Блог

Алексей Буряченко: Російськи ведмідь потрапив у свій же капкан. Газовий шантаж Європи

Санкції проти рф. Високі ціни на газ

4

comments5858

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

На передодні осінньо-зимового опалювального сезону росія невгамовно продовжує енергетичний шантаж Європи. Зауважу, 27 липня Росія скоротила поставку газу до Європи трубопроводом до 20% пропускної спроможності, пославшись на «так звані ремонтні роботи», зазначу, це мінімум з кінця 1970-х. Разом з тим, російська компанія «Газпром» 16 серпня, у вівторок, розуміючи всю болючість енергетичного питання в ЄС, зухвало «попереджає» європейців, що ціни на газ взимку сягнуть безпрецедентного за всю історію рівня. «Зазначаємо, що на спотових біржах Європи ціни на газ пробили позначку 2 тис. 500 дол. (за 1 тис. кубометрів). За скромними оцінками, якщо тенденція збережеться, ціни цієї зими перевищать 4 тис. доларів за 1 тис. кубометрів», - повідомили в «Газпромі».

 

Зауважу, на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну, продовжуючи політику енергетичного шантажу росія вже в Європі нікого не лякає. Кремль так і не зрозумів, що його газонафтова політика шантажу вже не діє, навіть можна сказати, навпаки приносить тільки протилежні наслідки бажаним результатам. Справа в тому, що хоч росія і продовжує переконувати всіх, що на неї «ніщо не впливає», але і власний експорт, і видобуток «Газпрому» продовжують падати на тлі західних санкцій. Так, санкції – це довгостроковий інструмент. І для того, щоб із умовної точки «А» (залежність ЄС від російського газу) опинитись, приміром, у точці «С» (незалежність ЄС від російського газу), необхідно пройти через досить важкий етап адаптації та точку «В» (структурні видозміни європейської економіки та європейського енергетичного балансу). І зараз спостерігається досить суперечлива ситуація: накладання санкцій на рф призводить до збільшення дефіциту газу на ринку ЄС та відповідного зростання цін. Зауважу, рф ще продовжує постачати газ у Європу, тобто має можливість скористатись високими цінами для компенсації втрат своїх доходів на зовнішніх ринках. Але, ситуація, яка склалася, в жодному разі не є підставою для ослаблення антиросійських санкцій чи для зневіри у них. Як би це не хотілося росія, і як би вона не лобіювала це питання. Адже, перші результати санкцій вже є. Про ситуацію навколо «Газпрому» і питання російського газу, енергетичних планів росії, зокрема шантажу Європи, я більш детально аналізував у своїй статті «Газова голка росії затупилася об санкції. Чи зламалася? …», посилання: https://comments.ua/ru/blog/gazova-golka-rosii-zatupilasya-ob-sankcii-chi-zlamalasya-1981.html

 

Отже, ще раз зауважу, видобуток природного газу в рф рекордно впав на 30% у липні 2022 року та на 12% – з початку року. Обсяги експорту також зменшились на 30% і більше. За підсумками року, експорт газу з рф впаде на 25-30%. Відповідні показники падіння будуть спостерігатись і царині видобутку. При чому, в рф падає навіть внутрішнє споживання газу. Також, відключивши газ 12-ти європейським країнам і оголосивши форс-мажор клієнтам, що залишилися в ЄС, включаючи Німеччину, Австрію і Італію,  «Газпром» втратив третину видобутку газу і 58% експорту, прокачавши за кордон у липні лише 6,4 млрд кубометрів. Подібного обвалу російська газова промисловість ще не бачила жодного разу за три десятиліття сучасної історії як зауважують у фахівці в нафтогазовій сфері. Отож, видобуток газу «Газпромом» на початок серпня обвалився до найнижчого рівня як мінімум з 2008 року, оскільки його експорт на ключові ринки скорочується четвертий місяць поспіль. Як наслідок, федеральний бюджет рф почав втрачати доходи від газу. Зазначу, левова частка бюджету рф залежить саме від продажу нафтогазових сировинних ресурсів. Так, за підсумками липня обсяг нафтогазових надходжень до бюджету рф впав на 23% у річному вираженні, за даними оперативної статистики Мінфіну. Загалом уряду рф вдалося зібрати ₽770,5 млрд. з компаній, що добувають і експортують вуглеводні, проти ₽994 млрд. у липні-2021. У порівнянні з планом бюджет недоотримав ₽74,5 млрд рублів, визнав Мінфін. Газова частина бюджету почала стрімко падати: збори НПДІ просіли на 27% за місяць і виявилися на 10% менше, ніж рік тому – ₽39,9 млрд. Потік експортного мита порівняно з червнем знизився майже вчетверо, а у річному вираженні -- на 31%. 

 

Отож, наголошу, система санкцій це саме система, і у будь-якому разі санкції сьогодні -- це вже сформований і структурований прес, який поступово виключає росію з нормального торгового, фінансового, технологічного, наукового та десятків інших видів міжнародних зв’язків. А безпрецедентний шантаж Європи, який почав «Газпром» тільки пришвидшив прийняття ЄС Плану, який передбачає добровільну економію газу взимку. «Щоб підвищити енергобезпеку ЄС, Рада сьогодні, 5 серпня, погодила документ, який передбачає добровільне скорочення попиту на природний газ». <  > «Мета скорочення попиту на газ - створити запаси на зиму, щоб підготуватися до можливих проблем з поставками з Росії», - повідомили в Раді Європи, заявивши також, що Кремль «використовує газ як зброю». Сподіваюсь, що за такого постійного росією шантажу ЄС невдовзі все-таки прийме газове ембарго, про яке з перших днів війни говорить Президент України Володимир Зеленський та яке активно просуває група Макфола-Єрмака. Зауважу, враховуючи газову кризу в Європі Україна запропонувала державам ЄС можливість користуватися нашими газовими сховищами для зберігання необхідних обсягів газу. Крім того, Україна має намір значно наростити експорт електроенергії до ЄС, зважаючи на необхідність зменшення споживання природного газу для електрогенерації в окремих країнах ЄС. І, така українська солідарність, говорить тільки про одне -- Україна навіть в часи війни здатна пропонувати руку допомоги та поводити себе як цивілізована демократична країна і повноправний член європейської родини. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!