Блог

Бала Віталій: «Середа – не біда»

Про лист з Білого дому.

0

comments3127

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Не варто шукати біди, бо можна знайти

Обговорення листа з США щодо пріоритетних реформ буде обговорюватись вічно, або до того моменту, коли чинна влада втілить їх у реальність і життя. Тут звичайно є великі сумніви щодо спроможності чинної влади і її розуміння що і як роботи, та загалом і бажання, яке не спостерігалось протягом цих чотирьох років, як її обрали на свою голову українці.

Яскравий приклад.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, яка нещодавно заявила про зону комфорту в якій знаходяться українці, що отримують соціальну допомогу, вже встигла заявити на єдиному телемарафоні(«телезомбі»), що нема проблем у підвищені тарифів на газ та електроенергію. Але, слід зазначити, що таке підвищення на її думку має бути збалансоване субсидією для тих, у кого розмір платіжки перевищує 15% від заробітку.

Середня пенсія в Україні на 1 липня 2023 року, за офіційними даними, становить 5311 грн., а 15% складає 796,65 грн. Хтось вірить, що цих грошей досить, щоб сплатити за газ і за електроенергію, особливо в опалювальний сезон?

Мінімальна пенсія в Україні - 2093 грн, а для пенсіонерів з повним трудовим стажем – 2760 грн. У першому випадку 15% складають 313, 95%, а у другому – 414 грн. Всі ж розуміють, що цих грошей недостатньо для оплати за газ і електроенергію. 

А загалом, платити потрібно не тільки за газ та електроенергію.

Може міністерка з соціальної політика Жолнович помилилась і хотіла сказати, що в Україні готові для підняття пенсій та заробітних плат для сплати вже існуючих тарифів на газ та електроенергію?

Чи для міністерки не біда можливе підняття тарифів на газ та електроенергію, як і неможливість практично всіх пенсіонерів, за виключенням тих, у яких пенсія становить понад 20 тисяч гривень, платити за діючими тарифами, вже не кажучи про можливе їх підняття? Хоча кабмін ніби заявив, що до кінця опалювального сезону підняття не буде, але вірити чинні владі можуть сьогодні хіба що тільки...

А впровадження лібералізації тарифів на газ та електроенергію стоїть у переліку у пріоритетності на один рік.

То чому міністерка з соціальної політики вже встигла заявити про готовність до підняття тарифів? 

Біда для України

А хіба лібералізація однозначно означає підняття тарифів, а не пом’якшення державного та бюрократично- державного тиску на різні сфери суспільного життя?

Продовження дивіться на моєму ютуб каналі. А якщо виникне бажання та буде натхнення  поставити вподобайку, прокоментувати відео та підписатись на канал, я буду вдячний за підтримку.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!