Блог

Оленка Клочко: На медкомісії тепер є тільки два гендери... придатні та непридатні

Президент України вніс зміни до порядку призову на військову службу: більше немає категорії "обмежено придатний до військової служби", а призовний вік знизили з 27 до 25 років.

0

comments2113

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



У вівторок, 2 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про зміни до законів про забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист.

Однією з основних змін стало скасування статусу "обмежено придатний" для військової служби: тепер "чоловіки, яких були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд" для визначення їхньої придатності або непридатності до військової служби. Про це розповів у своєму Telegram-каналі народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

З одного боку, така оптимізація істотно спростить довгий бюрократичний процес визнання непридатним до військової служби. Одноразове отримання статусу "непридатного" до служби в ЗСУ позбавить від неодноразового проходження військово-лікарської комісії. Надалі це значно знизить навантаження на систему військкоматів на тлі загальної мобілізації.

З іншого боку, судячи з усього, темпи мобілізації з усіма її перегинами не відповідають скрутному становищу на фронті.  Неодноразово як вітчизняні, так і зарубіжні військові експерти з важким серцем зазначали, що українській армії бракує не тільки зброї та боєприпасів, а і живої сили.

Цю думку підтверджує рішення Володимира Зеленського знизити призовний вік з 27 до 25 років. Відповідні зміни було внесено до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" 2 квітня 2024 року. Сьогодні, 3 квітня, ці зміни набули чинності.

У грудні минулого року Президент заявляв, що ухвалить таке рішення, тільки якщо отримає переконливі аргументи від військового керівництва. Виходить, цей момент настав. Втрата Авдіївки та інші просування російської армії на кількох напрямках змусили владу піти на такий серйозний і відчайдушний крок. Такий захід підвищить мобілізаційний фонд приблизно на 300 тисяч осіб. Це дасть змогу і далі захищати Україну.

Ціна такого непростого рішення — можлива демографічна яма в Україні в майбутньому. Уже сьогодні в країні відзначається нестача молоді віком від 18 до 25 років. Але на кону сьогодні стоїть майбутнє України, тому чимось доводиться жертвувати.

І якщо наша влада робить усе можливе для наближення перемоги, то про масові поставки західного озброєння останнім часом не чути. Перед Україною постає нова проблема — чим озброїти нові сотні тисяч мобілізованих...



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!