Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Важливий тиждень виборів для України: Великобританія, Іран, Франція.

0

comments2636

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

 

Неділя (30 червня)

 

Франція

Відбувся перший тур дочасних парламентських виборів на яких ультраправа політична партія «Національне об’єднання» набрала найбільше голосів – 33,14%, «Новий народний фронт» посів друге місце -27,99% і президентська партія «Відродження» на третьому місці з 20,04%.

 

Понеділок (1 липня)

 

США

У понеділок, 1 липня, Верховний суд із консервативною більшістю прийня в рішення щодо недоторканності президента. Більшістю в шість голосів проти трьох, Верховний Суд вважає, що президент не користується імунітетом щодо своїх неофіційних дій, але що він має право принаймні на презумпцію імунітету щодо своїх офіційних дій.

Це перемога колишнього президента США Дональда Трампа, федеральний суд якого знову відкладено.

 

Фінляндія

У понеділок парламент Фінляндії прийняв оборонну угоду зі Сполученими Штатами, яка дасть можливість США отримати доступ до п'ятнадцяти військових баз у Фінляндії та дозволить перебування та навчання американських солдатів, а також зберігання військового обладнання на території Фінляндії.

Сполучені Штати мають подібні угоди з одинадцятьма іншими країнами НАТО, включаючи Швецію, Норвегію та Данію.

 

Вівторок ( 2 липня)

 

Японія

Японія вперше за 20 років випустила нові банкноти. На перероблених купюрах зображені такі історичні особи, як Шібусава Ейічі, видатний промисловець 19-го століття. Вони також містять 3D-голограми для запобігання підробці. 

І хоча цифрові платежі в країні зростають, вони становлять лише близько 40% від загальної кількості транзакцій.

 

Австралія

Amazon підписала з урядом Австралії угоду на суму 1,3 мільярда доларів на будівництво трьох центрів обробки даних для оборонних і розвідувальних служб країни. 

Річард Марлз, міністр оборони Австралії, заявив, що американська фірма надасть «передову технологію», яка покращить боєздатність армії та створить 2000 робочих місць. У 2021 році Amazon підписала подібну угоду з Новою Зеландією.

 

Середа (3 липня)

США

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр заявила у середу, 3 липня, що президент Джо Байден не зберається завершувати свою президентську кампанію, у той час як все більше і більше голосів демократів закликають його поступитись місцем іншому кандидату.

 

Канада

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив у середу, 3 липня, про призначення генерал-лейтенанта Дженні Каріньян на чолі канадської армії.

Офіційно вона вступить на посаду 18 липня і стане першою жінкою, яка очолить збройні сили Канади.

 

Казахстан

Сі Цзіньпін і Володимир Путін прибули у Казахстані на саміт Шанхайської організації співробітництва (ШОС).

ШОС, яка наразі налічує дев’ять країн-членів (Китай, Індія, Іран, Росія, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Пакистан, Таджикистан), створена як платформа для співпраці, що конкурує із західними організаціями.

 

Четвер (4 липня)

 

Великобританія

4 липня у країні відбулись дочасні парламентські вибори, на яких переконливу перемогу здобула Лейбористська партія, завершивши 14-річне керування Консервативної партії. Ріші Сунак подав у відставку і у п’ятницю, після зустрічі з королем Чарльзом ІІІ , новим прем’єр-міністром став лідер лейбористів Кір Стармер.

 

Близький Схід

Незважаючи на рішучу опозицію з боку кількох членів його кабінету, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу дозволив у четвер надіслати команду переговорників у Катар для обговорення припинення вогню та звільнення заручників у конфлікті між ХАМАСом у Газі.

Це рішення було прийнято наступного дня після того, як ХАМАС надіслав нові пропозиції катарським, єгипетським і американським посередникам.

 

П’ятниця (5 липня) 

 

Іран

5 липня в Ірані відбувся другий тур президентських виборів, через півтора місяці після смерті колишнього президента Ібрагіма Раїссі. Згідно з офіційними даними, участь у виборах становила 49,8% або 30,5 млн виборців, що трохи більше, ніж у першому турі. Масуд Пезешкіан набрав 16,38 млн (53,7%) голосів, а Саїд Джалілі - 13,53 млн (44,3%).

 

росія

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув з візитом до москви, де зустрівся з путіним.

 

Субота (6 липня)

 

США

Четверо вчених завершили місію НАСА в суботу, 7 липня, у Х’юстоні, США, спрямовану на підготовку до поселення людей на Марсі.

Анка Селаріу, Росс Брокуелл, Натан Джонс і керівник групи Келлі Хастон залишалися замкненими протягом 378 днів у «марсіанському середовищі існування» під назвою «Марсіанська дюна Альфа». Це споруда площею 160 квадратних метрів, побудована за допомогою 3D-принтерів, зі спальнями, тренажерним залом, зонами загального користування та навіть вертикальною фермою для вирощування власної їжі.

 

Нігер

Військові лідери Малі, Буркіна-Фасо та Нігеру підписали установчий акт Конфедерації держав Сахеля «Альянс держав Сахеля» (AES) у суботу, 6 липня, у Ніамеї., столиці Нігеру.

 

Неділя (7 липня) 

 

Франція

7 липня у Франції відбувається другий тур парламентських виборів.

 

Детальніше дивіться на моєму ютуб каналі у програмі "Від неділі до неділі".
Посилання у першому коментарі.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!