Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3148

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (3 вересня)

 

Франція

Прем’єр-міністр Елізабет Борн заявила у неділю в інтерв’ю RTL, що уряд незабаром представить новий національний план боротьби з курінням, зокрема, із забороною електронних сигарет. Французький уряд завершує розробку бюджету на 2024 рік із ширшим планом щодо скорочення куріння, яке, за словами глави уряду Елізабет Борн, спричиняє 75 000 смертей на рік у країні. Кілька європейських країн також розглядають таку заборону. У Бельгії заборона  стоїть на порядку денному уряду, також такі положення також розглядаються в Німеччині та Ірландії.

 

Понеділок (4 вересня)

 

Індія

У понеділок, 4 вересня, Індія розпочала великі військові маневри, зокрема вздовж спірного гімалайського кордону з Китаєм. Вони триватимуть під час зустрічі G20 у Нью-Делі 9 і 10 вересня, в якій не братиме участі президент Китаю Сі Цзіньпін.

 

Габон

Через п’ять днів після державного перевороту 30 серпня 2023 року проти президента Алі Бонго Ондімби генерал Бріс Клотер Олігуї Нгуема, який очолює Комітет з переходу та відновлення інституцій (CTRI), склав присягу згідно з «хартією переходу» як «президент перехідного періоду» країни, 4 вересня 2023 року в Лібревілі

 

Вівторок (5 вересня)

 

Індонезія

З вівторка, 5 вересня, по четвер, 7 вересня, у столиці Індонезії проходить щорічний саміт Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН).

Асоціація держав Південно-Східної Азії об’єднує десять країн (Індонезію, Сінгапур, Малайзію, Таїланд, В’єтнам, Камбоджу, Бруней, Філіппіни, Лаос і Бірму) і 664 мільйони жителів. Загальний ВВП становить 3,9 трильйона доларів США, а за період 2023-2024 років середнє економічне зростання в регіоні становитиме близько 5% – порівняно з максимумом у 3% для світової економіки.

 

Польща

Польща у 2024 році виділить на оборону понад 4% свого валового внутрішнього продукту, заявив президент Анджей Дуда у вівторок, 5 серпня 2023 року. Загалом планують витратити 137 мільярдів злотих (33 мільярди доларів).

 

Великобританія

Банкрутство Бірмінгема, другого за величиною міста країни, викликало побоювання у країні ефекту доміно. Міська рада Лейбористів заявила у вівторок, що не в змозі виконати свої фінансові зобов'язання, звинувачуючи в цьому недофінансування з боку держави та економічну ситуацію.

 

Середа (6 вересня)

 

Кенія

Перший Африканський кліматичний саміт, який завершився у середу, 6 вересня, прийняттям «Найробійської декларації». У якій  записано про необхідність глобального податку на викиди вуглецю та реформи міжнародних фінансових інституцій для фінансування кліматичних заходів в Африці.

Глави кенійської держави Вільяма Руто, він закликав до збільшення інвестицій у відновлювані джерела енергії і повідомив, що протягом цих трьох днів саміту обіцяно 23 мільярди доларів інвестицій.

 

Мексика

У рішенні, винесеному в середу, 6 вересня, Верховний суд Мексики постановив, що правова система, яка передбачає покарання за аборт у Федеральному кримінальному кодексі, є неконституційною» оскільки вона порушує права людини, тобто жінок, які перебувають у період вагітності.

Отже тепер аборт більше не є злочином у Мексиці.

 

Нігерія

Апеляційний суд Нігерії в середу відхилив усі петиції опозиційних партій щодо скасування перемоги президента Бола Ахмеда Тінубу на спірних президентських виборах у лютому.

 

Четвер (7 вересня)

 

США

Ілон Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути супутникову мережу зв’язку Starlink біля кримського узбережжя минулого року, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот. Про це повідомили у CNN 7 вересня, у четвер.

 

Нігер

Через шість тижнів після військового перевороту Сполучені Штати почали передислокацію деяких військ і військового обладнання в Нігері та виводять з країни другорядний персонал.

 

П’ятниця (8 вересня)

 

КНДР

Північна Корея оголосила у п’ятницю, 8 вересня, що вона побудувала тактичний ядерний ударний підводний човен.

 

Марокко

У п'ятницю ввечері близько 21 години у країні стався землетрус. Його магнітуда оцінюється в 6,8. Епіцентр розташований у горах Високий Атлас, за 71 кілометр на південний захід від Марракеша, на відносно невеликій глибині у 18,5 кілометрів.

Міністерство внутрішніх справ Марокко повідомило про 632 загиблих і 329 поранених.

 

Данія

Перші десять танків Leopard 1, обіцяні Данією, Німеччиною та Нідерландами в лютому, прибули в Україну, а згодом прибудуть всі інші. Про це повідомили в армії Данії у п'ятницю, 8 вересня.

 

США

У п’ятницю, 8 вересня 2023 року, Вашингтон оголосив про те, що він досяг угоди з Нью-Делі щодо вирішення останньої торговельної суперечки між двома країнами. Про це домовилися, коли  Джо Байден напередодні саміту G20 в Індії, зустрівся з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

 

Субота (9 вересня)

 

Індія

Група країн G20, форум міжнародного економічного співробітництва, який об’єднує 19 країн і Європейський Союз (ЄС), проведе свій щорічний саміт 9 і 10 вересня 2023 року в Нью-Делі. На саміті в Індії особливо постане питання про членство Африканського союзу у цьому клубі, який об'єднує найбільші економіки світу. Членство Африканського союзу підтримане ЄС, зокрема.

Африканський Союз офіційно є повноправним членом G20. Це перше рішення, прийняте на саміті G20, який відкрився цієї суботи вранці в Нью-Делі під головуванням Індії та в присутності близько сотні голів держав і міжнародних організацій.

Однією з тем обговорення саміту була війна в Україні, але спільна заява щодо війни, не містить прямого звинувачення росії у війні, а натомість йдеться про людські страждання та негативні наслідки війни в Україні щодо глобальної продовольчої та енергетичної безпеки.

 

Марокко

Кількість загиблих внаслідок землетрусу у п’ятницю, 8 вересня зростає. Цифри, оприлюднені в суботу ввечері владою, перевищують 2000 загиблих і 2000 поранених.

Детальніше про саміт G20 та інші події, дивіться на моєму ютуб каналі.
А якщо виникне бажання та буде натхнення поставити вподобайку, прокоментувати відео та підписатись на канал, я буду вдячний за підтримку.

Посилання на ютуб канал у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!