Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments2963

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (27 серпня)

Зімбабве

Лідер зімбабвійської опозиції та кандидат у президенти Нельсон Чаміса у неділю, 27 серпня, засудив грубі шахрайства на виборах і заявив про перемогу.

Чинний президент 80-річний Еммерсон Мнангагва був оголошений переможцем у суботу, 26 серпня, виборчою комісією, набравши понад 52% голосів.

Японія

Японська влада заявила у неділю, що рівень радіоактивності в пробах, взятих поблизу атомної електростанції Фукусіма, неможливо виявити. У четвер , 24 серпня, Японія почала скидати в море понад мільйон тонн води з атомної електростанції Фукусіма.

Лівія

Глава лівійського уряду відсторонив свого міністра закордонних справ Наджлу Аль-Мангуша після того, як Ізраїль у неділю оприлюднив зустріч між міністром і главою ізраїльської дипломатії Елі Коеном минулого тижня в Римі.

Понеділок (28 серпня)

США

Федеральний суддя Таня Чуткан у понеділок, 28 серпня, оголосила, що з 4 березня колишнього американського президента судитимуть у федеральному суді у Вашингтоні за спробу змінити свою поразку проти свого суперника від Демократичної партії Джо Байдена на президентських виборах 2020 року.

Вівторок (29 серпня)

Пакистан

Суд Ісламабаду у вівторок, 29 серпня, призупинив трирічний термін ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Пакистану Імрана Хана за корупцію та постановив звільнити його під заставу.

Греція

Речник Європейського Союзу Балаш Уджварі заявив, що Греція зіткнулася з найбільшою пожежею, яка коли-небудь була зареєстрована в ЄС.

Середа (30 серпня)

Габон

Група військових оголосила по телебаченню 30 серпня 2023 року про скасування результатів загальних виборів, які забезпечили перемогу нинішньому президенту Алі Бонго. Військові, також оголосили про розпуск установ Габону та поклали кінець існуючому режиму. Алі Бонго посадили під домашній арешт.

Згодом путчисти у середу відправили у відставку президента Алі Бонго Ондімбу та поставили на чолі генерала Бріса Олігуї Нгуема.

Австралія

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе оголосив у середу про проведення референдуму про права аборигенів 14 жовтня.

У разі ухвалення австралійські аборигени, чиї предки жили на континенті десятки тисяч років тому, будуть вперше визнані в Конституції та матимуть право на консультації з урядом щодо законів, що впливають на їхні громади.

Четвер (31 серпня)

Великобританія

Британський міністр оборони Бен Уоллес, який відіграв ключову роль у підтримці України перед обличчям російського вторгнення і який нещодавно попереджав, що хоче залишити свою посаду, офіційно подав у відставку. Про це оголосили на Даунінг-стріт у четвер, 31 серпня.

Нігер

Хунта Нігеру у четвер, 31 серпня, скасувала візу посла Франції та наказала його видворити з країни.

Габон

У Габоні путчисти оголосили, у четвер, 31 серпня, що командир Республіканської гвардії генерал Бріс Клотер Олігуї Нгуема 4 вересня складе присягу як президент перехідного періоду.

Ефіопія(Аддіс-Абеба)

Рада миру та безпеки Африканського союзу оголосила у четвер, що вона вирішила негайно призупинити членство Габону після військового перевороту, у результаті якого у середу був повалений президент Алі Бонго Ондімба, щойно переобраний на виборах.

П’ятниця (1 вересня)

Гватемала

Обраний президент Гватемали Бернардо Аревало у п’ятницю, 1 вересня, заявив про існування проекту перевороту, спрямованого на те, щоб не дати йому прийти до влади в січні після перемоги на виборах 20 серпня з обіцянкою боротися з корупцією.

Сінгапур

Колишній віце-прем'єр-міністр Сінгапуру Тарман Шанмугаратнам був обраний президентом у п'ятницю, згідно з офіційними результатами. 66-річного економіста оголосили переможцем проти з 70,4% голосів виборців.

Субота (2 вересня)

Індія

Після успішної посадки своєї капсули «Чандраян-3» Індія здійснила запуск

цієї суботи своєї першої сонячної місії. Зонд Aditya-L1, що на хінді означає Сонце, стартував об 11:50 ранку (06:20 GMT) зі стартового майданчика Шріхарікота. Космічна обсерваторія повинна пройти мільйон п'ятсот тисяч кілометрів протягом чотирьох місяців, перш ніж вийти на орбіту навколо Сонця.

Колумбія

Уряд Колумбії та Революційні збройні сили Колумбії (ФАРК) досягли у суботу згоди відновити двостороннє припинення вогню, Очікується, що вони незабаром розпочнуть обговорення мирної угоди.

Про ці події та інші, дивіться на моєму ютуб каналі.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!