Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3538

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (17 вересня)
 

Тайвань
Двадцять вісім військових літаків було виявлено біля узбережжя Тайваню в неділю, 17 вересня, більшість з них перетинали середню лінію протоки, повідомила влада острова. За даними міністерства оборони Тайваню, 20 літаків, виявлених у неділю, перетнули середню лінію, що відокремлює Тайвань від материкового Китаю, увійшовши в зону протиповітряної оборони острова на південному сході та південному заході.

Італія
Відвідавши італійський острів Лампедуза в неділю, 17 вересня, куди лише з понеділка по середу на човнах прибуло близько 8500 мігрантів, Урсула фон дер Ляєн приєдналася до жорсткої лінії італійського уряду з питань імміграції.
Разом з главою італійського уряду Джорджією Мелоні президентка Європейської Комісії представила план дій з десяти пунктів і пообіцяв скоординовану відповідь Брюсселя для вирішення кризи.

Понеділок (18 вересня)

Тайвань
Міністерство оборони Тайваню заявило в понеділок, що виявило 103 китайських військових літака навколо острова протягом 24 годин, що є надзвичайно високою цифрою.

Канада
Прем'єр-міністр Джастін Трюдо заявив у понеділок, що він має надійні докази того, що Індія несе відповідальність за розстріл Хардіпа Сінгха Ніджара в червні минулого року. Канада негайно вислала голову індійської зовнішньої розвідки в Канаді Павана Кумара Раї. Активіст створення сикхської держави, відомої як «Халістан», Хардіп Сінгх Ніджар був оголошений в розшук індійською владою за звинуваченням у терористичних актах і змові з метою вбивства. Після цього вбивства та протестів, що послідували за ним у Канаді, зросла напруга між Оттавою та Нью-Делі. Уряд Індії звинувачує уряд Трюдо в тому, що він закриває очі на діяльність радикальних сикхських націоналістів, які виступають за створення сикхської держави на півночі Індії.

Вівторок (19 вересня)

Індія
Індія оголосила, що наказала високопоставленому канадському дипломату покинути країну у вівторок, 19 вересня, через кілька годин після висилки з Оттави індійського дипломата після вбивства сикхського сепаратиста поблизу Ванкувера. 

Нагірний Карабах
Після того, як у вівторок Азербайджан розпочав антитерористичний наступ проти вірменських сил в анклаві, напруга на півдні Кавказу зросла.

США
У Нью-Йорку відкрилась 78-а сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Середа (20 вересня)

Нагірний Карабах
Вірменські сепаратисти Нагірного Карабаху оголосили, що складуть зброю цієї середи, 20 вересня, в рамках перемир'я з азербайджанською армією. Згідно з угодою, досягнутою після посередництва російських миротворчих сил, вони будуть вести переговори про реінтеграцію цього спірного регіону до складу Азербайджану в четвер.

Франція
20 вересня, у середу почався триденний державний візит короля Великобританії Чарльза ІІІ у Франції.

Великобританія
Британський прем'єр-міністр оголосив у середу про відкладення кількох ключових заходів кліматичної політики країни. Нові автомобілі, що працюють на бензині та дизелі, тепер будуть заборонені до продажу в 2035 році, а не в 2030 році. Уряд також вирішив пом'якшити умови відмови від газових котлів і відмовитися від заходу з енергоефективності житла, який передбачав жорсткі обмеження. на власників.

Саудівська Аравія
Саудівська Аравія попереджає, що отримає ядерну зброю, якщо Іран зробить це першим. Наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман заявив у середу в інтерв'ю Fox News, що його королівство наближається до нормалізації відносин з Ізраїлем, додавши, що якщо Тегеран придбає атомну зброю, Ер-Ріяд буде змушений зробити те саме.

Четвер (21 вересня)

Вірменія
Угода про припинення вогню, яка діє з середи 20 вересня на спірній території Нагірного Карабаху між вірменськими сепаратистами та Азербайджаном, «загалом» дотримується, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у четвер під час виступу по телебаченню. Вірменія також заявляє, що готова прийняти, у разі необхідності, понад 40 тисяч сімей з Нагірного Карабаху.

Вірменські сепаратисти Нагірного Карабаху, які капітулювали в середу після блискавичного наступу Азербайджану, заявили у четвер , що готові продовжити мирні переговори з Баку після першої зустрічі в місті Євлах(Азербайджан).

П’ятниця (22 вересня)
Франція
Король Чарльз III і королева Камілла залишили Бордо цієї п’ятниці, 22 вересня, останньої зупинки свого першого державного візиту до Франції, під час якого король Чарльз ІІ особливо докладав зусиль на користь зміцнення франко-британських зв’язків.

Італія
Історичний діяч Комуністичної партії Італії, архітектор європейського будівництва та президент Італії з 2006 по 2015 роки Джорджо Наполітано помер у п'ятницю у Римі у віці 98 років. Як гарант стабільності Італії в особливо неспокійний період, Наполітано погодився продовжити свій президентський мандат на два роки в 2013 році після парламентських виборів, коли політичні партії не змогли дійти згоди щодо імені його наступника. Президент Італії обирається у парламенті країни. Його вперше було обрано до італійського парламенту в 1953 році, він також був членом Європейського парламенту.

Франція
У перший день свого візиту до Марселя Папа Франциск закликав до конкретних «дій» для вирішення «драми» мігрантів у Середземному морі, оскільки Європа стикається з новою хвилею прибуття на італійський острів з Лампедузи.

Субота (23 вересня)

Вірменія
Міністр закордонних справ Вірменії закликав у суботу, 23 вересня, в ООН негайно відправити до Нагірного Карабаху місію ООН для оцінки та моніторингу ситуації на місці, щоб забезпечити захист вірменської громади у цьому анклаві, який цього тижня перейшов під контроль Азербайджану.

Азербайджан
У суботу, 23 вересня, Азербайджан оголосив, що разом з росією продовжить «демілітаризацію» військ Нагірного Карабаху, переважно населеного вірменами, де азербайджанські військові сили здобули блискавичну перемогу на початку тижня.

США
Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров заявив у суботу, що країни Заходу на чолі зі Сполученими Штатами прямо воюють з росією в Україні. Про це повідомило CNN. Після виступу на Генасамблеї ООН, де він назвав Захід «Імперією брехні», глава російської дипломатії взяв участь у тривалій прес-конференції з міжнародними ЗМІ.
Продовження дивіться на моєму ютуб каналі.
А якщо виникне бажання та буде натхнення поставити вподобайку, прокоментувати відео та підписатись на канал, я буду вдячний за підтримку.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!