Головна Статті Дозвілля подорожі В Європу – за копійки: 10 правил, які допоможуть заощадити на подорожі
commentss НОВИНИ Всі новини

В Європу – за копійки: 10 правил, які допоможуть заощадити на подорожі

До Всесвітнього дня туризму, який відзначається щорічно 27 вересня, портал "Коментарі" запускає спецпроект, присвячений бюджетним подорожам Європою. Наші журналісти, спираючись на власний досвід, розкажуть, як побачити Ейфелеву вежу і Колізей за цілком прийнятну ціну та піднятися на Олімп, витративши не більше, ніж на вікенд в українських Карпатах

27 вересня 2019, 10:00 comments35215
Поділіться публікацією:
В Європу – за копійки: 10 правил, які допоможуть заощадити на подорожі

Часи, коли для середньостатистичного українця подорож в європейську країну була вкрай дорогим задоволенням, залишилися позаду. Деколи при вигляді табло з курсом валют у ще недосвідчених туристів голова йде обертом від думки, у скільки обійдеться горнятко кави в будь-якій європейській столиці. Насправді ж, якщо дотримуватися нескладних правил, можна побачити весь світ, не витративши купу грошей. Журналісти видання "Коментарі" на власному досвіді доведуть, що подорож до Європи – опція, що доступна більшості звичайних громадян нашої країни. У пілотному матеріалі спецпроекту – 10 простих правил, дотримуючись яких, можна подорожувати без страху витратити стан.

Організація тріпу – тільки самостійно


picture

Це головне правило бюджетного туризму, адже представники турфірм з радістю підберуть квитки і житло, а потім виставлять кругленьку суму за свої послуги. Тепер все це можна зробити самостійно і без витрат. Блокнот, ручка, ноутбук і – вперед гуглити авіаквитки та житло! Більш того, це допоможе вивчити бажане місто заздалегідь, прокласти унікальний маршрут і скласти список місць must see.

Найкращий час для подорожей – міжсезоння


picture

Бюджет поїздки безпосередньо залежить від пори року. Туристи активно подорожують в період відпусток з травня по вересень, а також під час новорічних та різдвяних свят в грудні і січні. Відповідно, ціни на квитки і житло в ці місяці вищі, ніж, приміром, у лютому, березні або листопаді. Безумовно, гуляти по квітучому Парижу в теплу пору року набагато приємніше, але це місто не менш прекрасне і романтичне навіть взимку. До речі, в теплий сезон столицю Франції захочуть побачити сотні тисяч туристів зі всього світу, через що на вулицях стане тісно, і сфотографуватися на тлі улюбленої пам'ятки без парочки щасливих азіатів в кадрі буде практично неможливо.

У деяких великих європейських столицях, до того ж, є проблеми із вивезенням сміття і неприємним запахом у теплу пору року ці недоліки стають помітнішими. Отже, якщо немає прив'язки до конкретної дати, можна сміливо експериментувати і брати квитки в заповітну країну в період туристичного міжсезоння.

Раннє бронювання та гонитва за знижкою


picture

Є золоте правило: чим раніше купити квиток, тим дешевше він обійдеться. Виходячи з досвіду, це працює, але не завжди. Деякі авіакомпанії дійсно продають квитки за таким принципом, але іноді куплений за місяць тікет може обійтися дешевше, ніж той, який придбали за півроку. Так, деякі лоукости часом збивають ціни за два місяці або за 45 днів до вильоту. Оптимальний варіант у такій ситуації ловити знижки і моніторити офіційні сайти перевізників.

Авіакомпанії регулярно розміщують інформацію про продаж дешевих квитків. Також є сайти, які щодня пропонують туристам варіанти бюджетних подорожей. Прямо зараз в Telegram можна підписатися на канали TripMyDream, MyCheapTrip, "Вітер дме" і переглядати вигідні комбінації в усі країни світу. На десятки доларів або євро менше обійдеться квиток, якщо замість великої валізи взяти з собою лише ручну поклажу  рюкзак. Втім, чи економити на багажі  вирішувати тільки вам.

Не гидувати "незручними" пересадками


picture

Політ з пересадкою – це "зайва морока", яка, часом, може заощадити кругленьку суму. Підходити до таких польотів треба з особливою увагою: заздалегідь зіставити розміри і завантаженість аеропорту з кількістю часу на перехід з одного літака в інший. Не варто купувати квиток, який передбачає пересадку у великому аеропорту з великим пасажиропотоком і інтервалом менше двох годин. Є ризик просто не встигнути на наступний рейс і втратити гроші.

Тікети на міжміські поїзди і автобуси беремо заздалегідь


picture

Якщо в рамках однієї поїздки ви хочете відвідати відразу декілька країн чи міст, варто заздалегідь вивчити варіанти транспорту і замовити квитки. Ціна на тікет в деяких компаніях-перевізниках безпосередньо залежить від дати покупки: чим ближче до поїздки, тим дорожче. Різниця в ціні буде не в десятках, а сотнях гривень.

Європейські міста – тільки пішки


picture

Піші прогулянки містом зменшать бюджет поїздки, а вид буде куди кращим, ніж з вікна автобуса або в тунелі метро. Громадський транспорт у Європі недешевий, тому електронну або паперову карту міста в кишеню – і вперед до подорожей! Це не стосується тих випадків, коли треба дістатися з аеропорту в центр міста і назад або ж до пам'ятки, яка знаходиться на околиці.

Дешеве житло – навіть у найдорожчому місті


picture

Якщо бюджет поїздки обмежений, немає нічого поганого в тому, щоб зняти ліжко або кімнату в хостелі. Умови в більшості з них, незалежно від кількості зірок, пристойні. А уточнити ціну і забронювати місце можна через різні онлайн-ресурси: наприклад, Booking.com.

Бронювати житло також варто заздалегідь: це впливає на ціну. Якщо раптом плани змінилися, ці ресурси надають послугу безкоштовного скасування бронювання. Також в будь-якому місті світу можна зняти апартаменти і поторгуватися з власником про вартість. У цьому допоможе онлайн-майданчик Airbnb. Якщо ж грошей на оренду житла немає зовсім, можна розглянути безкоштовні варіанти CouchSurfing.

Перекуси з України та маркети за бугром


picture

У кожній країні неодмінно треба спробувати місцеву їжу, і економити на цьому – злочин. Але одна справа раз чи два відвідати ресторан традиційної кухні, а інше – тричі на день повноцінно харчуватися в таких закладах. Вирішити проблему з харчуванням в Європі можна з допомогою перекусів. Шоколадку, горіхи та печиво можна купити в Україні і провезти з собою навіть у маленькому рюкзаку. А за водою і продуктами можна відправитися вже в місцеві маркети. Справжня паличка-рятівниця для українця в Європі – фастфуди, які хоч і б'ють по кишені, але менше. А ще можна подбати про харчування при бронюванні житла і заздалегідь замовити сніданок в готелі або хостелі.

Екскурсії і вхідні квитки: альтернатива є


picture

Заощадити на екскурсіях просто: зовсім не витрачатися на них і подивитися місто самостійно. Адже так навіть цікавіше! Екскурсоводи водять туристів одними маршрутами, часом пропускаючи дивовижні місця з колоритом від місцевих жителів. Погодьтеся: іноді це цікавіше, аніж огляд пам'ятника.

З вхідними квитками складніше. Якщо є бажання відвідати, наприклад, Колізей, то доведеться заплатити за вхід. Хоча бувають дні, коли в музеї та галереї пускають відвідувачів безкоштовно. До речі, майже в кожній європейській столиці можна заощадити на оглядовому майданчику. Для цього можна не підніматися на платну ратушу, а озирнутися і знайти височину, звідки відкриється такий самий мальовничий вид на місто.

Сувеніри: менше, але оригінальніше


picture

Туристи часто купують сувеніри на лавках біля визначних пам'яток. Так простіше, але дорожче, адже такий самий магнітик або брелоки можна купити в звичайному магазині на пару євро дешевше.

В пошуках чого-небудь оригінального не варто відвідувати сувенірні магазини, де торгують азіати: часто в таких місцях продається дешева, але неякісна продукція. Замість десяти магнітиків з такого маркету краще купити кераміку, сувеніри з дерева або скла, шоколад ручної роботи, каву, алкоголь у місцевих майстрів. Такий сувенір обійдеться трохи дорожче, зате буде відповідати духу країни, з якої його привезли. До речі, не варто викидати вхідні квитки: часто вони оригінально оформлені і можуть стати відмінними листівками на пам'ять.


picture

Автор фото: Л. Грубнік

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити найважливіші новини!



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!