Блог

Lisnyj Oleh: Оплата праці співробітників МВС

З 1 лютого зарплата працівникам системи МВС усіх категорій зросте на 10%

1

comments4951

Lisnyj Oleh

Політичний аналітик

Віцепрезидент АЦ "Політика"

Українське суспільство вже традиційно досить прискіпливо слідкує за  діяльністю правоохоронних органів. Особливий інтерес пересічного українця завжди викликало і викликає грошове забезпечення поліціянтів. Невідомо чому існує думка, що вони забагато отримують, що щорічно бюджети МВС рясніють великими сумами. Але чи так це? Дивіться самі. Ще зовсім недавно працівник МВС отримував близько 14 тис. гривень,  тоді як співробітник  НАБУ, ДБР  - 63 тис. гривень. Звісно, кожна структура має свою специфіку, але факт залишається фактом. 

 

На тлі цього інколи лунають заяви, що в часи міністра Авакова ситуація з фінансуванням була набагато кращою. Так можливо в ті часи, коли він був  частиною потужної політичної сили так і було, але після того, як ця політична сила втратила свій вплив бюджет міністерства  перестав зростати. Так, на 2021 рік бюджет зріс лише на 2,7 млрд грн (85,8 млрд грн), це майже стільки ж, як виріс бюджет за Монастирського на 2022 - на 3 млрд грн (88,8 млрд грн). Тобто недавні заяви ексміністр про зростання фінансування на 25-28% зростання щороку виявляються дуже далекими від дійсності. 

 

Варто нагадати, що Монастирський був призначений міністром у дуже не зручний момент: проєкт бюджету вже верстався Мінфіном до першого читання, та підвищення фінансування там не було. Тому особливо вплинути на цифри бюджету МВС у нього не було можливості. Проте новий міністр зробив ставку не на те, що б вдаватися до словесних баталій, а зосередився на досягненні   користі для держави та для своїх співробітників, а саме, розпочав безпрецедентну боротьбу з ринком нелегальних підакцизних товарів алкоголю, палива та цигарок. Однак, не дивлячись на досить істотні успіхи у цій сфері перші відчутні результати можна було б очікувати у кращому випадку десь у квітні. Але в ситуацію втрутився випадок, а саме, періодичні нападки колишнього міністра на Монастирського дозволили останньому зробити питання зарплат поліціянтів пріоритетним. У результаті чого Кабінет міністрів України ухвалив рішення підняти зарплати поліціянтів з січня 2022 року. Більше того, за словами Монастирського, президент України Зеленський дав доручення Уряду збільшити зарплату працівникам системи МВС усіх категорій на 10% уже з 1 лютого поточного року.

 

 Ця ситуація є свідченням того, що навіть ймовірні намагання Авакова розгойдати ситуацію у відповідній структурі, лише зміцнили позиції нового міністра та прискорили процес підвищення зарплат поліціянтам.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!