Блог

Олексій Голобуцький: Польща залучить НАТО до проблеми штурму її кордонів мігрантами

Заговорили про санкції: чекаємо, що саме відгребе Кремль як актор "креативу" і Лукашенко як виконавець

0

comments5452

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Мігранти на кордоні РБ і Польщі руйнують лінію розмежування, рубають дерева для створення штурмових драбин. Держдеп США заявив про занепокоєність ситуацією на кордоні Польщі й Білорусі. МЗС Австрії також заявило, що занепокоєне цим і виступає за єдину позицію ЄС. Голова Єврокомісії закликала країни ЄС узгодити розширення режиму санкцій щодо влади Білорусі через ситуацію на кордоні. Польща закриває один з пропускних пунктів, підключила до охорони кілька тисяч співробітників спецслужб і заявила, що подумає про «запуск статті 4 НАТО» (про обов’язкові консультації всіх членів Альянсу у випадку загрози одному з них).
--
Я зосереджусь на суто політичному аспекті подій. Чим більшим буде тиск з боку мігрантів – тим більшим буде шанс перемоги по цілому ЄС правих партій з антимігрантською риторикою. А чи не всі такі партії (виняток – хіба Польща) позитивно ставляться до Путіна.

От вам і приклад, як без війни створити серйозну кризу. Адже ЄС зараз дійсно стоїть перед дуже серйозною загрозою. Але провина в цьому тільки їхня власна. Вони самі пішли на повідцеві в Путіна. І тепер він робить такі ходи, відповідь на які в будь-якому випадку поставить Європу в програшне становище.

І крім решти, Путін цим ще й демонструє Європі, що все могло би бути набагато гірше: мовляв, ви невдоволені мною? А уявіть на чолі Росії когось, схожого на Лукашенка! Дикого диктатора з улюбленим автоматом і взагалі без гальм.

З іншого боку, ще не все втрачене. ЄС (і США – адже Держдеп вже виявив зацікавленість ситуацією) має достатньо ресурсів за потужного масованого тиску - при тому не стільки на Білорусь, скільки на реальне джерело проблем і автора "креативу", Кремль. Їм просто треба створити Путіну (ну і заодно Лукашенку як виконавцю) настільки серйозні проблеми, щоб його режиму на думку не спадало вдаватись от до таких дій.

На це є купа доступних міжнародній спільноті механізмів – і гуманітарних, і фінансових, і інших. Треба тільки політичної волі. Але поки ми бачимо хіба тенденцію до «зсування фокусу»: демонстративну зацікавленість діями тих держав, чиї мігранти зараз штурмують польський кордон. «Чи достатньо зусиль вони докладають, щоб їхні громадяни не потрапляли до Білорусі». Ну і «розгляд питання про санкції щодо авіакомпаній третіх країн», котрі доставляють мігрантів до Білорусі. Тобто, винні авіакомпанії і держави, чиї мешканці ломлять до ЄС, а не Путін, котрий зробив з цього безсоромний інструмент шантажу, і не Лукашенко, котрому втулили цей інструмент до рук з наказом "роби!"?

Але почекаємо розвитку ситуації. Менше чи більше, але Путін все ж не лишиться без покарання за креативність.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!