Блог

Оленка Клочко: Як знайти роботу у Польщі, якщо ви не хочете збирати полуницю - поради

Існує стереотип, що українцям за кордоном можна працювати лише на чорній роботі, проте це не зовсім так

0

comments8236

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Сьогодні більшість українських біженців опинилися саме у Польщі. Це всім відомий факт - саме ця країна надала прихисток рекордній кількості людей, що рятувалися від війни. Дехто з них поїхав далі, в інші країни Європи, що також відкрили двері для громадян України. Хтось через деякий час повернувся назад, здебільшого - мешканці західних областей та столиці. Проте левова частка біженців залишилася саме в Польщі.
 

Минулого разу ми вже говорили трохи про роботу у Польщі - що пропонують, скільки платять, та як її шукати - та дійшли висновку, що знайти нормальну роботу у Польщі непросто.

Що ж робити, якщо потрібні гроші та робота, але ви не для того, навчалися у внз 5 років, а потім мали гарну роботу в Україні, аби тепер збирати полуницю, прибирати будинки чи виготовляти залізні деталі на заводі?

 

Ось кілька рекомендацій, щодо того, як відшукати прийнятну для себе роботу на чужині.

 

Порада перша. Наразі ринок праці у всьому світі сильно відрізняється від того, яким він був ще три роки тому. Усе це, звісно ж, завдяки коронавірусу. Саме він розширив межі дистанційної праці та фрілансу. Тому шукайте дистанційну роботу. Якщо ви знаєте англійську - чудово, для вас відкриті біржі праці більшості європейських країн. Якщо знаєте німецьку, італійську, французьку - ще краще, шукайте роботу у відповідних країнах.

 

Часто іноземні фірми спеціально шукають працівників на аутсорс/фріланс чи просто віддалено з країн Східної Європи саме через те, що такі працівники погоджуються на меншу зарплату, ніж місцеві. І це не через те, що вони чимось гірші, а через те, що розрахунки податків та інших зборів сильно відрізняються. Зараз ця тенденція набула ще більшого поширення через великий запит серед українців на хоча б якусь роботу. Солідарність з Україною - солідарністю, але бізнес є бізнес, особливо для європейців, які вміють рахувати гроші.

 

Ось приблизний перелік віддалених вакансій, які можна відшукати на польських, українських, та європейських сайтах роботи:

Копірайтер, дизайнер, програміст, тестувальник, SEO/SMM-маркетолог, перекладач, модератор сайтів, редактор текстів, менеджер онлайн-магазинів, оглядач відеоігор, акаунт-менеджер для соцмереж, психолог, фінансовий експерт, помічник-рефент, бухгалтер, юрист з різних питань, консультант, вчитель-репетитор, оператори чатів та гарячих ліній, диспетчер, hr-спеціаліст, сценарист, фотограф, журналіст, дієтолог тощо.

 

Порада друга. Сядьте і складіть список своїх здібностей. Без переменшень та скромності - сядьте і подумайте, що ви вмієте робити, що вам подобається робити, які ви маєте хобі? Не варто думати, що те, що ви вмієте нікому не потрібно, адже це не так.

 

Наприклад:

- ви печете смачні торти - можете робити їх на замовлення,

- ви гарно малюєте чи плетете - можете проводити майстер-класи чи дівочі вечори, продавати вироби на аукціоні

- ви досвідчений геймер - можете тестувати відеоігри, писати на них рецензії знімати відео-інструкції

- граєте на музичних інструментах - можете писати чи виконувати "озвучку" для програм, додатків на телефон, ігор

- володієте швидким набором тексту на комп'ютері - шукайте замовлення на перенесення аудіо в друкований текст

- вмієте добре планувати час - пропонуйте свої послуги зайнятим людям, бізнесменам

- маєте великий досвід у роботі в якійсь сфері - пропонуйте консультації з вузьких конкретних питань

- легко знаходите спільну мову з людьми - звертайтеся до сфери послуг і пробуйте себе у якості хостес

- ви педант, перфекціоніст та геній порядку - можете організовувати простір у помешканнях та офісах на замовлення, давати поради, складати плани організації побуту

- любите музику, але не маєте практичних навичок - станьте музичним критиком, створюйте підбірки, складайте сценарії музичного супроводу різних заходів

- знаєтеся на моді та маєте гарний смак - вам у персональні стилісти

- постійно бачите недоліки у роботі служб, фірм чи сфері обслуговування - пропонуйте свої ідеї щодо оптимізації та клієнтоорієнтованості.

 

Цей перелік можна продовжувати дуже довго. Якщо ви напишете про найменші свої здібності - самі здивуєтеся, скільки всього Ви вмієте, і на кожну здібність буде попит, за неї платитимуть гроші.

 

Порада третя. Якщо ж ви не вмієте робити геть нічого (по-перше, це дивно) - пройдіть безкоштовне коротке навчання чи курси. Зараз більшість навчальних онлайн-платформ зробили безкоштовний, або з величезною знижкою доступ для українців до своїх продуктів. Пошукайте.


Порада четверта. Шукайте роботу у альтернативних джерелах, альтернативними способами. Серед варіантів:


- Канали у телеграмі та групи у фейсбуці - там дуже часто бувають дуже цікаві вакансії, про існування яких ви навіть не здогадувалися

- Офіційні сторінки компаній, фірм, працедавців - навіть якщо ви не бачите у них розділ "Вакансії", або оголошення про пошук працівників вони не подавали - не факт, що вони не шукають спеціаліста. Ви можете написати на офіційні контакти, вказані на сайті, у соцмережах та запропонувати свої послуги або запитати, чи немає у них вільних вакансій.

- Навідайтеся особисто у місце чи фірму, де ви хотіли б працювати та запитайте, чи не шукають вони працівника з вашими навичками.

- Надішліть у компанію перелік своїх пропозицій, які на вашу думку, можуть бути корисними, і запропонуйте свої послуги з їх реалізації - компанія може й не знати про те, що їм потрібний такий працівник, доки ви не розкажете їй про це.

- Розмістіть запис у соцмережі з коротким описом своїх навичок та бажаною посадою і попросіть своїх друзів та підписників поділитися дописом - знаєте про правило 5 рукопотискань? Хтось з ваших знайомих, чи знайомих знайомих якраз шукає такого працівника, або знає того, хто його шукає.

- Пройдіть короткі навчальні курси з якоїсь вузькоспеціалізованої професії у школі, яка пропонує відповідне подальше працевлаштування. Зараз багато навчальних проєктів, які спеціально готують вузькоспеціалізованих працівників "на замовлення" для різних фірм.

 

Така приблизна дорожня карта для пошуку гідної та приємної роботи у хороших умовах на чужині. В цілому, така робота дозволяє отримувати від неї не лише гроші, але й задоволення, можливість розвиватися, подорожувати, та потроху розвіювати стереотипи про малоосвічених українців, які ладні працювати на найтяжчих чорних роботах. Сподіваюся, що ці поради стануть у нагоді тим, хто шукає.

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!