Блог

Бондарєв Костянтин: Підняття тарифів на електроенергію – уряд ігнорує питання субсидій для населення

З 1 червня 2024 року в Україні суттєво зросли тарифи на електроенергію для населення та бізнесу. Це рішення уряду викликало значний резонанс у суспільстві та породило багато дискусій щодо доцільності та можливих наслідків.

2

comments3032

Бондарєв Костянтин

Народний депутат

Член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури

Перші платіжки за сплату електроенергії уже прийшли на початку липня. Витрати домогосподарств  виросли на 65 %. Фракція «Батьківщина» у Верховній Раді послідовно підтримує позицію, щодо необхідності перегляду тарифів на електроенергію у бік зменшення. На це є абсолютно серйозні та обґрунтовані причини. Зокрема, більшість генерації здійснюється атомними електростанціями, енергія яких найдешевша з усіх інших джерел вироблення енергії. Для подолання наслідків російських атак, наші західні партнери виділяють масштабні пакети фінансової допомоги, або конкретного обладнання. Також Кабмін з державного бюджету перераховує фінанси на ліквідацію наслідків таких обстрілів. Відповідно, постає цілком логічне питання, чому збільшується тариф на 65%? Протягом місяця ніхто з посадовців, представників уряду, не може вийти і це пояснити. Єдине пояснення, що необхідно долати наслідки російських атак на енергетичну інфраструктуру. Але ж наші партнери надають нам допомогу в подоланні наслідків цих атак.
 

Цілком логічно, що собівартість електроенергії не зросла, відповідно потреби в різкому підйомі тарифу на електроенергію немає. Наведу приклад, що росія протягом двох років активно обстрілює нафтогазову інфраструктуру нашої країни, газові, нафтові українські родовища, компресорні станції. Проте ціна газу для населення залишається на довоєнному рівні, не зважаючи на масштабні руйнування.

Вже більше як місяць уряд ігнорує питання справедливих тарифів на електроенергію. Протягом тривалого часу, Кабмін не надав жодних пропозицій щодо збільшення субсидій для особливо вразливих категорій населення. В першу чергу, мова повинна йти про пенсіонерів, працівників бюджетної сфери, таких як освітяни, медики та інші. За два з половиною роки війни їхній дохід не збільшився, проте інфляція знецінила їхні реальні доходи.  
 

Слід зазначити, що нові тарифи на електроенергію для українців майже однакові з тарифом на електроенергію в Угорщині, відповідно складає 0,11 євро за кВт-год. Проте мінімальна заробітна платня в Угорщина складає 700 євро, а в Україні менше 200 євро. Тому слід більш збалансовано підходити до встановлення тарифів, враховувати дохід сім’ї, відповідно розробити більш гнучку систему субсидіювання. Абсолютно безглуздо брати за основу європейські тарифи і пробувати імплементувати їх ціноутворення у нас.
 

Ігнорування проблематики тільки посилить напругу в суспільстві, яка останнім часом на граничному рівні. Ускладнює це все ситуація в енергосистемі останній місяць, коли громадяни перебувають без електроенергії більшу частину доби. Це в свою чергу викликає багато питань до Міністерства енергетики України, яке жодним чином не пропонує варіантів для вирішення ситуації.
 

Уряду необхідно ініціювати аудит Міністерства енергетики, та дати відповіді суспільству, навіщо таке радикальне підняття цін.  Підвищення тарифів на електроенергію в Україні матиме суттєвий негативний вплив на населення та бізнес. Існують альтернативні шляхи вирішення проблеми енергетичної безпеки країни, які не передбачають такого суттєвого підвищення тарифів. 

Для частини суспільства даний тариф є абсолютно не підйомний в наш час. В уряду є гроші на дотації банкам, на ремонт в’язниць де утримуються російські в’язні, але нажаль на власних громадян коштів немає.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!