Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Лист в ООН. ХАМАС звинувачує Ізраїль у звірствах

0

comments3387

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто згадати

Неділя (8 жовтня)

США
У неділю, 8 жовтня, Сполучені Штати почали надсилати військову допомогу Ізраїлю з новими боєприпасами та переміщувати свою авіаносну ударну групу ближче до Середземного моря, сигналізуючи про швидку підтримку свого історичного союзника.

Німеччина
Три партії лівоцентристської коаліції канцлера Німеччини Олафа Шольца зазнали серйозної поразки в неділю на виборах у Баварії та Гессені, які водночас показали сильний сплеск у «Альтернативи для Німеччини»(АдН). Ультраправі повинні посісти друге місце в цих двох землях, оплотах консерваторів. У Гессені AдН набрала 18,9% голосів, випередивши СДПН (15%) і поступившись Християнсько-демократичному союзу (ХДС, 34,2%). У Баварії ультраправі отримають приблизно 16% позаду Християнсько-соціального союзу (ХСС, 36,5-36,8%). Побоювання нової міграційної кризи, як у 2015 році, частково пояснюють цей сплеск ультраправих. Це питання найбільше хвилює виборців, згідно з дослідженнями громадської думки, через збільшення прибуття шукачів притулку в останні місяці.



Понеділок (9 жовтня)

Катар
Міністерство закордонних справ Катару заявило у понеділок, що веде переговори з ХАМАС та офіційними особами Ізраїлю, в тому числі щодо можливого обміну полоненими. Про це повідомило видання Guardian.

Палестинський ісламістський рух пригрозив у понеділок увечері стратити ізраїльських заручників у відповідь на удари ЦАХАЛу, які посилюються в Газі після нападу ХАМАС на Ізраїль. 

Вівторок (10 жовтня)

США
Говорячи про ситуацію на Близькому Сході у вівторок, 10 жовтня, Джо Байден, 
беззастережно взявши на себе роль головного прихильника Ізраїлю, твердо і однозначно заявив, що єврейська держава має право і обов’язок відповісти на атаку, здійснену цими вихідними ХАМАС і що він допоможе їй захиститися від «чистого зла».

Нігер
Військова хунта, створена в результаті державного перевороту у Нігері, 26 липня наказала координатору ООН у Нігері Луїзі Обен покинути країну протягом 72 годин. Про це йдеться у прес-релізі від вівторка, 10 жовтня.

Фінляндія
У Фінляндії підозрюють зовнішнє втручання, яке спричинило витік із газопроводу Фінляндія-Естонія. Фінські слідчі не виявили жодних ознак використання вибухівки, але Норвезький інститут сейсмології заявив у вівторок, що виявив «ймовірний вибух» у районі витоку.
Відповідаючи на запитання про можливу причетність росії, прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо застеріг від будь-яких передчасних висновків.

Середа (11 жовтня)

Словаччина
Лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо, яка перемогла на парламентських виборах, оголосив у середу про угоду з ультраправими партіями SNS і партією Glas-SD про створення майбутньої урядової коаліції.

США
Єгипет попередив Ізраїль про ризики можливого насильства за три дні до нападу ХАМАС, заявив у середу, 11 жовтня, конгресмен Майкл Маккол, голова комітету у закордонних справах Палати представників.
Офіційно Єгипет жодного разу не прокоментував цю інформацію, озвучену пресою кілька днів тому.

Туреччина
Офіційне джерело повідомило AFP у середу ввечері 11 жовтня, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розпочав процес переговорів з ХАМАС з метою звільнення ізраїльських заручників, викрадених ісламістським угрупованням. 

США
Республіканці в середу висунули Стіва Скаліса своїм кандидатом замість Кевіна Маккарті на посаді спікера Палати представників.

Четвер (12 жовтня)

Ізраїль
Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Тель-Авіва в четвер, 12 жовтня, на знак солідарності з Ізраїлем через кілька днів після кривавої атаки, здійсненої палестинським ісламістським рухом ХАМАС. Блінкен має зустрітися з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

Близький Схід
За даними Управління ООН з координації гуманітарних питань, опублікованими у заяві у четвер, 12 жовтня, понад 338 000 людей були змушені покинути свої домівки в секторі Газа, який перебуває в облозі та під обстрілами ізраїльської армії. У секторі Газа проживало до початку бойових дій 2,3 мільйона.

П’ятниця (13 жовтня)

США
Голова Комітету з юридичних питань Джим Джордан, один із республіканців-трампістів, був призначений цієї п’ятниці, 13 жовтня 2023 року, кандидатом від своєї партії на посаду спікера Палати представників під час внутрішнього голосування. Джим Джордан переміг у таємному голосуванні Остіна Скотта. Він набрав 124 голоси проти 81 за свого суперника, повідомили американські ЗМІ.

Вірменія
13 жовтня президент Республіки Вірменія Ваагн Хачатурян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Субота (14 жовтня)

Близький Схід
14 жовтня, лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія звинуватив Ізраїль у скоєнні «військових злочинів» у секторі Газа. Ісмаїл Ханія у відкритому листі на ім’я генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша написав, що про звірства Ізраїлю, які називає воєнними злочинами та грубими порушеннями міжнародного права.

Ізраїль
Ізраїльська артилерія завдала удару по Сирії цієї суботи, 14 жовтня 2023 року, ввечері після того, як на частині Голанських висот, анексованій Ізраїлем у 1967 році, пролунала повітряна тривога. Про це повідомила ізраїльська армія.


Неділя (15 жовтня)

Афганістан
15 жовтня, новий землетрус магнітудою 6,3 стався в місті Герат на північному заході Афганістану. Про це повідомив Американський інститут геофізики (USGS). Це сталося після двох сильних землетрусів у цьому регіоні з початку місяця. Землетрус стався о 3:36 ранку за UT з епіцентром в 33 кілометрах від міста Герат, в однойменній провінції, де на початку жовтня під час землетрусів загинули тисяча людей.

Еквадор
Понад 13 мільйонів еквадорців голосують цієї неділі, 15 жовтня, у другому турі президентських виборів. У ньому змагаються Луїза Гонсалес, лівий кандидат, близький до колишнього президента Рафаеля Корреа, і Даніель Нобоа, син найбагатшої людини в країні.

Польща
У недію, 15 жовтня у Польщі відбуваються парламентські вибори.

Про інші події та війну на Близькому Сході, дивіться на моєму ютуб каналі.
І не забудьте поставити вподобайку, прокоментувати і підписатись, якщо вам сподобається програма.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!