Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто нагадати

0

comments2625

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. США

У США планують почати вакцинацію від Ковід-19 у середині грудня і досягнути колективного імунітету у травні 2021 року. Влада планує вакцинувати 20 мільйонів людей до кінця року, а потім - 30 мільйонів на місяць, починаючи з січня 2021 року. Американські військові будуть відповідати за доставку доз вакцин у всі 50 штатів США.

  1. Буркіна-Фасо

Близько 300 000 людей із 6,5 мільйонів виборців не змогли проголосувати в урнах через загрозу безпеці під час виборів у Буркіна-Фасо в неділю, 22 листопада. Тут відбулись президентські парламентські вибори. Ще на початку листопада Конституційний суд зазначив, що близько 18% території не можуть взяти участь у голосуванні через відсутність достатньої адміністративної присутності та безпеки. Чинний президент і головний фаворит опитування Рох Марк Крістіан Каборе  балотувався на другий термін проти 12 кандидатів, включаючи лідера опозиції Зефіріна Діабре. Перемогу, як і прогнозували, здобув чинний президент з результатом у 57,87%.

  1. Ефіопія

Ефіопський прем'єр-міністр Абій Ахмед дав лідерам  регіону Тігрей 72 години, щоб скласти зброю. Про це він написав у заяв, 22 листопада,і до керівників Народно-визвольного фронту Тіграя, який  керує регіоном. А у суботу, 28 листопада, ефіопський глава уряду заявив, що ефіопські військові взяли під контроль місто Мекеле, столицю регіону Тіграй.

  1. США

Після двох тижнів невизначеності президент США Дональд Трамп нарешті дав зелене світло процесу передачі влади Джо Байдену в понеділок увечері, 23 листопада.

  1. Китай

У вівторок Китай, який прагне наздогнати Європу, Росію та США, запустив зонд, призначений для збору місячних зразків і повернення їх на Землю. Ця амбіційна операція також дозволить випробувати нові технології, що мають вирішальне значення для відправлення астронавтів на Місяць у 2030 року.

  1. Brexit

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн попередила у середу 25 листопада, що можлива торгівельна угода між ЄС та Великобританією після Brexit, яка повинна вступити в силу 1 січня, не повинна впливати на цілісність єдиного рику ЄС.

  1. Аргентина

Легенда футболу та ідол в Аргентині Дієго Армандо Марадона був похований у четвер, 26 листопада, близько 20:00 за місцевим часом після приватної сімейної церемонії на кладовищі в столиці Буенос-Айреса.  Тисячі  шанувальників вишикувалися о 6 ранку на площі Май в Буенос-Айресі, щоб віддати останню шану герою країни. Його труна була встановлена ​​у центральному залі Каса Росада (президентський палац). Черга, щоб добратись туди становила 20 кварталів. Президент країни об’явив триденну жалобу у країні. Марадона помер у віці 60 років від серцевого нападу 25 листопада.

  1. Іран

У п'ятницю, 27 листопада, ключовий гравець ядерної програми Ірану Мохсен Фахрізаде був убитий серед білого дня в Абсарді, містечку на схід від Тегерана. Влада Ірану, включаючи президента Хасана Роухані та деяких військових, вказують пальцем на Ізраїль. А у суботу деякі газети присвятили свої перші сторінки цьому вбивству, вже  п’ятому з 2010 року серед іранських ядерних вчених.

  1. Чорногорія vs Сербія

28 листопада Чорногорія оголосила посла Сербії персоною нон грата за втручання у внутрішні справи країни. А вже через декілька годин Сербія оголосила посла Чорногорії персоною нон грата.

  1. Франція

28 листопада близько у сотні містах країни пройшли масові демонстрації проти законопроекту «Про глобальну безпеку»,   який планує обмежити можливість зйомки сил правопорядку. За даними міністерства внутрішніх справ Франції, у акціях взяли участь понад 130 000 людей, а  за заявами організаторів 500 000.

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!