Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3364

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (20 серпня)

Гватемала
У неділю, 20 серпня, у Гватемалі відбувся другий тур президентських виборів. Сандра Торрес, колишня перша леді країни, проти Бернардо Аревало, сина першого демократично обраного президента країни. Згідно з останнім опитуванням, проведеним у середу, 64-річний Бернардо Аревало мав 50% голосів, значно випереджаючи 67-річну Сандру Торрес з 32%.
Перемогу одержав Бернардо Аревало.

Австралія
Жіноча збірна іспанія перемогла у фіналі ЧС-2023 збірну Англії з рахунком 1:0. Капітан збірної іспанії Ольга Кармона забила переможний гол і жіноча збірна Іспанії вперше стала чемпіоном світу.

Нідерланди та Данія оголосили у неділю, 20 серпня, під час візиту президента України Володимира Зеленського до цих двох країн, що передадуть Україні 61 F-16 після завершення підготовки українських пілотів.
У п’ятницю, 18 серпня, Сполучені Штати дали зелене світло на передачу цих літаків американського виробництва.

Понеділок (21 серпня)

Китай
Китай засудив заяву Вашингтону, Сеула та Токіо на нещодавньому саміті в Сполучених Штатах, у якій вони виступають проти небезпечної та агресивної поведінки та незаконних морських претензій Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Вівторок (22 серпня)

США
Суддя в Атланті схвалив заставу в розмірі 200 000 доларів для колишнього президента, Дональда Трампа, який постане перед судом округу Фултон у четвер, 24 серпня, за звинуваченням у незаконній змові з 18 спільниками, щоб спробувати змінити свій програш на виборах у 2020 році у штаті Джорджія.

Камбоджа
Парламент Камбоджі у вівторок, 22 серпня, обрав 45-річного Хуна Манета своїм новим прем'єр-міністром, який змінив свого батька, що правив країною залізною рукою майже чотири десятиліття.

Тайланд
Прем'єр-міністром Таїланду призначений бізнесмен Сретта Тавісін. Після відхилення кандидатури лідера Move Forward Піти Лімджароенрата, Сретта Тавісін був єдиним кандидатом на посаду під прапором Pheu Thai, (Пхиа Тхаі), партії пов’язаною з сім’єю Чинавата. Таксин Чинават був прем’єр-міністром у 2001-206 роках. А його сестра Їнглак Чинават очолювала тайландський уряд у 2011-2014 роках. Тавісін представляє коаліцію, яка включає проармійські формування і дозволяє військовим, які програліивибори залишатися при владі, які прийшли до влади після перевороту і відсторонення від влади Їнглак Чинават у 2014 році.

Іспанія
Король Іспанії Феліпе VI визначив правого лідера Альберто Нуньєса Фейхоо у вівторок, 22 серпня, сформувати коаліцію, щоб спробувати стати прем’єр-міністром, хоча лідер Народної партії (НП) наразі не має необхідної більшості. Іспанська преса вважає, що спроба очолити уряд буде провальною.

ПАР
22 серпня відкрився саміт БРІКС (Бразилія, росія, Індія, Китай і Південна Африка). путін виступив із відеозверненням по телевізору, який був виставлений на сцену разом з лідерами інших країн.

Середа (23 серпня)

Зімбабве
У Зімбабве 23 серпня 2023 року відбулися президентські вибори та вибори депутатів Національної асамблеї та місцевих рад.
80-річний президент Еммерсон Мнангагва, балотуватиметься на другий термін. Його головний опонент Нельсон Чаміса, 45-річний юрист і пастор, який очолює найбільшу опозиційну партію країни Громадянську коаліцію за зміни. Загалом за пост президента країни змагатимуться 11 кандидатів, затверджених виборчою комісією країни.
Президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва переміг на другий термін.

росія
Керівник Wagner Group Євген Пригожин був у списку пасажирів невеликого приватного літака, який розбився в середу, 23 серпня в Росії, загинули всі десять осіб на борту. Про це повідомило російське агентство авіаційного транспорту Россавіація.

США
Адміністрація Байдена оголосила у середу, 23 серпня, про продаж зброї Тайваню на 500 мільйонів доларів. Мова йде про продаж інфрачервоних пошукових систем і відповідного обладнання для винищувачів F-16.

Індія
Індійський космічний модуль Chandrayaan-3 успішно приземлився на поверхню Місяця через три дні після невдачі російської автоматичної станції «Луна-25» при спробі посадки в тому ж районі.

Четвер (24 серпня)

Японія
У четвер, 24 серпня, Японія розпочала скидання в море понад мільйона тонн води з атомної електростанції Фукусіма, води, які були лише частково дезактивовані: вони містять певні радіоактивні речовини, такі як тритій або вуглець 14.

ПАР
Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса оголосив у четвер, 24 серпня, що БРІКС, які вже два дні збираються на саміт у Йоганнесбурзі, приймуть шість нових країн до свого блоку з 1 січня 2024 року. Це будуть Аргентина, Єгипет, Іран, Ефіопія, Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати. Вони стануть новими членами БРІКС разом із Бразилією, Росією, Індією, Китаєм та Південною Африкою.

США
Знімок Дональдва Трампа, зроблений у четвер у тюрьмі в Атланті, штат Джорджія, є першим для колишнього президента Сполучених Штатів.

П’ятниця (25 серпня)

Нігер
Правлячий військовий уряд у Нігері повідомив у п'ятницю посла Франції в Ніамеї Сільвена Ітте про своє рішення вислати його з країни. Міністерство закордонних справ Нігеру обгрунтовує видворення пана Ітте його відмовою відповісти на запрошення від уряду та іншими діями французького уряду, що суперечать інтересам Нігеру.

ПАР
Це була очікувана зустріч у верхівці Брикс. Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент Китаю Сі Цзіньпін у п’ятницю, 25 серпня, приватно обговорили гостре питання напруженості на кордоні.

Іспанія
На загальний подив, президент Федерації футболу Іспанії (RFEF) Луїс Рубіалес, якого критикували з усіх боків через його несанкціонований поцілунок із гравчинею Дженні Ермосо після перемоги Ла Рохи на жіночому чемпіонаті світу з футболу, категорично відмовився піти у відставку в п'ятницю, 25 серпня. . У відповідь чемпіонки світу вирішили більше не грати, поки він перебуватиме на посаді.

Субота (26 серпня)

США
NASA і SpaceX відправили чотирьох астронавтів на Міжнародну космічну станцію (МКС) у суботу, 26 серпня, на борту капсули SpaceX Dragon.
Командує місією американка Жасмін Могбелі, до складу якої входять датчанин Андреас Могенсен, японець Сатоші Фурукава та росіянин Костянтин Борисов.

Габон
У суботу, 26 серпня, у Габоні пройшли загальні вибори. Вперше в історії країни жителі Габону голосували одночасно на президентських, парламентські і місцевих виборах. Уряд Габону оголосив комендантську годину та призупинив доступ до Інтернету у суботу ввечері, коли виборчі дільниці на президентських і парламентських виборах закрилися, щоб запобігти поширенню закликів до насильства.
Президент Алі Бонго балотується на третій термін. Йому протистоять тринадцять кандидатів, у тому числі Альберт Ондо Осса, якого підтримують основні опозиційні партії.

Іспанія
Після відмови піти у відставку з посади президента Федерації футболу Іспанії (RFEF) у п'ятницю Луїс Рубіалес був відсторонений у суботу на 90 днів Міжнародною федерацією футболу (ФІФА)
 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!