Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments1638

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (26 травня)

 

Литва

Президент Литви Гітанас Науседа оголосив про своє тріумфальне переобрання на другий термін у вечері у неділю, 26 травня, після кампанії, в якій домінувала загроза з боку сусідньої Росії.

Виборча комісія повідомила, що Гітанас Науседа отримав 74,6% голосів після підрахунку 96% бюлетенів.

Прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте, яка набрала 23,8%, визнала свою поразку і привітала обраного президента Литви.

 

Близький Схід

Палестинська влада звинуватила Ізраїль у здійсненні «масового вбивства» у неділю, 26 травня, який завдав удару по центру для переміщених осіб у Рафаху. Напад, у результаті якого, за даними влади Гази, загинули щонайменше 35 осіб, підтвердила ізраїльська армія, яка стверджує, що ціллю була «штаб-квартира ХАМАС».

 

Понеділок (27 травня)

 

Південна Корея

Китай, Японія та Південна Корея в понеділок, 27 травня, під час свого першого тристороннього саміту за майже п’ять років підтвердили свою відданість миру та «денуклеаризації» Корейського півострова, пообіцявши зміцнити економічне співробітництво та сприяти укладенню тристоронньої угоди вільноїторгівлі.

 

Польща

Польща вирішила ввести обмеження на поїздки російських дипломатів на своїй території через «втягнення» Москви у «гібридну війну», заявив у понеділок міністр закордонних справ Польщі, росія пообіцяла негайно вжити заходів у відповідь.

Обмеження стосуватимуться всіх дипломатів та інших співробітників посольства у Варшаві, крім посла.

Вони зможуть їздити лише в центральному регіоні Мазовії, а консули – лише у воєводствах, де вони виконують свої функції, сказав міністр.

 

Китай

Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сіссі та лідери Об'єднаних Арабських Еміратів, Бахрейну та Тунісу цього тижня відвідають Китай, повідомило в понеділок міністерство закордонних справ у Пекіні. З 28 травня по 1 червня лідери «здійснять державні візити до Китаю та візьмуть участь у церемонії відкриття 10-ї міністерської конференції Китайсько-арабського форуму співробітництва

 

Вівторок (28 травня)

 

Нідерланди

Партії урядової коаліції, сформованої два тижні тому у Нідерландах, узгодили ім'я Діка Шуфа, генерального секретаря міністерства юстиції та колишнього директора розвідки, на посаду прем'єр-міністра.

Герт Вілдерс, лідер ультраправої Партії свободи (PVV), яка перемогла на парламентських виборах минулого листопада у Нідерландах, оголосив 15 травня про укладення угоди про формування нового уряду з правоцентристською Народною партією за свободу і демократію (VVD)  прем’єр-міністра Марка Рютте, що йде у відставку, з центристською партією Новий соціальний контракт (NSC) і партією Фермерсько-громадянський рух(BBB).

 

Перу

Президент країни Діна Болуарте відповіла приблизно на п’ятдесят запитань прокурорів у вівторок, 28 травня, у рамках нового розслідування, яке стосується її та пов’язане з усунення підрозділу поліції, який обшукав її будинок у березні у справі, відомій як «Rolexgate».

Після майже трьох годин слухань глава держави покинула місце, не зробивши заяви для преси.

 

Середа (29 травня)

 

Південна Африка(ПАР)

Близько 27,6 мільйона південноафриканців, мають піти на виборчі дільниці у середу, 29 травня 2024 року, щоб обрати своїх депутатів, які, у свою чергу, призначатимуть президента республіки. 

Партія Африканського національного конгресу (АНК), яка перебуває при владі з 1994 року, може мати серйозні проблеми через високий рівень безробіття, корупцію та відключення води та електроенергії.

 

Індія

У середу в столиці Індії Нью-Делі була зафіксована рекордна температура 52,3°C, повідомляє метеослужба.

Ця рекордна температура була зафіксована в середу вдень у передмісті Нью-Делі Мунгешпур метеорологічним департаментом країни

 

Четвер (30 травня)

 

США

Дональд Трамп, кандидат від Республіканської партії, був визнаний винним за всіма 34 пунктами звинувачення на суді в Нью-Йорку за приховані виплати порнозірці Стормі Деніелс.

Однак юридично це рішення не заважає Дональду Трампу брати участь у президентських виборах у листопаді. 

 

КНДР

Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї зазначив, що в четвер, 30 травня, вони зафіксували запуск імовірно близько десяти балістичних ракет малої дальності, випущених у напрямку Японського моря.

 

П’ятниця (31 травня) 

 

Польща

На службі польського національного інформаційного агентства PAP з’явилося у п’ятницю, 31 травня, неправдиве повідомлення, згідно з яким 200 000 поляків будуть мобілізовані для війни в Україні. Польські посадовці вважають, що ймовірно це повідомлення є результатом російської кібератаки, спрямованої на дестабілізацію  у країні.

 

США

Президент США Джо Байден у п’ятницю, 31 травня, закликав ХАМАС прийняти нову пропозицію Ізраїлю щодо припинення конфлікту в Газі, заявивши, що час закінчити цю війну.

Джо Байден представив із Білого дому нову пропозицію ізраїльського уряду в три етапи, яка в ідеалі повинна призвести до постійного припинення вогню в секторі Газа та дозволити звільнити заручників.

Першим етапом цього плану з трьох частин стане повне і всеосяжне шеститижневе припинення вогню, під час якого ізраїльські сили виведуть із густонаселених районів сектора Газа.

Буде збільшення гуманітарної допомоги, а також обмін заручників на палестинських полонених.

Точні контури другої фази будуть узгоджені під час першої фази. У разі успішних переговорів бої остаточно припиняться, і всі ізраїльтяни, які все ще утримуються в Газі, повернуться додому, включаючи ізраїльських солдатів. 

Ізраїльські війська повністю будуть виведені з території, а припинення вогню буде продовжено, поки триватимуть переговори. 

Третім етапом буде запуск масштабного плану реконструкції сектора Газа.

 

Південно-Східна Азія

Президент Філіппін Фердинанд Маркос заявив цієї п’ятниці, що американська присутність має «вирішальне значення для регіонального миру», оскільки його країна Південно-Східної Азії перебуває під зростаючим тиском з боку Китаю у водах біля свого узбережжя. Маркос зробив цю заяву, виступаючи на Діалозі Шангрі-Ла у Сінгапурі, щорічному форумі, в якому беруть участь міністри оборони багатьох країн і регіонів, включаючи Сполучені Штати і Китай.

 

Субота (1 червня)

 

Індія

Після шеститижневого процесу загальних виборів результати екзит-полів у суботу, 1 червня, були однозначними.

Партія Бхаратія Джаната прем’єр-міністра Нарендри Моді може набрати понад 350 місць у нижній палаті парламенту або навіть досягти поставленої мети у 400 місць, коли 272 буде достатньо для більшості. 

Це буде значно більше, ніж 304 місця, отримані на виборах у 2019 році.

Моді, таким чином, стане втретє прем'єр-міністром, як Джавахарлал Неру до нього ( з 1947 по 1964 рік).

 

Південна Африка(ПАР)

Африканський національний конгрес (АНК), партія Нельсона Мандели, більше не може керувати самотужки. Згідно з попередніми результатами виборчої комісії після підрахунку 99,85% голосів, набравши лише 40,21% голосів на загальних виборах, АНК втрачає більшість і змушений буде формувати коаліцію.

Африканський національний конгрес може втратити 70 місць у Національній асамблеї.

Таким чином, правляча партія набрала близько 40% сьогодні, тоді як було 57% голосів у 2019 році.

 

Неділя (2 червня)

 

Мексика

Цієї неділі, 2 червня, майже 100 мільйонів мексиканців мають прийти на виборчі дільниці. Це найбільші вибори в історії країни.

Значна частина мексиканського суспільного життя має бути оновлена ​​цієї неділі, але це також найжорстокіші вибори, оскільки з початку кампанії було вбито щонайменше 31-го кандидата. 

Вперше у Мексиці, відомій своїм мачизмом і гендерним насильством, президентом може бути обрана жінка. 

У президентських перегонах беруть участь три кандидати, у тому числі дві жінки, які лідирують: Хочітл Гальвес і Клаудія Шейнбаум. 

Шейнбаум, колишній мер Мехіко, має дуже велику перевагу в соціологічних опитуваннях.

Мексика також має обрати весь Конгрес. Він включає дві палати, одну з 500 депутатами, а іншу з 128 сенаторами.

На місцевому рівні дев'ять штатів голосують на виборах губернатора, включаючи Мехіко. 

Також, більше половини з 2469 муніципалітетів країни обирають своїх мерів і муніципальні ради, що представляють загалом понад 20 000 місцевих і федеральних мандатів по всій Мексиці.

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!