Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3505

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Від неділі до неділі
 

Неділя (10 вересня)
 

Габон
Реймонд Ндонг Сіма, цивільний, який був призначена військовими на посаду прем’єр-міністра перехідного періоду у Габоні, заявив у неділю, що перехідний період на 24 місяці, (два роки) до обіцяних вільних виборів є виправданим.

В’єтнам
У неділю під час зустрічі з лідером правлячої Комуністичної партії Нгуєн Фу Чонгом американський президент Джо Байден оголосив, що він уклав розширене стратегічне партнерство з Ханоєм, на максимально можливий ступінь дипломатичної близькості.
До цього часу В'єтнам підписав таке партнерство лише з Росією, Індією, Південною Кореєю та Китаєм.

Іспанія
Луїс Рубіалес, керівник іспанського футболу, через три тижні після того, як поцілував гравчиню збірної Іспанії Дженніфер Ермосо без її згоди, у неділю ввечері оголосив, що залишає свою посаду. 

США
Новак Джоковіч у фіналі чемпіонату США з тенісу перміг росіянина Даніїла Медвєдєва і вчетверте виграв цей турнір. Також він встановив черговий рекорд з 24 перемог на турнірах Великого шлему( Відкритий чемпіонат Австралії, Роланд Гаррос, Вімблдон та Відкритий чемпіонат США) 

Понеділок (11 вересня)

В’єтнам
У понеділок, 11 вересня, В’єтнам і Сполучені Штати застерегли у спільній заяві проти погроз або застосування сили у Південно-Китайському морі. Таке повідомлення чітко адресоване Пекіну під час візиту Джо Байдена до Ханоя. Китай претендує на майже весь цей морський простір, незважаючи на конкуруючі претензії Філіппін, В'єтнаму, Малайзії та Брунею, що призводить до постійної напруженості та дуже частих інцидентів.

Вірменія
Спільні військові навчання Вірменії та США під Єреваном у понеділок, 11 вересня.

Колумбія
Згідно з новим звітом Управління ООН з наркотиків і злочинності (Undoc), оприлюдненим у понеділок, у 2022 році вирощування листя коки у Колумбії зросло майже на 13% і досягло рекордних 230 000 гектарів. І виробництво кокаїну, в основному призначеного для Сполучених Штатів і Європи, також значно зросло з 1400 тонн до 1738 тонн.

Вівторок (12 вересня)

росія
Поїзд північнокорейського лідера Кім Чен Ина прибув до Росії для таємничої зустрічі з путіним. Про це повідомило російське державне інформаційне агентство РІА Новини у вівторок,12 вересня. Пхеньян і Москва нічого не розкрили про зміст зустрічі, яка може відбутися у Владивостоку, за 700 кілометрів від північнокорейської столиці.

США
Кевін Маккарті, республіканський спікер Палати представників США, доручив очолюваним республіканцями комітетам Палати представників розпочати розслідування щодо імпічменту президента Джо Байдена

Марокко
Король Марокко Мухаммед VI, який перебував у Франції під час землетрусу, відвідав сильно постраждале туристичне місто Марракеш у вівторок. Землетрус забрав життя 2900 осіб. Король відвідав університетську лікарню, яка носить його ім’я, де здав кров і поспілкувався з постраждалими.

Середа (13 вересня)

росія
Офіційні переговори між путіним і та Кім Чен Ином завершилися у середу, 13 вересня, незадовго до 11 години ранку за місцевим часом, після більш ніж двох годин обміну думками під час надзвичайного саміту на космодромі в Східному, на російському Далекому Сході. Як повідомило російське державне інформаційне агентство ТАСС, спочатку відбулися переговори у присутності делегацій, після чого відбулася бесіда сам-на-сам між двома главами держав. 

Аргентина
В Аргентині зафіксовано рівень інфляції 12,4% у серпні 2023 року за один місяць і 124,4% за один рік, що стало наслідком девальвації минулого місяця та найгіршим місячним індексом за 21 рік. Серпневий місячний індекс, опублікований у середу Національним інститутом статистики (Indec), відзначає подвоєння порівняно з липнем (+6,2%) і є першим двозначним місячним індексом з квітня 2002 року.

Південна Корея
Сполучені Штати схвалили продаж винищувачів F-35 Південній Кореї. Про угоду на суму 5,06 мільярда доларів, на тлі напруженості у відносинах з Північною Кореєю, оголосив Державний департамент у середу, 13 вересня. Угода передбачає продаж до 25 екземплярів цього винищувача, який вважається найефективнішим на ринку та оснащений невидимими можливостями.

Четвер (14 вересня)

США
Сину Джо Байдена, Хантеру, у четвер, 14 вересня 2023 року, було пред’явлено звинувачення на федеральному рівні за незаконне зберігання вогнепальної зброї.

Лівія
Шторм «Даніель» та повінь спричинили у Лівії катастрофу, найбільше постраждало 125-тисячне місто Дерна, де йде мова про тисячі загиблих.
І через чотири дні після повені, яка спустошила Дерну, 510 людей були знайдені живими під завалами в центрі міста з учорашнього вечора до цього четверга вранці, 14 вересня.
У четвер Лівія отримала посилення підтримки з боку іноземних держав для надання допомоги населенню, постраждалому від руйнівних повеней, які, згідно з новими оцінками влади, могли спричинити майже 20 000 смертей.

П’ятниця (15 вересня)

Бельгія(Брюсель)
У п'ятницю, 15 вересня, Європейський Союз наклав штраф на соціальну мережу TikTok у розмірі 345 мільйонів євро за порушення правил захисту даних (GDPR) при обробці інформації про неповнолітніх.

Європейська Комісія оголосила цієї п’ятниці, 15 вересня, що скасовує заборону, введену п’ятьма державами ЄС (Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Болгарією та Румунією) на імпорт українських зернових для захисту своїх фермерів, в обмін на зобов’язання України вжити заходів щодо контролю надходження зерна до сусідніх країн.

Субота (16 вересня)

Італія
Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відправиться у неділю у супроводі прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні на острів Лампедуза, куди цього тижня прибули тисячі мігрантів. Про уе повідомив у суботу, 16 вересня, офіційний представник ЄС. Пані Мелоні звернулася до Брюсселя з проханням про допомогу після напливу човнами близько 8500 людей протягом трьох днів цього тижня на цьому невеликому італійському острові в Середземному морі поблизу Тунісу.

Туреччина
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у суботу, 16 вересня, звинуватив Європейський Союз у прагненні дистанціюватися від Туреччини, у той час як переговори про вступ з Анкарою перебувають у глухому куті.

Неділя (17 вересня)

росія
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин покинув російський Далекий Схід у неділю, 17 вересня, на своєму бронепотязі у напрямку північнокорейського кордону, повідомили російські інформаційні агентства.
Продовження дивіться на моєму ютуб каналі.
А якщо виникне бажання та буде натхнення поставити вподобайку, прокоментувати відео та підписатись на канал, я буду вдячний за підтримку.
Посилання у першому коментарі.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!