиш 8% містян вважаються, що вибори у два тури дають можливості для реальної політичної конкуренції кандидатів.

Згідно результатів опитування Віталій Кличко – незмінний лідер цих перегонів, який значно випереджає своїх суперників. За даними дослідження, за нього готові проголосувати понад 49% киян, а за його політичні силу ПП «УДАР» готові віддати свої голоси майже 30% містян. Якщо опиратись на ці дані, то можна відзначити, що і діючий мер, і його політична сила наростили підтримку. Рейтинг Кличка збільшився майже на 8 відсоткових пунктів, в серпні за нього були готові проголосувати 41,6% киян. Цікаво також і те, що з майже 13% тих, хто вагається щодо участі у виборах 4% потенційних виборців Кличка. То ж з урахуванням розподілу електоральних симпатій цих виборців серед кандидатів на посаду Київського міського голови, Кличко може набрати 53,35%. Крім цього, опитування демонструє, що майже 71% киян задоволений роботою чинного мера, 17% - незадоволені, а 12% важко визначитись із відповіддю.

З огляду на такі результати очевидно, що Кличко буде прагнути мобілізувати свій електорат і схилити тих, хто вагається чи приходити все ж таки проголосувати. Аргументи він буде висувати очевидні: по-перше, економія 30 мільйонів бюджетних коштів, які передбачені на проведення другого туру, по-друге, утилітарне бажання не піддавати себе небезпеці двічі йдучи на виборчі дільниці. Чи спрацює такий підхід ми зможемо побачити вже 25-го жовтня, але передумови для успішності такої стратегії є.

Проте якщо йому не вдасться перемогти у першому турі, то моделювання другого туру, згідно цього опитування, свідчить, що будь-якого суперника Кличко перемагає з великим відривом. Так, у парі Кличко-Кучеренко розклад сил буде 65% на 29%, Кличко-Попов – 82% на 12%, Кличко-Верещук – 82% на 13% і Кличко-Притула – 86% на 7%.

Другу позицію на перегонах мера столиці зайняв Олексій Кучеренко, якого готові підтримати понад 8% киян. Очевидно потужна політична реклама, найбільш фахова програма та численні зустрічі з виборцями допомогли йому перегнати всіх інших претендентів на вихід до другого туру виборів мера столиці. Понад те, відповідно до результатів цього дослідження, Кучеренко є найбільш незручним для Кличка суперником у другому турі. Він може отримати майже в тричі більшу підтримку, ніж інші претенденти. Саму ж ВО «Батьківщину» готові підтримати майже 9% киян і це 4-й результат у загальному заліку.

Третя сходинка за результатами опитування ППІ закріпилась за кандидатом від ПП «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОМА – ЗА ЖИТТЯ» Олександром Поповим, за якого готові проголосувати 5,28% виборців. Сама ж ОПЗЖ не долає прохідного бар’єру, маючи в своєму активі трохи менше 5%. 

Згідно результатів опитування, на четвертому місці опинилась кандидатка від «Слуги Народу» Ірина Верещук, її готові підтримати майже 5% опитаних. В той час як за саму партію СН готові проголосувати значно більша кількість містян – майже 13%, і це третій результат серед партій.

І замикає п’ятірку претендентів з результатом в 4,28% підтримки кандидат  від ПП «Голос» Сергій Притула. А от його політичну силу готові підтримати лиш 3,6% киян. Причому в потилицю Притулі дихає кандидат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко, якого готові підтримати 4,25% містян. Сама ж ВО «Свобода» на межі проходження, її наразі готові підтримати трошки більше 4% виборців.

Як показує опитування ППІ та низка інших опитувань, особливої інтриги щодо переможця виборів мера столиця немає, головне питання полягає в тому чи буде другий тур, а якщо буде, то хто все ж таки стане головним суперником чинного мера. Поки найбільші шанси має кандидат від ВО «Батьківщина» Олексій Кучеренко, політична сила якого має непоганий мобілізаційний ресурс своїх виборців.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!