Блог

Алексей Буряченко: Зброя для України. Тема номер один

Що із озброєння уже поставлено в Україну та що ще потрібно. Аналіз.

10

comments7672

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Продовжується та триває активна фаза війни в Україні. Російські окупаційні війська не припиняють ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та блокування морських комунікацій України у північно-західній частині Чорного моря. Отже, «ситуація у районах бойових дій, як зауважує ЗСУ, залишається напруженою. Майже 170 тис. живої сили росія кинула на війну з Україною. Загалом було задіяно більше 90 батальйонно-тактичних груп, і, до речі, ще близько 30 росія може ввести в дію впродовж півтора або двох місяців. Зараз росія намагається оточити угруповання українських військ і забезпечити стійкий сухопутний коридор з тимчасово окупованою територією АР Крим. Ситуація зараз доволі непроста…», – як зазначає речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник. 

 

Про складність ситуації на фронті зауважує і міністр МЗС Дмитро Кулеба, -- «Ситуація на Донбасі є надзвичайно поганою. Деякі села вже не існують фізично, оскільки вони в руїнах. <  > Якщо ми не отримаємо реактивні системи залпового вогню якомога скоріше, ситуація на Донбасі стане ще гіршою, аніж вона є зараз. <  > Так, наші партнери постачають Україні  різні типи озброєння, на які ми надаємо заявки і є певний графік, і час для постачань. Але проходить час від моменту, коли з'являється оголошення про постачання відповідного озброєння, до моменту, коли воно буде застосовуватися на полі бою», - зауважує Кулеба

 

Для розуміння, як це відбувається в ЄС. Для координації попиту та пропозиції Військовий штаб ЄС у рамках Європейської служби зовнішніх дій створив механізм обміну інформацією, який координує попит і пропозицію, яка надається Україною. Тобто, Україна подає запити до цього центру на необхідне обладнання. Потім запити перевіряються та узгоджуються з пропозицією. Згодом кожна країна-член окремо постачає наявне обладнання та озброєння. Вони переважно беруться з наявних запасів держав-членів. Зауважу, частина військової техніки, яку країни-члени ЄС надали Україні, можуть бути відшкодовані через Європейський фонд миру. Це новий позабюджетний фонд створений ЄС розміром €5,69 млрд, який діє з 1 липня 2021 року та який у період 2021-2027 роки використовується для фінансування заходів у межах Спільної політики ЄС у сфері закордонних справ і безпеки. Як зауважим Жозеф Борель, -- «ЄС вперше фінансує постачання зброї третій країні зі цього спільного фонду».

 

Повернемося до питання поставок озброєння. Отже, на сьогодні країни-члени ЄС поставили в Україну на двосторонній основі [за даними ЄС] –- Австрія (без зброї, але 10 000 шоломів, паливо, засоби захисту); Бельгія (200 одиниць протитанкової зброї, 5000 автоматів/кулеметів і паливо); Болгарія (жодної зброї, але бронежилети, шоломи та медичне обладнання); Хорватія (гвинтівки та кулемети, засоби захисту); Чехія (Танки Т-72, БМП, переносна зенітна зброя, 20 кулеметів, 132 автомати, 70 пістолетів-кулеметів, 108000 куль, 4000 мінометів, 30000 пістолетів, 7000 автоматів, 30 рушниць, снайперські гвинтівки); Кіпр (ні зброї, ні військової техніки, надано медзасоби); Данія (2700 одиниць протитанкової зброї, 300 ракет Stinger, захисні жилети); Естонія (протитанкові ракети Javelin, дев'ять гаубиць, 220 мільйонів євро військової допомоги); Фінляндія (2500 автоматів, 150000 патронів, 1500 однозарядних протитанкових знарядь); Франція (протитанкові керовані ракетні комплекси MILAN, артилерійські гаубиці CAESAR, а також неуточнене оборонне обладнання); Німеччина (50 зенітних танків Gepard, 56 БМП, 1000 одиниць протитанкової зброї, 500 ракет Stinger, броньовані гаубиці Panzerhaubitzen 2000 (має направитись в Україну після навчання українських військових); Греція (переносні ракетні установки, боєприпаси, автомати Калашникова); Угорщина(ні зброї, ні військової техніки, надано медзасоби); Ірландія (без зброї, але паливо, шоломи, жилети та медичне обладнання); Італія (очікують схвалення парламентом - ракети Stinger, протитанкова зброя, великокаліберні кулемети, легкі кулемети, системи протидії СВУ); Латвія (зенітні ракети Stinger); Литва (зенітні ракети і боєприпаси Stinger); Люксембург (100 легкої протитанкової зброї наступного покоління, автомобілі Jeep Wrangler 4×4, несмертельне обладнання); Мальта (ні зброї, ні військової техніки, надано медзасоби); Нідерланди (200 ракет Stinger, 3000 бойових шоломів, 2000 осколкових жилетів, 100 снайперських гвинтівок, боєприпаси, 400 реактивних систем залпового вогню); Польща (Більше 200 танків Т-72, переносна зброя протиповітряної оборони «Piorun», зобов’язання щодо поставок боєприпасів, додаткових систем ППО, легких мінометів та розвідувальних дронів); Португалія (гранати та боєприпаси, автомати G3 та інше несмертельне обладнання); Румунія (паливо, бронежилети, каски, боєприпаси, військова техніка та медичне обладнання); Словаччина (ЗРК С-300); Словенія (танки Т-72 (узгоджується), кількість автоматів Калашникова, касок та боєприпасів не розкрита); Іспанія (1370 протитанкових гранатометів, боєприпаси, ручні кулемети, медичне обладнання, каски, бронежилети); Швеція (10000 протитанкових засобів AT4, шоломів і щитів).

 

Отож, як ми бачимо ситуація з постачанням зброї зараз набагато краща у порівнянні з тим, що було раніше але для проведення ефективних оборонних, а тим паче контр наступальних дій нам потрібно більше техніки, особливо реактивних систем залпового вогню (РСЗВ). І на цьому наголошують Президент України Володимир Зеленський та ряд наших стратегічних партнерів.

 

Тому ініціатива США щодо зустрічі міністрів оборони різних країн на військово-повітряній базі США в Німеччині «Рамштайн», раз на місяць, щодо координації зусиль для військово-технічної допомоги Україні як на теперішньому етапі ведення бойових дій, так і в довгостроковій перспективі для України має велике значення. Оскільки ця зустріч стала переламною в питанні надання Україні військової допомоги для боротьби з росією. Нагадаю, що до цієї зустрічі доєдналося першочергово, 26 квітня, 43 країни включаючи Україну. А 23 травня під час другої зустрічі до контактної групи увійшли нові країни Австрія, Боснія і Герцеговина, Ірландія, Колумбія та Косово, що розширило мережу країн, які підтримують Україну і бажають надати допомогу Україні.

 

Під час зустрічі контактної групи, 23 травня, міністр оборони США Ллойд Остін, який є координатором цієї контактної групи, заявив, що нові поставки озброєнь будуть включали протикорабельні пускові установки та ракети Danish Harpoon; чеські ударні гелікоптери, танки та ракетні системи; і більше артилерії з Італії, Греції, Норвегії та Польщі. Наступна зустріч контактної групи відбудеться на в Брюсселі 15 червня.

 

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що в Україну вже надійшла самохідна артилерійська установка (САУ) М109 однієї з модифікацій, також очікуються поставки протикорабельних ракет Harpoon. ПКР “Гарпун”, надані Україні за ленд-лізом, що надає змогу знищувати як надводні, так і підводні кораблі Чорноморського флоту росії та контролювати досить велику акваторію Чорного моря. Також, на полях бою вже застосовується Гаубиця FH70. Зауважу, наші військові швидко опанували новітні зразки озброєння, які надали країни-партнери. Також українські воїни вже успішно застосовують для знищення окупантів американські автоматичні гранатомети Мк-19.

 

Отже, наші міжнародні партнери продовжують надавати Україні допомогу і закликати до цього весь цивілізований світ. Так, увечері 27 травня американські видання The Wall Street Journal та New York Times написали, що після довгих вагань США все ж таки вирішили передати Україні реактивні системи залпового вогню M270 та M142 HIMARS про які ми зауважували.

 

Разом з тим, зазначу, процес постачання зброї -- це доволі тривалий процес. Також, сповільнює постачання зброї специфіка транзиту так як дозвіл на транзит у багатьох країнах потрібно ухвалювати на найвищому державному рівні. І ще один фактор, на момент повномасштабного вторгнення росії у виробників існували певні зобов’язання і контракти щодо постачання зброї в інші країни. Тобто тепер західним виробникам зброї потрібно скоригувати наявні ділові стосунки з рештою клієнтів. А, це все час, нажаль якого в України немає.

 

Війна в Україні триває уже понад 90 днів. І треба розуміти, що це війна і нажаль втрати з нашого боку також є – і люди, і техніка. Росія почала застосовувати проти українців найважчу неядерну зброю ТОС-1А «Сонцепек», про це повідомив 27 травня радник голови ОП Михайло Подоляк. Зауважу система «Сонцепек» мала попередника ТОС-1 «Буратіно», який успішно застосовувався ще в Афганістані, а потім, у першій та другій Чеченській війні. Також, для розуміння: установка ТГС за 24 секунди випускає 24 ракети, які на відстані шести кілометрів випалюють територію площею до 40 тисяч квадратних метрів. При цьому шквальний вогонь здатний підривати бліндажі зсередини. Діють вони нступним чином: при зіткненні ракети з твердою поверхнею спочатку відбувається перший підрив боєприпасу, ціль якого поширити навколо себе хмару повітряно-паливної суміші частинки якої проникають всередину укриття. Після цього відбувається вже другий підрив заряду, що викликає детонацію розпиленої суспензії. В результаті в зоні ураження ТОС утворюється різкий стрибок тиску, що досягає 30 атмосфер. Температура ж у 3000 градусів випалює не тільки супротивника та техніку, а й усе повітря, створюючи так званий ефект вакуумної бомби. Зворотна вибухова хвиля за мить розриває на шматки те, чому вдалося вціліти в полум'ї. От, якою зброєю путін «визволяє Україну від нацизму». Хвора людина!.. 

 

Оскільки, ситуація у районах бойових дій залишається напруженою, окупанти ведуть інтенсивний вогонь уздовж усієї лінії зіткнення та намагаються бити артилерією вглибину оборони, - «Нам потрібна зброя. Високоточні ракети, дрони, системи протиповітряної оборони, боєприпаси та багато іншого. Без обмежень. Негайно. …», голова ОП Андрій Єрмак [виступ в аналітичному центрі Atlantic Council]. Адже, ми добре розуміємо вже, що кінець цієї війни вирішуватиметься не за столом переговорів, а на полі бою

 

Отже, українська влада робить все можливе щоб надавати ворогу належний супротив але багато що залежить саме від наших партнерів. Це швидке та в належній кількості постачання високотехнологічної зброї, яка нам була обіцяна. Відстояти цінності сучасної цивілізації це наша спільна та надзвичайно відповідальна місія. Все буде Україна!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!