Блог

Вадим Трюхан: Пат Навального Путіну

Рішення Олексія Навального повернутися додому - в Росію - було очікувано неочікуваним. Очікуваним, бо іншого виходу в нього просто не було. Адже, залишившись в європах, він би втратив шанс претендувати на роль чергового мессії для росіян. Водночас, воно було і неочікуваним, бо добровільно покласти свою голову на плаху - віддатися російському "правосуддю" - останнім часом в Росії сміливців такого рівня не видно.

0

comments4775

Вадим Трюхан

юрист-міжнародник

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник, магістр державного управління, експерт з європейської інтеграції, національної безпеки, міжнародного публічного та європейського права. Працював на різних посадах в МЗС України, - від аташе Договірно-правового управління до заступника директора департаменту ЄС і Посла з особливих доручень. Був директором Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції в Секретаріаті КМУ. Працював а Адміністрації Президента України, а також за кордоном, зокрема в місії ОБСЄ у Хорватії та в місії Ради Європи зі спостереження за виборами в Косово. 


Проте сталося. Навальний тріумфально повернувся регулярним рейсом авіакомпанії “Побєда” (от де символізм!) в Москву. 

 

У Путіна було як мінімум три варіанти дій:

  1. Перший. Не дати літаку долетіти до Росії. При цьому не обов'язково було знищувати сам літак, чого небезпідставно побоювалися деякі російські оглядачі, розуміючи з наскільки кровожерливим диктатором має справу головний опозиціонер Росії. Достатньо було просто не допустити перетин державного кордону цим літаком, пославшись, наприклад, на раптовий ріст кількості хворих на коронавірус. 

Другий. “Не помітити” повернення Навального. Тотально “не помітити”. І жорстко проконтролювати як “не помічають” цього всі ЗМІ - від давно маріонеткових федеральних телеканалів до умовно незалежного “Дождя”.

 

Третій. Затримати під будь-яким приводом і запроторити за грати років на 2-3. І то не зважаючи на реакцію всіх і вся.

 

Кожен варіант по своєму поганий для Путіна. Адже своєю рішучістю Навальний поставив йому політичний пат. Проте обрав Кремль  найгірший для себе - третій. Про що це свідчить? 

 

Насправді вчорашнє затримання Олексія Навального означає, що у Владіміра Путіна остаточно зірвало дах. При цьому в його команді, якою б вона не була, важелів впливу на царя вже не залишилось. Він не чує і не бачить вже нікого. Маски зірвані. Далі - пан або пропав.

 

А розвиватися події можуть лиш за одним сценарієм - від стану умовно рукоподаваємого Президент РФ відтепер переходить у статус  тотально нерукоподаваємого. Чергові санкції не за горами. А розмови про зняття існуючих починуть в бозі на довго.

 

Для Росії ж  наступають тривожні тижні і місяці. Той факт, що Навального зустрічали як лідера нової Росії, свідчить про те, що передреволюційна ситуація там таки починає дозрівати. І хай нікого не вводить в оману малочисельність фанатів головного опозиціонера Путіна. Революції роблять не десятки мільйонів вірних підданих царя. Достатньо декількох тисяч пассіонарних громадян. А їх в Росії вже є.

 

 

  1.  


comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!