Блог

Оленка Клочко: Скільки коштує допомога Польщі Україні?

Польща не отримала компенсацію за озброєння, передане Україні - які це матиме наслідки

0

comments9825

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Днями стало відомо, що Польща заблокувала у "Європейському фонді миру" виділення коштів на озброєння для України. Повірити у це важко, тож варто розібратися. 

European Peace Facility або "Європейський Фонд миру" являє собою інструмент, що дозволяє ЄС виділяти кошти на фінансування військових потреб третіх країн, адже напряму бюджет Європейського Союзу на це використовувати не можна. До речі, з цього Фонду фінансується не лише Україна, але й інші незаможні країни. Принцип дії такий: узгоджується фінансовий транш у фіксованому розмірі, далі усі країни звітують про те на яку суму передали озброєння Україні, підбивається загальна сума, і відповідно до того, більша вона, чи менша, ніж узгоджений ліміт, кожна країна отримує компенсацію, повністю чи якийсь відсоток, пропорційно до своїх витрат.

Але повернімося до Польщі. Саме Польща, яка є найбільшим донором фінансової, гуманітарної та соціальної допомоги, заблокувала виплату країнам відшкодування за передане Україні озброєння, а також прийняття рішення щодо наступного траншу.

Справа в тому, що Польща надала озброєння Україні на суму, яка перевищила увесь ліміт траншу. Ще стільки ж витратили інші члени ЄС, відповідно сума відшкодування цих витрат стала можливою лише у розмірі 46%. Для розуміння - ліміт відшкодування складав 1,5 млрд євро. І Польщу можна зрозуміти, адже 46% від 1,5 млрд дещо відрізняється від, наприклад, 46% від 1 млн.

Ще краще можна зрозуміти Польщу, якщо врахувати загальний внесок, який ця країна вкладає в українське питання, хоча б лише фінансовий. Більша частина витрат на потреби українських біженців прийшлася на Польщу. І хоча усі країни, які мають справи з біженцями, отримують компенсації з окремого фонду (колишній "ковідний"), все ж повністю витрати вони не покривають. Крім того, через величезну кількість переміщених осіб, економіка Польщі переживає сильні потрясіння і важко адаптується до змін. Ці зміни впливають не лише на фінанси, але й на соціальну, культурну, безпекову та інші сфери. Наразі оцінити результати та збитки польської економіки через війну в Україні важко. Більше того, із настанням холодів, а також інтенсифікацією ворожих ударів по українській критичній інфраструктурі, Польща чекає на нову велику хвилю біженців з України, які також потребуватимуть фінансової, соціальної та іншої допомоги.

Ще одним фактом, яким не можна нехтувати, є загальний рівень ставлення польського населення до великої кількості українських тимчасово переміщених осіб. Все більше поляків вважає, що "України" стало у Польщі забагато, і не всі біженці дійсно потребують такого захисту, який надає їм Польща.

На цьому загалом напруженому фоні втрата Польщею грошей за передачу Україні озброєння дуже знервувала польську владу, адже це та ситуація, коли власне населення може прийти і запитати: "а чому наші гроші віддали не у нашу соціальну сферу, чи бізнес, чи незахищеним верствам польського населення, а на війну в Україні? Навіть не на допомогу біженцям, а саме на війну..."

Тому дії Польщі із блокування траншів "Фонду миру", звісно, виглядають нервово і нелогічно, але цілком зрозуміло.

Сума наступного траншу на відшкодування витрат на озброєння має бути затверджена найближчим часом. А от чи готова буде Польща знову так само активно надати Україні озброєння, отримавши цього разу лише половину суми - велике питання.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!