Блог

Алексей Буряченко: Україна - Давос-2022. Історія на переломі

На полях Всесвітнього економічного форуму

14

comments8484

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Після більш ніж дворічної вимушеної паузи через пандемію коронавірусу в Давосі з 22 по 26 травня знову проходить Всесвітній економічний форум (WEF). Цього року Україна стала головною темою Давосу. І якщо 15 років тому доводилося привертати увагу світової політичної і бізнесової спільноти спеціальними українськими подіями «на полях» форуму, то сьогодні Україна -- в центрі уваги. Як заявив Клаус Шваб, засновник WEF, -- «Ми покладаємо на форум великі надії. Цього року він дуже актуальний і має бути таким результативним, як ніколи раніше за 50 років від дня свого заснування». 

 

Цього року у форумі приймають участь близько 2500 осіб, серед них понад 50 глав держав та урядів. Серед учасників Олаф Шольц та Роберт Хабек (федеральний канцлер та міністр економіки та захисту клімату Німеччини), Педро Санчес (прем'єр-міністр Іспанії), Анджей Дуда (президент Польщі), Тамім бін Хамад бін Халіфа Аль Тані (емір Катару) + близько півсотні міністрів фінансів. Також будуть присутні президенти міжнародних організацій або важливих політичних інститутів, такі як Крістін Лагард (МВФ), Урсула фон дер Ляйєн (Єврокомісія), Йєнс Столтенберг (НАТО), від Швейцарії присутні 6 із 7 федеральних радників (тобто федеральних міністрів). Крім того, приймуть участь Білл Гейтс, Ел Гор та Джордж Сорос та глави численних швейцарських компаній, Томас Готтштейн (Credit Suisse), Бьорн Розенгрен (ABB) та Вас Нарасімхан (Novartis). Форум WEF 2022 року відрізняється від попередніх. Так, вперше за 52 роки Всесвітній економічний форум пройде не взимку, а навесні за майже літніх температур. Росія на Форум не запрошена, Китай майже не представлений, а криз зараз на порядку денному Форуму більше, ніж будь-коли. Головними питання на порядку денному Давосу-2022, які підіймаються, -- це кліматичні зміни, продовольча криза у зв'язку з війною проти України, енергетична безпека, цифрова революція, зростаюча інфляція та кризи у сфері охорони здоров'я.

 

Однак, як я вже зауважував, на першому місці стоятиме війна Росії проти України з усіма її політичними, гуманітарними та економічними наслідками. Тому девіз цьогорічного Форуму звучить майже зловісно: «Історія на переломі».

 

На цьому форумі для нас став знаковим виступ Президента України Володимира Зеленського, як було зауважено Клаусом Швабом, як ключового спікера форуму. У своїй промові Володимир Зеленський закликав світ діяти превентивно, адже лише так можна ефективно опиратися агресорам в сучасному світі, - «Зараз поворотний момент історії, коли вирішується - чи пануватиме у світі груба сила. Якщо не дати їй відсіч - світ перетвориться на колекцію воєнних злочинів. Для того, щоб опиратися грубій силі, вже недостатньо міжнародних інституцій - типу ООН, ОБСЄ, ВТО, МАГАТЕ. Недостатньо і реформувати ці інституції. Треба змінювати підхід. Діяти превентивно. Створювати нові інструменти, нові прецеденти». Виступ Володимира Зеленського був підтриманий учасниками форуму, які стоячи аплодували йому під час виступу. В цілому на форумі стало зрозумілим, що російська агресія проти України - це не українська і навіть не європейська проблема. Це проблема глобальна. По-перше, тому що вона загрожує економіці світу (можлива тривала рецесія внаслідок війни). По-друге тому, що вона загрожує енергетичній і продовольчій безпеці - оскільки і енергію, і зерно путін використовує як знаряддя шантажу світу. По-третє, тому, що путінська агресія створила поганий прецедент, виклик міжнародним відносинам, побудованим на правилах - а превентивні механізми запобігання агресії світові треба ще створити. 

 

Про глобальність проблеми також було наголошено керівником МВФ Крісталіною Георгієвою, яка зауважила, що із-за війни в Україні 2022 рік буде складним для глобальної економіки та найбільшим випробуванням з часів Другої світової війни, -- У багатьох країнах фіксують зростання цін на їжу. У квітні МВФ погіршив прогнози для 143 країн (86% від глобального ВВП). Фінансовий простір звужується, долар зростає, економіка Китаю сповільнюється. Наш прогноз – 3,6% (світовий ВВП зросте на 0,8% менше, ніж очікувалося). Але з першого дня війни ми знали, що війна – погана новина для економіки: менше зростання та більше інфляції. І це – ціна, яку ми вирішили платити, щоб підтримати Україну, наші цінності та демократію, наголосила Георгієва.

 

Отже ми можемо констатувати, що війна в Україні стала тим каталізатором, який показав усі недоліки та недосконалість світових інституцій, недоліки нинішньої безпекової архітектури, світової економічної системи. Тобто війна в Україні підняла на поверхню питання, яким не сильно приділяли раніше увагу але зараз вони потребують негайного переосмислення і перебудови. Як наголошували міністри фінансів, які взяли участь у форумі, -- це і вдосконалення системи фінансового розвитку, включаючи Світовий банк та регіональний банківський сектор під нинішні світові виклики. Потрібна мобілізація(рух) приватного капіталу і фінансування(підтримка) глобальних суспільних благ. Національні банки розвитку ніколи самі по собі не задовільнять масштабні потреби у фінансах, які вони потребують. Ми повинні розробити нові стратегії, щоб ринки капіталу працювали для людей, у країнах, що розвиваються. Ми повинні прискорити глобальний перехід до більш безпечного енергетичного майбутнього з більшим доступом до енергетичних ресурсів для всіх.

 

Серед багатьох заяв, зокрема представлених економічних та безпекових стратегій(концепцій), була представлена стала концепція, яку чекали від України і яку представив голова ОП Андрій Єрмак -- Концепція гарантій безпеки для країни в сучасному світі. Охарактеризую представлену концепцію словами президента Рузвельта, -- «ми повинні формувати норми в світі, де ми переможемо в цій війні, вже зараз, а не чекати, як світ сам собою сформується після перемоги». Тобто представляючи нашу українську концепцію ми чітко даємо зрозуміти всім геополітичним гравцям, що Україна не просто заявляє про своє місце у світі, а пропонує нову архітектуру гарантій для країн, яка унеможливить ситуації з якими стикнувся світ на початку 21 сторіччя. І дуже показово, що наші стратегічні партнери нас чують і підтримують. Про це свідчать заяви, які були озвучені  Урсулою фон дер Ляйен, Йенсом Столтенбергом, який сказав, що війна в Україні показала, що не можна обмінювати безпеку на економічну вигоду, Анджеєм Дудою, Віце-канцлером Німеччини Робертом Хабеком та ін учасниками форуму.

 

Отже, на форумі Давос-2022 Україна дійсно стала центром уваги і нашій делегації вдалося донести до учасників форуму важливість проблеми, -- що війна в Україні це не просто чергова війна на одному із континентів, це війна, наслідки якої будуть творити майбутню світову історію. І Україна повинна перемогти у цій війні, а путінська агресія має завершитися стратегічним провалом якщо світ хоче розвиватися шляхом свободи і демократії, а не автократії, яку пропонує путінська росія. 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!