Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3190

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (24 вересня)

Франція
Президент Еммануель Макрон у неділю ввечері, у телевізійному інтерв’ю, заявив про виведення французьких солдатів(1500 чоловік) з Нігеру та від’їзд посла. 26 липня у Нігері відбувся військовий переворот, після якого стосунки з Францією стали фактично ворожими.

Понеділок (25 вересня)

Малі
У Малі перехідна влада оголосила у понеділок про перенесення президентських виборів. Вони заплановані на лютий 2024 року. Військовий переворот у країні відбувся у травні 2021 року.

Вірменія
У понеділок увечері влада Вірменії оголосила, що щонайменше 6650 біженців з Нагірного Карабаху увійшли в країну. Втеча вірмен з Нагірного Карабаху почалася після швидкої перемоги Азербайджану над збройними силами сепаратистського анклаву минулого тижня.

Вівторок (26 вересня)

Вірменія
Близько 28 120 біженців наразі прибули до Вірменії з Нагірного Карабаху, сепаратистської території, переважно населеної вірменами, де Азербайджан здійснив блискавичний наступ минулого тижня, повідомила влада Вірменії у вівторок, 26 вересня 2023 року. Азербайджан відкрив єдину дорогу, що веде з цього регіону. до Вірменії в неділю, через чотири дні після капітуляції сепаратистів і угоди про припинення вогню, яка передає Нагірний Карабах під контроль Баку.

Південна Корея
У вівторок, 26 вересня, після рідкісної тристоронньої дипломатичної зустрічі в Сеулі Китай оголосив, що він домовився з Південною Кореєю та Японією організувати саміт лідерів трьох країн якнайшвидше, Саміт повинен послабити стурбованість Китаю з приводу поглиблення зв'язків у сфері безпеки між Японією, Південною Кореєю та Сполученими Штатами.

Палестина
Найеф аль-Судаїрі, посол Саудівської Аравії на палестинських територіях, прибув 26 вересня в Єрихон, на окупованому Західному березі. Він має зустрітися з президентом Палестини Махмудом Аббасом. Цей офіційний візит є першим після підписання угод в Осло в 1993 році.
Італія
Президент Франції Еммануель Макрон поговорив у вівторок у Римі з главою уряду Італії Джорджією Мелоні в розпал європейських дебатів щодо питання міграції. Зранку глава держави взяв участь у похоронах колишнього президента Італії Джорджо Наполітано.

Середа (27 вересня)

Чехія
Чехія закупить 24 американських винищувачі F-35, повідомив у середу прем'єр-міністр Петр Фіала. За його словами перші літаки будуть готові у 2029 році і тоді ж пілоти почнуть навчання.

Німеччина
Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер оголосила в середу, 27 вересня, про посилення мобільного контролю на кордоні з Польщею та Чехією, де потоки мігрантів різко зростають і створюють тиск на уряд Олафа Шольца, а також на регіони, перевантажені прийомом шукачів притулку.
Таке запровадження посиленого контролю, має на меті більш жорстку боротьбу з контрабандистами біженців.

Великобританія
Сполучене Королівство в середу дало зелене світло одному зі своїх найбільших нафтогазових проектів за останні роки, родовищу Rosebank енергетичної групи Equinor у Північному морі, поставивши енергетичну безпеку пріоритетом, незважаючи на спротив екологів.

Четвер (28 вересня)

США
У разі відсутності угоди між обраними представниками Конгресу до вечора суботи федеральний державний бюджет буде паралізовано в неділю, що призведе до тимчасового звільнення сотень тисяч державних службовців і серйозних збоїв у роботі багатьох федеральних служб або навіть до їх закриття.

П’ятниця (29 вересня)

Нагірний карабах
ООН відправить місію до Нагірного Карабаху цими вихідними, головним чином для оцінки гуманітарних потреб. Про це оголосив у п’ятницю, 28 вересня, речник ООН Стефан Дюжаррік. Він також уточнив, що ООН не мала доступу до цього регіону близько 30 років.

Іспанія
У п'ятницю, 29 вересня, кандидатуру лідера іспанських правих Альберто Нуньєс Фейхоо знову відхилили на посаду прем'єр-міністра під час повторного голосування.
Ця очікувана невдача відкриває шлях для висунення кандидатури голови уряду, що йде у відставку, соціаліста Педро Санчеса, якому для цього доведеться отримати вирішальну підтримку каталонських сепаратистів. Якщо він цього не зробить, доведеться провести нові парламентські, ймовірно, у середині січня.

Німеччина
Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) у п’ятницю, 29 вересня, 74 голосами проти 65 проголосував проти повного відсторонення росіян і білорусів, що відкриває їм шлях до участі в Паризьких Паралімпійських іграх 2024 року (28 серпня – 8 вересня).

Субота (30 вересня)

США
Палата представників Конгресу Сполучених Штатів ухвалила надзвичайний захід щодо фінансування за кілька годин до загрози часткового припинення роботи американських федеральних адміністрацій «шатдаун». За проголосувало335 так, а 91 проти. Тепер має прийняти рішення Сенат. 

Мальдіви
Прокитайський кандидат Мохамед Муїцзу переміг на президентських виборах у суботу, 30 вересня, на Мальдівах, а проіндійський президент Ібрагім Мохамед Соліх визнав свою поразку.

Словаччина
30 вересня у країні відбулись парламентські вибори.

Неділя (1 жовтня)

Словаччина
Згідно з майже повними результатами, оприлюдненими рано вранці у неділю 1 жовтня, на парламентських виборах у Словаччині перемогла популістська партія Smer-SD, яка виступає проти допомоги Україні та прихильна до Кремля. Угруповання колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо набрало 23,3% голосів, випередивши центристську партію «Прогресивна Словаччина» (17,03%) після підрахунку 99,43% бюлетенів.
Детальніше про деякі події, дивіться на моєму ютуб каналі.
І якщо програма сподобається, то не забудьте поставити вподобайку і прокоментувати, а виникне бажання та буде натхнення, то підпишіться на мій ютуб канал.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!