Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Вибори у США: Байден «впирається»

0

comments3594

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

 

Неділя (14 липня)

 

Китай

Військово-морські сили Китаю та Росії у неділю,14 липня, розпочали спільні навчання у військовому порту на півдні Китаю, повідомило офіційне інформаційне агентство Сіньхуа.

 

Німеччина

Збірна Іспанії з футболу стала чемпіоном Європи, обігравши у фіналі чемпіонату Європи збірну Англії з рахунком 2:1.

 

Понеділок (15 липня)

 

США

Федеральний суддя Флориди у понеділок скасував провадження проти Дональда Трампа за приховування секретних документів, визнавши«незаконним призначення Міністерством юстиції спеціального прокурора Джека Сміта для розслідування справи.

Це рішення можна вважати перемогою для колишнього президента.

 

Руанда

У країні відбулись президентські вибори.

І згідно з офіційними попередніми результатами, оприлюдненими 18 липня 2024 року національною виборчою комісією (NEC), Пола Кагаме, президента Руанди протягом 24 років, було переобрано на четвертий термін. Він набрав 99,18% голосів. Йому протистояли Френк Хабінеза, який набрав 0,50% голосів, і Філіп Мпаїмана (0,32%).

 

Вівторок (16 липня)

 

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон «прийняв» у вівторок відставку прем’єр-міністра Габріеля Атталя та всіх міністрів, які тепер забезпечують «виконання поточних справ до призначення нового уряду», оголосив Єлисейський палац у прес-релізі.

 

США

Дональд Трамп був номінований кандидатом на президентських виборах від Республіканської партії на її з’їзді в Мілуокі. 

Трамп також назвав сенатора від штату Огайо Джеймса Девіда Венса своїм напарником і кандидатом на посаду віце-президента США.

 

Парагвай

Поліція Парагваю по боротьбі з наркотиками вилучила понад чотири тонни кокаїну, захованого в мішках з цукром, які прямували до Бельгії зі столиці Асунсьйон.

Про це оголосила парагвайська влада у вівторок, 16 липня.

Загальна конфіскація, що становить 4016 кілограмів, є «історичним рекордом.»

 

Середа (17 липня)

 

США

Білий дім оголосив у середу, 17 липня, шо у Джо Байдена позитивний тест на Covid-19, у прес-релізі, уточнивши, що у нього були «легкі симптоми». За словами Білого дому, 81-річний президент, «повністю вакцинований», перебуватиме в ізоляції.

 

США

Скелет стегозавра заввишки 3,3 метра і довжиною 8,2 метра, віком 160 мільйонів років і названий «Apex» був виявлений у 2022 році на приватній землі, що належить палеонтологу Джейсону Куперу в американському штаті Колорадо, оцінений від 4 до 6 мільйонів доларів, побив рекорд аукціону. 

Майже цілий скам'янілий скелет стегозавра був проданий у середу в Нью-Йорку за рекордну суму в 44,6 мільйона доларів (40,8 мільйона євро) на Sotheby's. 

Особа покупця не розголошується.

 

Четвер (18 липня)

 

Великобританія

Глави європейських держав і урядів зустрілися у четвер, 18 липня, у Сполученому Королівстві під час першого масштабного європейського саміту на британській території через чотири роки після Brexit.

На четвертому саміті Європейського політичного співтовариства ( EPC) головні питання зустрічі: європейська безпека, демократія та війна в Україні.

 

Європейський Союз

У четвер, 18 липня, депутати Європарламенту переобрали Урсулу фон дер Ляйєн на посаду голови Європейської комісії.

Після таємного голосування вона отримала 401 голос підтримки (284 проти, 15 утрималися, 7 недійсних), що перевищує потрібну їй абсолютну більшість у 361 голос.

 

Японія

У четвер на саміті Японії та тихоокеанських островів у спільній заяві посилили свою позицію щодо регіональної безпеки, посилаючись на зростаючий вплив і військовий потенціал Китаю, але не називаючи його.

Токіо та представники 18 членів Форуму тихоокеанських островів (FIP), висловили «рішучу опозицію до будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво шляхом погрози або застосування сили чи примусу в будь-якій точці світу».

 

П’ятниця (19 липня)

 

Близький Схід

Міжнародний суд ООН (МС) постановив у п’ятницю, що окупація Ізраїлем палестинських територій з 1967 року була «незаконною».

Міжнародний суд ООН оголосив у п’ятницю, що «окупація Ізраїлем Західного берега та Східного Єрусалиму, а також його поселень порушила міжнародне право – це найрадикальніша позиція, яку зайняв найвищий суд світу з питання, яке було предмет дебатів і резолюцій в ООН протягом десятиліть.

Під час арабо-ізраїльської війни 1967 року Ізраїль захопив, зокрема, Західний берег і Східний Єрусалим, які тоді були окуповані Йорданією, Сектор Газа, який тоді знаходився під єгипетською військовою адміністрацією, і більшу частину сирійських Голанських висот. Ці території Ізраїль тоді почав колонізувати.

 

США

Джен О’Меллі Діллон, керівник кампанії президента США Джо Байдена, заявила у п’ятницю, 19 липня, телеканалу MSNBC, що Байден абсолютно бере участь у боротьбі за Білий дім, незважаючи на зростаючі сумніви щодо його фізичної та розумової здатності обійняти другий термін.

Вона також сказала, що Джо Байден як ніколи налаштований перемогти Дональда Трампа. 

 

В’єтнам

Генеральний секретар Комуністичної партії В'єтнаму Нгуєн Фу Чонг, який вважався найвпливовішим лідером країни, помер у віці 80 років, повідомили державні ЗМІ у п'ятницю, 19 липня.

 

Субота (20 липня)

 

Бангладеш

Щонайменше 300 поліцейських Бангладеш отримали поранення під час зіткнень цієї п'ятниці з демонстрантами в кількох місцях столиці країни Дакка, повідомив речник поліції у суботу, 20 липня.

За його словами поліція зіткнулася з сотнями тисяч демонстрантів, у сутичках з якими загинуло щонайменше 105 осіб.

Студенти протестують проти правила прийому на робу у державний сектор, яке передбачає резервування третини місць для родичів ветеранів війни з Пакистаном у 1971 році.

 

Китай

Два головні палестинські рухи, ФАТХ і ХАМАС, проти яких Ізраїль веде війну в секторі Газа, мають зустрітися в Пекіні в суботу, 20 липня, і в неділю, 21 липня, щоб спробувати покласти край розбіжностям, через які вони протистояли один одному. років. Ця дипломатична ініціатива Китаю ілюструє бажання відігравати посередницьку роль за межами своєї зони та на території, яка зазвичай перебуває під впливом Росії та Америки.

 

Неділя (21 липня)

 

Близький Схід

У неділю, 21 липня, ізраїльська армія повідомила, що перехопила ракету, що вилетіла з Ємену і яка наближалася до Ізраїлю.

Хусити оголосили, що вони обстріляли ізраїльське приморське місто Ейлат.

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!